DİYETİSYEN MELİKE ELDEM
D vitamini; yeterli alınmaması durumunda, pek çok problemin ortaya çıkmasına sebep olan önemli bir vitamindir. Cildimiz aslında bu vitamini güneş ışınlarına maruz kalarak üretir. Fakat üretilen D vitamini miktarı; günün saatine, mevsime, cilt rengine bağlı olarak değişiklik gösterir. Özellikle Kasım-Şubat ayları arasında, Kuzey Yarım Küre’ye gelen güneş ışınlarının geliş eğiminden dolayı cilt, D vitamini sentezini yapamaz. Yani kişi güneşlense bile vücutta yeterli D vitamini oluşmaz. Dolayısıyla bu eksikliği, takviyelerle gidermek durumundayız.
Araştırmalara göre insanların yaklaşık yüzde 50’sinde D vitamini eksikliği var. Dünya genelinde, özellikle kış günlerinde, depresyon, değişken ruh hali, güçsüzlük, halsizlik, vücut ağrısı, kemik ağrısı, saç dökülmesi, baş ağrısı, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtilerin sebebi D vitamini eksikliğidir. Siz de bu belirtilere sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, kanda D vitamini düzeyine baktırma zamanı gelmiş olabilir.
D VİTAMİNİ TAKVİYESİ KULLANIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN!
Önerilen günlük D vitamini; 12 aya kadar çocuklar için 400 IU, 1-70 yaş arası 600 IU, 70 yaşın üzerindeki kişiler için 800 IU seviyelerinde seyretmektedir. Dozajı doktorunuzla da belirleyebilirsiniz.
Doz aşımına dikkat edin. Uzun süre çok fazla D vitamini takviyesi almak vücutta çok fazla kalsiyum birikmesine sebep olabilir. Bu, kemikleri zayıflatabilir, böbreklere ve kalbe zarar verebilir.
D vitamini takviyelerinden damla formunda olanları tercih edin. Tablet ve kapsül üretiminde birçok kimyasala ihtiyaç duyuluyor. Özellikle kapsüllerde hayvansal jelatin içeriği bulunabilir.
Anne karnındaki bebek, kalsiyum ihtiyacını anneden karşıladığı için annelerin hamilelik dönemlerinde yeterli D vitamini almaları gerekir.
ARAŞTIRMALAR D VİTAMİNİ İÇİN NE DİYOR?
D vitamini, kalsiyumla birlikte alındığında bazı kanserlerin önlenmesine yardımcı olur.
Bilişsel işlevi iyileştirmeye yardımcıdır.
D vitamininin yeterli alımı MS hastalığı riskini azaltabilir.
Yeterli miktarda D vitamini ve kalsiyum alan kişilerin kemik mineral kaybı yavaşlar, kemik kırıkları azalır ve osteoporoz (kemik erimesi) önlenir.
D vitamini içmek veya bir D vitamini bileşiğini cilde uygulamak sedef hastalığı için etkilidir.
Çocuklarda büyüme geriliği, diş kusurları ve kemik bozukluklarına yol açan raşitizm hastalığı, D vitamini ile tedavi edilebilir.
YETERİNCE D VİTAMİNİ ALMAK İÇİN NE YAPMALI?
- Sağlığınıza uygun ise, yağlı balıklar (somon, sardalye, ringa balığı ve uskumru), kırmızı et, karaciğer, yumurta sarısı, mantar gibi gıdalar tüketin.
- Sağlığınıza uygun ise, yağlı balıklar (somon, sardalye, ringa balığı ve uskumru), kırmızı et, karaciğer, yumurta sarısı, mantar gibi gıdalar tüketin.
- Güneşin yeterince güçlü olmadığı zamanlarda takviye D vitamini alın.
- Güneşin yeterince güçlü olmadığı zamanlarda takviye D vitamini alın.