Eş Seçimi

Peygamber Efendimizin çiftlerde kadının dindarlığına vurgu yapmasının sebebi nedir? Ayrıca bir hadis-i şerîfte kadınla dört şey için nikahlanılacağından bahsediliyor: Malı, soyu, güzelliği ve dindarlığı. Bu hadise göre evlilik seçimi sadece erkeklere mi bırakılmıştır; yoksa kadınlar da dindar erkekleri seçmekte özgür müdür? (Rumuz: Bilemedim)

Saygıdeğer Kardeşim,

Öncelikle şunu belirtelim ki, Kur’an ve hadislerde yer alan umumi hükümler her müslüman için geçerlidir ve bu konuda cinsiyet ayrımı yapılamaz. Kur’an-ı Kerim’de kadınlara ve erkeklere hitaben çeşitli emirler ve yasaklar bulunmaktadır. Ancak bu emirler, sadece o cinsiyete özel değildir. Erkeklere hitap eden bir ayet yahut hadis kadınlar için de aynı şekilde geçerli olabilir. Benzer şekilde, kadınlara hitaben yapılan bir ikaz, erkeklerin de dikkate alması gereken bir husus olabilir. Bu zaviyeden bakıldığında, kadın bir eş adayında aranacak olan yukarıdaki özellikler, bir erkek aday için de pekala geçerli olabilir.

Kur’an ve hadislerde yer alan emirlerin ve yasakların her müslüman için geçerli olması, İslam dininde cinsiyet eşitliğinin önemini vurgulaması açısından da fevkalade önemlidir.


Efendimizin yukarıdaki hadislerinde, çiftlerde kadının dindarlığına vurgu yapması, kadınların aile yaşamında önemli bir role sahip olduğu gerçeğine dayanmaktadır. İslam dininde aile, temel bir yapı taşıdır ve bu yapı taşının sağlam olması, kadınların dindarlığı ile mümkündür.

Peygamberimiz bir başka hadisinde de, “Eğer bir erkek, dindarlığından memnun olduğu bir kadınla evlenirse, dünya ve ahiret saadeti elde etmiş olur.” buyurarak, erkeklere dindar bir eş seçmeleri konusunda öğüt vermiştir. Bahsettiğiniz hadis-i şerifte, kadının malı, soyu ve güzelliği gibi dünyevi faktörlerin yanı sıra, dindarlığı da evlilik seçiminde göz önünde bulundurulması gereken faktörler arasında sayılmaktadır. Buna göre evlilik seçimi sadece erkeklere bırakılmamıştır, aksine kadınlar da dindar erkekleri seçebilirler. İslam dininde evlilik, iki tarafın karşılıklı rızası ve isteği üzerine kurulur. Kadınlar da elbette evlilikte kendi tercihlerini yapma özgürlüğüne sahiptirler. Önemli olan nokta, evlilikte dindarlığın ve ahlaki değerlerin göz önünde bulundurulması ve bu konuda karşılıklı anlayış ve saygının sağlanmasıdır.

Anneler, çocukların ilk öğretmenleri ve rehberleri olarak görev yaparlar. Çocukların dil, din, kültür ve ahlaki değerleri, annelerinin verdiği eğitime göre şekillenir. Bu nedenle, annelerin çocuklarının psikolojik, zihinsel ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılaması fevkalade önemlidir.
Kadının Ehemmiyeti

Kadınların aile ve toplumda oynadığı önemli rol, insanlık tarihindeki en temel hakikatlerden biridir. Kadınlar, yuva kurma sürecinde erkeklerle birlikte oldukça önemli bir role sahiptirler. Evlilik kurumunun sağlıklı işleyebilmesi ve toplumun kalitesinin belirlenmesinde, kadınların tercih edecekleri eş ve kuracakları aileler büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, kadınların yuva kurma sürecindeki fonksiyonu, toplumların geleceği açısından büyük önem taşımaktadır.

Kadınların aile içindeki yönetim rolü de oldukça kritiktir. Ev içindeki organizasyon ve idare, aile üyelerinin ihtiyaçlarının nitelikli bir şekilde karşılanması, sağlıklı bir aile ortamının oluşumu için kadınların sorumluluğundadır. Ayrıca, kadınların çocukların faziletli bir şekilde yetişmelerindeki görevi de büyük önem taşımaktadır. Anneler, çocukların ilk öğretmenleri ve rehberleri olarak görev yaparlar. Çocukların dil, din, kültür ve ahlaki değerleri, annelerinin verdiği eğitime göre şekillenir. Bu nedenle, annelerin çocuklarına sağlıklı bir şekilde yaklaşması, onların psikolojik, zihinsel ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılaması ve onları iyi bir insan olarak yetiştirmesi fevkalade ehemmiyet arzetmektedir. Kadınların toplumda sahip olduğu bir başka stratejik rol de dini değerlerin ve geleneklerin muhafazasıdır. Kadınlar, aile içinde dini bir ortamın oluşmasında, çocukların dini eğitimlerinde ve dini değerlerin korunmasında mühim bir role sahiptirler. Bu nedenle, annelerin çocuklarına dinî eğitim vermesi, onların doğru bir şekilde yetişmesi ve topluma faydalı bireyler olmaları için son derece önemlidir.

İyi bir eş ve iyi bir anne olmak, toplumun geleceği açısından kritik bir öneme sahiptir. Kadınlar, çocukları yetiştirenler olduğu için, kişilikli, ahlaklı ve faziletli olmaları, yetiştirecekleri çocukların topluma faydalı bireyler olmaları açısından da çok önemlidir. İyi yetişmiş, faziletli insanlardan oluşan toplumlar, dünya genelinde saygı görecektir ve gelecekteki nesillerin başarısı da bu şekilde garanti altına alınacaktır.

Kadınlar, çocukları yetiştirenler olduğu için; kişilikli, ahlaklı ve faziletli olmaları, yetiştirecekleri çocukların topluma faydalı bireyler olmaları açısından da çok önemlidir.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar