Az Miktarda Alkol Vücuda Yararlı mı?

Sevgili Doktor Deva, günde bir miktar alkol kalp sağlığına faydalı deniyor. Merak ediyorum, sizler de hastalarınıza tavsiye ediyor musunuz? Bu konudaki görüşlerinizi açıklayabilir misiniz?

Bu tavsiyeyi zaman zaman biz hekimler de duyarız. Şarabın içindeki üzüm çekirdeğinin özü kanı inceltir ve kan da damarın içinde daha kolay ilerler; damarlarda birikim yani tıkanıklık yapmaz denilir. İsterseniz şimdi bu faydaya (ya da zarara) biraz daha geniş bir perspektiften bakalım. Meseleye, sadece kanın damarda ilerlemesi açısından bakmayalım.

Vücut için neyin faydalı ya da neyin zararlı olduğunu, doktorların tavsiyesi ile öğrenir ve uygularız. Uzun yıllar birçok hasta üzerinde yapılan çalışmaların sonuçlarına göre doktorlar bir karara varır ve bunu sağlıkta kılavuzlar adı altında kamuoyu ile paylaşırlar.

Yıllardır duyarız az miktarda alkol alma vücut için faydalı, kanı seyreltir, kanın damarda akışkanlığını artırır diye. Evet, tam olarak değilse de kısmen doğru, özellikle şarap gibi alkol ürünleri kanın seyrelmesine sebep olur. Tıpta bir kural vardır; yetiştirdiğimiz öğrencilerimize her zaman tıp tarihinde Hipokrat’a atfedilen bir sözü öğretiriz. Latince karşılığını talebelere ezberletiriz: “Primum non nocere” yani “Önce zarar verme!”

Diyabeti Erken Başlatıyor

Bunu neden buraya yazma ihtiyacı duydum şimdi açıklamaya çalışacağım. Vücuda aldığımız bütün gıdalar, vücuda yararlı veya zararlı olabilir.

İşte alkol de az bile olsa zararlı olanlar cümlesinden. Kanı seyreltmeyi yaparken diğer organ sistemlerine verdiği zarar, faydasından çok daha fazla olduğundan dolayı toplamda zararı vardır ve vücut için tehlikelidir. Artık şunu diyebiliriz. Artık az alkol vücuda faydalıdır, savını tıp ilmi tamamen çöpe attı. Neden mi? Çünkü az miktarda alkol kanda seyreltme yapsa bile şeker ve kolesterol yollarındaki hasar ile diyabeti çok erken başlatıyor ve beyindeki gri maddeye zarar verip daha büyük problemlere yol açıyor. Hangi dozda alınırsa alınsın, vücut için zararı dünyanın en prestijli bilimsel dergilerinde 25.000 insanı içeren çalışma ile ortaya konmuştur.

Helaller ve Haramlar

Meselenin diğer bir yanına da burada temas etmeden geçemeyeceğim. Bizler için emredilen helal ve haramlarda taabbudilik, yani sırf emredildiği için yapma, esas olmalıdır. Sarhoşluk veren alkol de haramlar içindedir. Esas olan Allah’ın emri olduğu için alkol kullanmamaktır. Allah’ın bize emrettiği helalleri uygulama ve haramlardan sakınmanın sonuçları, her zaman bizler için daha faydalıdır; ama bu faydalar için o ibadetler yapılmaz. Allah emrettiği için yaparız! Alkolün bu yanlış bilinen faydası olsa bile yine haramlar kategorisindedir. Yorum getirmeden haramlardan sakınırız. İlimlerin sonuçları ile ulaştığımız şeyler bizim için her zaman ikincil konumdadır; birincil olan emredilenin yapılmasıdır. Yani midemiz rahatlayacak diye oruç tutmayız, hareket olsun diye namaz kılmayız, zaten bazı hayvanların eti vücuda zararlı diye onlardan uzak durmayız. Önce farz ve haramlar kategorisinde değerlendiririz; ikincil faydalar arkasından gelir.

Alkol ve sigaradan uzak, sağlıklı günler dilerim!

Alkol Hakkında Doğru Bilenen 5 Yanlış

YANLIŞ: Alkol iyi uyumaya yardımcı olur.
DOĞRU: Alkol uyku kalitesini düşürür. Sık sık uyanmanıza ve REM (Hızlı göz hareketleri) evresinde daha az uyumanıza neden olur.

YANLIŞ: Alkollü içecekler vücudu ısıtır.
DOĞRU: Alkol aldığınızda vücut ısısı düşer. Sıcaklık hissi, kanın yüzeye doğru akışının cildi ve ciltteki sinir uçlarını ısıtarak, beyne sıcaklık algısını iletmesinden kaynaklanır.

YANLIŞ: Hamile kadınların alkol kullanması bebeğe zarar vermez.
DOĞRU: Alkol kana karışıp plasentadan geçerek fetüse ulaşır. Alkolün özellikle ilk aylarda fetüse çok daha ciddi zararları olur. Bebekte büyüme eksikliği, beyin ve sinir sisteminde hasarlar gibi alkole bağlı doğum kusurları görülebilir.

YANLIŞ: Alkol, bazı hastalıklara iyi gelir. Kan damarlarını açar.
DOĞRU: Alkollü içkilerin kalp ve damar rahatsızlıklarına faydalı olduğu şeklindeki iddialar yanlıştır. Alkol, toksik bir maddedir. Kullanımında güvenli bir alt sınır yoktur. Tüketimi arttıkça alkol, damar sertliği ve damar daralmasına yol açar.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar