Duygusal Açlık Döngüsünü Kırın!

Kendinizi stresli, mutsuz, yalnız yahut kızgın hissettiğiniz zamanlarda mutfağın yolunu tutanlardansanız aman dikkat! Duygusal açlıkla mücadele etme zamanınız gelmiş olabilir.

Evinize yorgun döndüğünüzde, emlakçınızla tartıştığınızda, babaannenizi özlediğinizde ansızın yemek yemek istediğiniz olur mu? Cevabınız evetse ve zaman zaman sebebini anlayamadığınız bir açlık hissiyle başa çıkmanız gerekiyorsa bunun nedeni duygusal açlık olabilir! Bilim insanları, normalden fazla yeme eğilimlerimizin büyük oranda duygusal sebeplerden kaynaklandığını düşünüyor. Yapılan araştırmalar, öfke, kaygı, hayal kırıklığı, kıskançlık, üzüntü gibi 16 farklı duygunun açlıkla etkileşim hâlinde olduğunu ortaya koyuyor. Eğer siz de kendinizi stresli, mutsuz yahut kızgın hissettiğinizde mutfağın yolunu tutuyorsanız duygusal açlık çekiyor olabilirsiniz.

Çok Açım, Gerçekten!

Gerçek açlık aniden gelmez; kendini yavaş yavaş hissettirir. Söz gelimi bir beslenme rutininiz varsa öğün saatleriniz yaklaştıkça acıktığınızı hissedersiniz. Oysa duygusal açlık ansızın, sebepsiz bir şekilde ortaya çıkar. Fiziksel açlıkta yiyeceğiniz besinin doyurucu olması yeterliyken duygusal açlıkta iş tercihlerinize kalır. İşte zamansız gelen bu yeme arzusu özellikle abur cubur yönelimine, dolayısıyla da ihtiyaç fazlası enerji alımına yol açar. Gerçekten acıkmadan yenilenler kısa süreli rahatlama hissi verse de bir süre sonra yerini genellikle pişmanlığa bırakır.

Sana Şeker Veririm…

Çocuklar ödevini bitirdiğinde, büyüklerinin elini öptüğünde neden şekerle ödüllendirilir? Niçin moralleri bozulduğunda, canları yandığında gözyaşları çikolatayla dindirilir? Besinler, erken yaşlardan itibaren ödüllendirmek veya sakinleştirmek için bir araç olarak kullanılır. Bu yüzden zamanla duygusal değişimlerin üstesinden gelmek için kestirme bir yol olarak benimsenir. Konunun uzmanları, duygusal sebeplerle yeme eğiliminin küçük yaşlarda kazanıldığı konusunda neredeyse hemfikir. Aslına bakarsanız bu durum, ilerleyen yaşlarda da pek farklı değil! Çoğu yetişkin de bazen bir dilim çikolatalı keki, bazen de türlü kuruyemişleri yoğun duygularını sakinleştirmenin bir yolu olarak görüyor.

Keşfet ve Kurtul!

Gerçekten acıkmadan yeme eğilimini frenlemek, zaman ister. Duygusal açlığı ortaya çıkaran sebepleri keşfetmek, çözüme ulaşmak için ilk adımdır. Bu keşif için taşınmak, işten çıkarılmak, tükenmişlik sendromu, ilişki problemleri gibi altta yatma ihtimali olan nedenlere odaklanmalı ve kendimize şöyle sorular sormalıyız: “Özellikle hangi dönemlerde kilo alıyorum?”, “Kendimi ne zaman istemsizce buzdolabının önünde buluyorum?”
Bu ve benzeri sorulara vereceğimiz cevaplar, yeme düzenimizi etkileyen duygularımızı keşfetmemize yardım edebilir. Bu aşamadan sonra profesyonel destek almak, kalıcı çözümlere ulaşmamızı sağlayacaktır. Zira bizi rahatlatacak şey sandığımızın aksine yemek yemek değil; konuşmak, dinlenmek, anlaşılmak olabilir…

Mini Duygusal Açlık Testi
  • Mutsuz ya da stresli iken yeme isteği duyarım
  • Genelde yüksek kalorili, şekerli ve yağlı besinler tercih ederim
  • Tok olsam bile yemeğe devam etmek isterim
  • Aniden acıktığımı hisseder, istemsizce mutfağa yönelirim

Cevaplarınızın çoğu evetse yemeklerinizi duygusal açlıkla yiyor olma ihtimaliniz oldukça yüksek. Böyle zamanlarda mutfağa yönelmek yerine çiçeklerinizi sulamak, sevdiğiniz birini aramak, müzik dinlemek veya kısa bir yürüyüşe çıkmak sizi rahatlatabilir.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar