Üç hecede mutluluk: Don-dur-ma!

O öyle bir tatlı ki, her yaştan seveni var. Çeşit çeşit renkte, bir çok lezzette, ister külahta ister kâsede… Yaz aylarının vazgeçilmez tatlısı olan dondurmanızı siz nasıl alırsınız?

Küçüklüğümüze ait yaz anılarımızın bir
köşesinde dondurma vardır mutlaka. Ailemizle bir yaz akşamı dondurmacıda sonlanan yürüyüşler, arkadaşlarımızla bedava yazan çubukları arama heyecanı, kâğıt helva arasında
mı yoksa külahta mı yesem kararsızlıkları… Bu ay atalarımızın sözüne uyup tatlı yiyecek tatlı tatlı söyleşeceğiz. Çünkü konumuz dondurma! Eğer siz de uzun yaz günlerini serinletmenin yolunu çeşit çeşit dondurmalarda arayanlardansanız; siz siz olun, aşağıda okuyacaklarınıza kulak verin!

HER YAŞTAN ÇOCUKLAR İÇİN

Her şeyden evvel dondurma, besin değeri oldukça yüksek bir tatlıdır. İçeriğinde; protein ve karbonhidratın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri
ile kalsiyum, fosfor gibi mineraller bulunur. İyi ki de öyledir! Çünkü bu, rengârenk ve top top ferahlığımızın her yaştan çocuklar için besleyici bir seçim olduğu anlamına gelir.

Bir porsiyon dondurma, kabaca, günlük kalsiyum ve fosfor ihtiyacımızın yaklaşık yüzde onuna karşılık gelir. Her iki mineral de kas fonksiyonu ve iskelet sağlığı
için önemlidir. Ancak bu mineral içeriği, ağır kalori ve şeker yüklü dondurmaları masum kılmaz. Sade dondurmalarla kıyaslandığında bisküvi/çikolata parçacıklı, karamelli ve benzeri alternatiflerin, yağ ve enerji içerikleri çok yüksektir. Formuna dikkat edenlerin, porsiyon kontrolünü elden bırakmamasında yarar var!

Duymadık demeyin!

  1. Dondurma, yoğun süt içeriği nedeniyle çocukların gelişimine destek olur. 
  2. Dondurmanın enerji değeri, unlu-şekerli tatlılara oranla çok daha düşüktür. 100 gram sütlü dondurma, yaklaşık 190 kalori içerir. Küçük porsiyonlar hâlinde haftada 2-3 kez tercih edilebilir. 
  3. Bir yaş altı bebeklerin sindirim sistemleri, inek sütünün hazmı için yeterince gelişmemiştir. Bu sebeple yüksek miktarda süt içeriğinden dolayı, bebeklere dondurma önerilmez.
  4. İşlenmiş dondurmalar eritrosin, karmin gibi yapay gıda boyaları içerir. Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Türk Gıda Kodeksi tarafından onaylanmalarına rağmen, yapılan bazı araştırmalar, çocuklardaki hiperaktivite ve davranış sorunlarıyla bu maddeler arasında ilişki bulmuştur.
  5. Ambalajın üzerinde görülen buz kristalleri, dondurmanın eriyip tekrar donduğunu ve bakteriyel üremeye açık olduğunu gösterir.
  6. Dondurmanın zengin içeriği, çeşitli mikroorganizmaların üremesi için de uygun bir ortam oluşturur. Bu yüzden hazır dondurmaların son kullanma tarihleri dikkatle kontrol edilmelidir.
  7. Birçok kutulu dondurma yüksek oranda yapay aroma ve katkı maddesi içerir. Özellikle, birbirine karışmayan yağ ve su gibi maddelerin karışmasını sağlayan emülgatörlerin, hayvansal kaynaklı olup olmadığına dikkat edilmelidir. Ürün etiketini dikkatle okumak ve kaynağı belirtilmemiş katkı maddeleri hakkında bilgi edinmek bu açıdan önemlidir.
  8. Laktoz hassasiyeti olanlar, dondurulmuş yoğurtları tercih edebilir. Dondurulmuş yoğurt çeşitleri dondurmaya nazaran daha düşük laktoz, daha yüksek probiyotik içerir. 

Ev yapımı sağlıklı dondurma tarifi

Malzemeler: Bir su bardağı süzme yoğurt, bir çay bardağı püre hâline getirilmiş taze meyve, bir yemek kaşığı bal.

Hazırlanışı: Bir kâsede yoğurt ve balı çırpın. Daha sonra meyve püresini ekleyip güzelce karıştırın. Karışımı hava almayacak bir kaba koyun ve dondurucuya alın. İki saat sonra çıkartıp yeniden karıştırın ve kapağını kapatıp tekrar beklemeye alın. İyice donduktan sonra dondurmanızı dışarı alıp 5-10 dakika beklettikten sonra servis edebilirsiniz.   

Öneriler: Şekilli buz kalıpları kullanarak dondurmalarınızı daha cazip hâle getirebilir; fındık, fıstık, badem gibi kabuklu yemişler ekleyerek dondurmalarınızın besin değerini ve lezzetini arttırabilirsiniz.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar