Apple, Google ve Microsoft: Şifreler Tarih mi Oluyor?

ABD merkezli üç dünya teknoloji devi Apple, Google ve Microsoft, şifreleri ortadan kaldırarak "parolasız bir dünyaya tam geçiş" yapmanın ortak yolunu arıyor.

Harfler, sayılar, özel karakterler… Dijital dünyada güvenli bir gezinti ya da online işlemin ilk adımı şifreler, herkesin mustarip olduğu ortak bir dert. Yeni bir hesap açarken uzun, karmaşık ve kolay tahmin edilemeyecek parolalara güvenmek gerekiyor. Ama tek bir güvenli şifre yetmiyor. Uzmanlar aynı şifreyi tekrar kullanmanın güvenli olmadığını söylüyor söylemesine ama en ufak bir işlem için bile artık neredeyse her siteye üye olmak gerekiyor. Her site, her hesap için ayrı ayrı güvenli şifreler bulmak, sonra onları unutmamak da pek mümkün değil… ABD merkezli üç teknoloji devi Apple, Google ve Microsoft, kullanıcıları bu dertten kurtarmak için bir süredir şifreleri tamamen ortadan kaldırmak için çalışıyor.

Çünkü yaşanan olaylar; veri hırsızlıkları, ele geçirilen hesapların durumu gösteriyor ki birçok parola aslında güvensiz. İki faktörlü doğrulamayı açık hâle getiren kullanıcıların sayısının azlığı (kendi hesaplarınızı düşünün!) bir yana, ne kadar güvenli olduğu bir başka soru…

Gerek Google gerek Microsoft bir süredir kendi kullanıcılarına bu imkânı sunuyor. Kullanıcılar eğer cep telefonlarında hesaplarını tanımlamışlarsa, gerekli ayarları aktif ederek herhangi bir bilgisayardan hesaplarına, telefonlarına gelen talebe onay vererek şifresiz giriş yapabiliyor…

Fakat Microsoft Başkan Yardımcısı Alex Simons, mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, şifreleri ortadan kaldırarak “parolasız bir dünyaya tam geçiş” sağlamak için “platformlar arasında iş birliği yapmak” istediğini duyurdu.

Kod veya Parmak İzi İle Kimlik Doğrulama

Google’ın ürün müdürü ve Fido Başkanı Sampath Srinivas’a göre, şifresiz girişler için destek, önümüzdeki yıl boyunca şirketinin Android ve Chrome yazılımına entegre edilecek. Apple ve Microsoft da kendi yazılımları için benzer planlamalar yaptığını açıkladı.

Srinivas bir blog yazısında, cep telefonlarının yeni bir hizmete kaydolurken, çevrimiçi hesapların kilidini açmak için kullanılacak “passkey ” yani “geçiş anahtarı” adı verilen bir Fido kimlik bilgilerini depolayacağını belirtiyor. Kısaca, bir kullanıcı herhangi bir internet sitesinde oturum açmak istediğinde sadece geçerli kullanıcı adını girmesi yeterli olacak. Ardından sistem daha önce güvenli olarak tanımlanan cihaza bir istek gönderecek. Kullanıcının bu isteği parmak izi, kilit ekran şifresi, PIN veya yüz tanıma gibi tercih ettiği kilit açma yöntemlerinden biriyle onaylaması gerekecek.

Sms Kodu veya İki Faktörlü Doğrulamadan Daha Güvenli

Fido yöntemi, şimdilik tek kullanımlık şifrelerin SMS veya e-posta yoluyla gönderildiği iki faktörlü kimlik doğrulamadan daha güvenli olarak lanse ediyor.
Üç dev şirket iş birliğinde başarılı olursa, tıpkı Google hesabınızı açarken kullanabildiğiniz bir seçenek olan “şifre yerine telefonunuzla oturum açma” yönteminde olduğu gibi cihazınıza gelen talebi onaylayarak giriş yapabileceksiniz.

Hayatımızı Kolaylaştıran Uygulamalar

Microsoft Authenticator: Uygulama sayesinde Microsoft (MSN/Hotmail/Outlook) hesabınıza istediğiniz bilgisayarda şifresiz erişebiliyorsunuz. Tek sahip olmanız gereken cep telefonunuz. Kullanıcı adınızı girdikten sonra telefonunuza gönderilen bildirimi onaylamanız yeterli. Artık Outlook, OneDrive ve Office gibi tüm Microsoft hesaplarınıza erişebilirsiniz. Üstelik uygulamaya herhangi bir hesabınızı ve şifresini de ekleyebiliyorsunuz.

NeuroNation: Brain Training: Zihninizin yorulduğunu, en basit şeyleri hatırlayamadığınızı mı düşünüyorsunuz. O hâlde biraz beyin jimnastiği yapmanın tam zamanı. İster zayıf hafıza, ister azalan konsantrasyon veya çok yavaş düşünme olsun günde sadece 15 dakikalık eğitimle beyninize yeni bir ivme kazandırabilirsiniz.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar