Yo-Yo yapmayın 

Çocukken severek oynadığımız ve yukarı çıkıp aşağı inen bir çalışma mekanizmasına sahip olan oyuncak Yo-Yo, şimdilerde pek çok diyet macerasına da adını yazdırıyor.

Kilo döngüsü olarak açıklayabileceğimiz Yo-Yo etkisi diyetinde kişiler önce kilo veriyor fakat her seferinde tekrar kilo alımı başlıyor. Araştırmalara göre, bu mantıkla kilo veren her üç insandan biri, diyet öncesinde sahip olduğundan daha fazla kiloda oluyor. Çoğunluğu ise, bir yıl içinde verdikleri kilonun %30-65’ini geri kazanıyor. Bu kilo alımı, Yo-Yo diyetinin ‘yukarı çıkma’ aşamasını tamamlıyor ve yeni bir kilo verme döngüsüne başlamayı tetikliyor. İşte insanın ‘başaramayacağım’ hissi tam bu noktada başlıyor. Bu kısır döngüyü kırmak için artık bir adım atmalı! 

YO-YO ETKİSİNE MARUZ KALMA SEBEPLERİ 

  •   Vücudun yeni haline alışması için gerekli olan kilo koruma süresini önemsemeden, sık sık diyet yapılması. 
  •    Şişmanlık hissi, bedenini beğenmeme gibi çeşitli psikolojik sorunlar. 
  •    Popüler diyetlerin sürekli takip edilmesi ve hemen yapma arzusu. 
  •    Düzensiz egzersiz uygulamaları. 

İDEAL KİLO NASIL KORUNUR? 

İdeal vücut ağırlığına ulaştıktan sonra bunu korumak çok büyük bir zaferdir. İşte ideal vücut ağırlığını korumanın püf noktaları: 

  1. Diyet uygulama süresi ne kadar uzun sürdüyse, yaklaşık onun yarısı kadar bir süre de yeni ağırlığı korumak için ayrılmalı. Böylelikle koruma diyeti ile vücut, yeni kütle dağılımına ve yeme düzenine uyum sağlayacaktır.  
  2. Diyette karbonhidrat sınırlaması kademeli bir şekilde azaltılmalı. Yağ dokularının oluşturduğu boşluklar kısa sürede dolma eğiliminde olurlar. Bu sebeple normal yeme düzenine hızlı geçişte çok hızlı kilo alımı gerçekleşir.  
  3. Diyet süresince yapılan egzersiz bırakılmamalı. Hedef ağırlığa ulaşıldığında diyet ve egzersiz aynı anda bırakılırsa, vücuda yüksek bir enerji yüklenmiş olur. Çünkü kilo verilmesini sağlayan şey diyet ve egzersiz ile oluşturulan enerji açığıdır. 
  4. Kısa sürede hızlı kilo verdiren diyetlerden kaçınılmalı. Gerçek yağ kaybı, istikrarlı ve uzun soluklu diyetler ile elde edilir. Bu da ancak doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılması yoluyla olur. Kısa süren diyetlerde genellikle su kaybı yaşandığından verilen kilonun korunması çok zordur. 

YO-YO DİYETLERİNİN ZARARLARI 

İştah metabolizması bozulur  

Normalde yağ depoları kan dolaşımına leptin salgılar. Bu, vücuda enerji depolarının mevcut olduğunu söyler ve daha az yemeniz için sinyal verir. Yağ yaktıkça leptin azalır ve iştah artar. Vücutta sürekli değişen yağ oranı ise bu mekanizmayı yıpratır. 

Vücut yağ oranı artar 

Kilo verince yağ dokuları azalır. Ancak Yo-Yo diyetinde kilo alma aşamasında yağlar, kas kütlesinden daha kolay geri kazanılır. Birden fazla Yo-Yo döngüsü sonucunda daha yüksek vücut yağ yüzdesi görülür. Bu da tekrar kilo vermeyi zorlaştırır. 

Kalp sağlığı zarar görür 

Kilo vermek kalp sağlığınızı iyileştirse de araştırmalara göre değişken kilo ile kalp hastalığı riski arasında da bir bağlantı var. Ağırlıktaki dalgalanmalar kalp rahatsızlıklarını tetikleyebilir. 

Depresyon ve özgüven kaybı yaşanır 

Yo-Yo diyetinde büyük motivasyon ile ortaya konulan çaba ve sıkı çalışmayla ulaşılan başarı, tekrar kilo alımı ile neticeleniyor. Bu da kişilerde mutsuzluk ve umutsuzluğa yol açıyor. 

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar