Kitaplar konuşuyor

“Okumak, içimizdeki meçhul âlemin kapılarını açan bir anahtardır.” diyor Cemil Meriç.

Okumayı öyle çok seviyor ki kitapların sıkı dostu, ileri derecede miyop olmasına rağmen kitaplardan vazgeçemiyor ve zamanla görme yetisini kaybediyor. Bununla birlikte yaşadığı kayıp, kitaplarla olan güçlü bağını hiçbir zaman koparamıyor. Her ne kadar, bazı mektuplarında istediği zaman kitap okuyamamaktan yakındığına şahit olsak da sevdiklerinin ona kitap okuduğunu biliyoruz. Meriç’in de dediği gibi kitaplar, iç dünyamızın sınırlarını genişletiyor. Sınırları genişleterek önyargılarımızı yıkıyor, geniş düşünmemizi ve görmemizi sağlıyor, empati becerimizi geliştiriyor ve farklı dünyaları tanımamıza vesile oluyor! 

Kitaplar, dünyamızın en kıymetli ve en kutsal nesnelerinden. Dinimiz de okumaya, ilme; dolayısıyla kitaba büyük önem veriyor. Gel gör ki günümüz insanı, buna rağmen okumaya pek vakit ayıramıyor, ayırmıyor! Oysa yapılan araştırmalara göre günde beş dakikacık da olsa kitap okumak stresi azaltıyor, beyin gelişimine önemli katkılar sağlıyor.                                           

Neyse ki artık sesli kitaplar var! Zihne cila, hafızaya kuvvet, göze fer eserleri okuyamasak da dinleyebiliyoruz. Bu yüzden konuşan kitaplara rağbet, her geçen gün artıyor. İşe-eve giderken, arabada seyahat ederken, spor yaparken, evi temizlerken; bisiklette, vapurda, trende pek çok kitabı dinleyebilirsiniz.

Açık konuşmak gerekirse başlarda sesli kitaplara mesafeli duruyordum. Bilemiyorum, belki yıllarca kendi kütüphanemi kurmak için verdiğim çabadan yahut her yeni adresime koli koli kitap taşıma gayretimden kaynaklanmış olabilir bu durum. 

Sesli kitaplar elbette kitap okumanın yerini tutmuyor; bununla birlikte mutfakta geçirdiğim vakitlerde, yalnız yürüyüşlerimde, kitabımı yanıma almayı unuttuğumda ve “arada kaybolan” zamanlarımda sesli kitabın bana çok iyi geldiğini fark ettim. Bu sayede hem zamanımı daha verimli kullanabildim hem de uzun zaman okumak isteyip okuyamadığım kitapları  bitirebildim. 

Sesli kitap konusunda pek çok seçenek var. İster sosyal medya imkânlarını kullanın ister telefonunuza uygulamalar yükleyerek her yerde kitap dinleyin. Üstelik artık birçok eser sesli kitaba çevrilmiş durumda. Sesli kitapların okuma zayıflığı olanlar ve görme engelliler için de paha biçilmez bir alternatif olduğunu söylemeden geçmeyelim. 

Okumak önemli bir iş! Kur’ân-ı Kerîm’in de “oku” diyerek başlamasının elbette bir hikmeti var! Yine Cemil Meriç’e dönersek “Okumak, iki ruh arasında âşıkane bir mülakattır.” Kim bu güzel mülakata katılmak istemez ki? Sesli kitaplarla okuma sevginizi artırıp o sonsuz dünyalara dalabilesiniz diye işte birkaç sesli kitap uygulaması:

  • storytel
  • seskit
  • Google Kitaplar
  • Apple Books
  • audible
  • audioteka
  • Sesli Kitaplar
  • TRTDİNLE
  • YouTube 

Sizler için sesli kitap kullanıcılarına sordum. Gelen yorumlar şöyle: 

Merve Deliktaş (Eğitimci)

İki çocuk annesiyim ve evde bazen kitap okuyacak zaman bulamıyorum. Bunun için sesli kitaplara yöneldim. Daha çok roman, çocuk gelişimi ve psikoloji alanındaki kitapları dinliyorum. Önceliğim, okumak isteyip de bugüne kadar okuyamadığım kitaplar oluyor. Seslendiren kişi benim için önemli! Bazen ses tonundan dolayı metne odaklanamadığım oluyor. O zaman dinlemeyi bırakıyorum. Mutfağı toplarken, oğlumu uyuturken yani ayakta olduğum her fırsatta sesli kitap dinleyebiliyorum. Ama her kitabın dinlenebileceğine de inanmıyorum. Bence bazıları sadece okunmalı!

Tuba Kaya (Hukukçu)

Araç kullanırken veya otobüsle işten eve giderken boş vaktim oluyor. Böyle zamanlarda ne yapabilirim diye araştırırken sesli kitabın iyi bir alternatif olabileceğini gördüm. Okumanın mümkün olmadığı zamanlarda öğrenme imkânı sunduğu için sesli kitapları faydalı buluyorum ve istifade ediyorum. 

Osman Karyağdı (İlahiyatçı)

Sayfaları çevirirken çıkan kâğıt hışırtısı müzik gibi gelir bana. Kitap dinleme, kitap okumanın yerini tutmaz elbette. Eskiden sadece araba kullanırken dinlediğim kitapları şimdi evde de dinliyorum. Özellikle kesin telaffuz problemim olacak yabancı dilde bir kitabı dinlemek oldukça faydalı. Yeni zamanların yeni ihtiyaçları da var. Güzel bir kitap okuma aleti(!) aynı zamanda kitap dinleme imkânını da vermeli. Bu arada kutsal kitabımızın da kitap olmadan önce hitap, yani bir nevi “sesli kitap” olduğunu unutmayalım.

Küçük bir not:

Sesli kitapları dinlemenin yanında gönüllü olarak okuyabilirsiniz de! Bunun için birçok internet sitesinin, özellikle görme engelli vatandaşlar için, gönüllü platformları var. Bunun için arama motorlarına “gönüllü sesli kitap okuma” yazmanız yeterli. 

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar