Farklı bir noktayı da burada eklemek istiyorum ki o da şu; biz Ramazan ayını hep oruç ayı olarak düşünürüz. Hâlbuki Ramazan Kur’an ayıdır da. Biz de hatimler okuruz bu ayda değil mi? Ama işin gerçeği Kur’an-ı Kerim’i anlama- nın yolu düşünerek okumaktan geçiyor. Düşünme beynimizle yaptığımız bir eylem ve oruç beynimize tam bu noktada yardım eder ki onun daha kaliteli çalışması için gerekli gıdanın oluşmasını sağlar.
“Ne de az düşünüyorsunuz!” Kur’an’da birçok yerde geçen bir ayettir. (Mümin 58, Neml 62) Kaliteli düşünebilmek gerçekten önemli değil mi kulluğumuz adına? Bunun yolu da oruçtan geçiyor.
ÖĞRENME VE HAFIZAYA KATKISI BÜYÜK
Oruç tutmanın hafıza üzerindeki faydaları çalışmalarla çok net bir şekilde gösterilmiş. Açlık durumunda beyinde bazı koruyucu mekanizmalar harekete geçiyor ve zihni kabiliyetler iyileşiyor. Oruç, obeziteye, şeker hastalığının ‘beyin sisi’ de denen yorgunluğuna, öğrenme ve hafızaya katkı sağladığı gibi, gençlik genlerini uyarıp insanın bedenen ve ruhen daha zinde olmasına da destek oluyor.
BOZULMUŞ VE YIPRANMIŞ HÜCRELERİN TAMİRİ!
Oruç, günümüzde çok yemenin getirdiği ve birçok hastalığa zemin hazırlayan inflemasyon denilen doku iltihabını da önleyen şifa vesilemizdir. Hücrelerin iç savunma sistemlerinin güçlenmesi ve şeker oynamalarından zarar gören yapıların onarılmasını sağlayan en hızlı yol, açlıktır. Oruç, yaşlanmış ve bozulmuş hücrelerin temizlenmesini sağlayan mekanizmayı çalıştırır. Bu sistem çokça yemek yiyen kişilerde harekete geçemiyor veya çalışamıyor.
Ve sonuç olarak vücudumuz hastalıkları cezbeden bir hale geliyor.
ORUÇ VE KAMİL İNSAN OLMAK
Bu arada, ‘Hayat benim hayatım.’ diyenlere de bir şeyler söylemek istiyorum. Biz, kendimize verilmiş muhteşem bir emanetiz. Bedenimizde deveran eden bu bambaşka düzeni öğrenmek bile yıllarımızı alırken, manevi yapımızı, mana anatomimizi, çaba sarf etmeden, o yapıyı öğrenip onu inkişaf ettirecek şekilde yaşamadan da kâmil insan olmak çok da kolay olmasa gerek. İşte oruç, bu farkındalık yolculuğundaki adeta ilk azığımız ve en önemli gıdamız. Rabbim sırrına ermeyi nasip etsin.
NEDEN 30 GÜN ORUÇ TUTUYORUZ?
Orucun; kalp ve damar sağlığımızı dü- zenleyici, tümör oluşumunu azaltıcı ve eğer kanser varsa o kanser hücrelerini de tedaviye duyarlı hale getirici, astım gibi hastalıklarda iyileşmeye yardımcı olucu ve yaraların iyileşmesinde önemli pek çok faydası vardır.
Orucun 1 ay süreyle yaşanmasının da ayrı bir hikmet boyutu var ki; 1 aylık oruçla vücudumuz, oruç sonrası günlerde ya- şayabileceği zorluklara karşı alışıp, daha dayanıklı ve hazırlıklı hale geliyor.