Vücudumuzun Yenilenmesi İçin Ramazan Bulunmaz Fırsat

Hem bedene hem ruha faydalarını bildiğimiz oruç, son yıllarda en popüler beslenme metotlarından biri haline geldi. Bunun en önemli sebebi ise yakın tarihte keşfedilen otofaji metabolizması.

Şüphesiz tüm ibadetlerin pek çok hikmeti vardır. Artık çoğu kimse orucun, yepyeni bir temizlenme ve gençleşme vesilesi olduğu konusunda hemfikir. Yüzyıllar sonra otofaji mekanizmasının keşfi, bize orucun bedene nasıl şifa olduğunu gösterecek nitelikte bir çalışma. Otofaji; hücrelerde 14-15 saati geçen enerji almama durumunda başlar. Hücre içerisinde kullanılmayan veya hasarlı olan kısımlar yine hücre tarafından yenilerek enerjiye dönüştürülür.

UZUN SÜRELİ AÇLIK HÜCRELERİ YENİLİYOR Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi 2016 yılında Nobel Tıp ödülünü almaya hak kazanan büyük otofaji keşfiyle, tıp ve beslenme dünyasında büyük yankı oluşturdu. Otofaji Yunanca Auto (kendini) ve Phagos (yiyen) kelimelerinin birleşiminden oluşur. Bu mekanizma sayesinde; vücudumuz yeni ve sağlıklı hücreler elde etmek için hasarlı hücreleri ve birikmiş atıkları temizler. Bu faaliyetin dikkat çeken kısmı ise, bu olayın açlık durumunda daha hızlı gerçekleşmesidir.

Otofajide sağlıklı hücreler değil, hasarlı hücreler imha edilir. Böylece vücudun daha sağlıklı ve daha genç kalır. Hatta uzun süreli açlığın, şeker, kalp-damar hastalıkları, Alzheimer, Parkinson gibi birtakım kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde de etkili olduğunu ortaya koyan bilimsel çalışmalar yapılmıştır.

ARALIKLI ORUÇ NEDİR?

Vücutta otofajinin gerçekleşmesi için gereken uzun süreden dolayı, bu beslenme türüne “Aralıklı oruç” ismi verilmiştir. Uzun süreli açlık içeren bir beslenme şekli olarak görülebilir. Amaç günün ortalama 16 saatini aç geçirmektir. Yemek yenile- bilen 8 saatlik kısımda ise mümkün olduğunca basitkarbonhidratlardan uzak durmaya çalışılır. Çünkü basit karbonhidratlar kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürür ve hızlı acıkmaya sebep olur.

Otofajiyi sağlayan aralıklı beslenme şekli ile Ramazan orucu arasında bir fark bulunuyor; aralıklı oruçta yemek yenilmeyen zaman aralığında su, bitki çayı, kahve ve sebze suları gibi sıvılar tüketilebiliyor.

SAĞLIKLI BİR RAMAZAN İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

*Özellikle lif ve potasyum açısından zengin olan hurma yenilebilir. Ancak Kudüs ve California cinsi büyük hurmaların gramajına dikkat etmekte fayda var (1 tanesi yaklaşık 70 kal). Hurma, lif ve şeker eşleşmesi sebebiyle kan şekerini ani yükseltmez, daha yavaş bir artış yapar. Hurmayı iftar öncesinde değil de, tatlı yerine iftar sonrasında tüketmeyi deneyebilirsiniz

*İftara 1 bardak su ile başlayarak, midenizin erken doymasına yardım edebilirsiniz.

*Özellikle davetlerde, porsiyon ve çeşit sayısına dikkat edilebilir. Kendinize günlük çeşit sınırlaması uygulayabilirsiniz. Örneğin ana yemek, salata ve çorba gibi 3 çeşit yemek planlayabilirsiniz.

*Gereksiz enerji alımını önlemek amacıyla iftar sonrası tercihinizi hafif tatlılardan yana yapabilir, tatlıyı haftada 1-2 kere olacak şekilde sınırlandırabilir- siniz.

*Sindirim zorluklarından kaçınmak için iftar yemeğini iyi çiğneyerek, yavaş yemeyi deneyebilirsiniz.

*Sahurda karbonhidrat ağırlıklı besinler kolay acıkmaya sebep olabilir. Lifli, yağlı ve protein kaynağı besinleri tercih edebilirsiniz. Sofranızda, yumurta ve yeşillikleri bulundurabilirsiniz.

*Bağırsak hareketlerinin düzeni için, iftar ve sahur arasında düzenli aralıklarla su içmeniz faydalı olacaktır.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar