“Bütün hastalıklar bağırsakta başlar” 

2500 yıl önce tıbbın öncüsü Hipokrat’ın “Bütün hastalıklar bağırsakta başlar.” sözü, tamamı olmasa da pek çok metabolik ve nörolojik rahatsızlığın bağırsak sağlığıyla ilgili olabileceğini gösteriyor. Sağlıklı olmak için bağırsaklarımıza özen göstermek şart. Ama nasıl?

Merkezi Sinir Sistemiyle yakından benzerlik ve ilişki içinde olmasından dolayı bağırsaklara ikinci beyin denilmektedir. Bağırsaklarda oluşan problemler ile pek çok sinir sistemi hastalıkları arasında etkileşim tespit edilmiştir. Depresyon, otizm gibi hastalıkların, bağırsak sağlığıyla bağlantılı olması sizce de çok şaşırtıcı değil mi? 

Bağırsaklarımızda yaklaşık 100 trilyon bakteri yaşar. Sindirim sisteminde bulunan diğer mikroplarla birlikte bu bakterilere bağırsak florası denir. Bu bakteriler kilo yönetimi, kan şekeri kontrolü, bağışıklık ve hatta beyin fonksiyonu da dahil olmak üzere sağlığımız için önemli role sahiptir. Tıpkı diğer canlılar gibi, bakterilerin de sağlıklı kalabilmeleri için iyi beslenmeleri gerekir.  

Bağırsaktaki bakterilerin besin kaynağı lifli gıdalardır. Yiyeceklerde yer alan karbonhidrat, yağ ve proteinler ağızdan başlayarak mide, ince bağırsak gibi sindirim organlarında yapı taşlarına ayrılarak emilir. Ancak lifli gıdalar, midede sindirilmeden direkt olarak bağırsaklara gider. Bağırsaklarda dost bakteriler tarafından sindirilir ve kullanılabilir enerjiye dönüşür. Bu sindirme sonucu ortaya çıkan yağ asitleri bağırsaktaki iltihaplanmayı da azaltır. 

LİFLİ GIDALARIN FAYDALARI: 

  Zayıflamaya yardımcı olur. Çözünebilir lifler, bağırsakta sindirilirken içeri su çekerler ve bu su içinde yoğunlaşarak bağırsak içinde jel benzeri bir madde oluştururlar. Bu sebeple, sindirim ve emilim süreleri arttığı için uzun süreli bir tokluk hissi oluşur ve iştah azalır. 

  Bağırsak hareketlerini düzenler. Kolondan su çekerek dışkıyı normal hale getirerek kabızlığı engeller.  

  Bağırsaktaki iltihaplanmayı iyileştirir. 

  Kalp sağlığını olumlu etkiler. Vücuttaki kolesterol seviyesinin ve yüksek kan basıncının düşmesine yardımcı olur. 

Kan şekeri kontrolünü sağlar. Şeker emilimini yavaşlatarak kan şekerinin ani yükselmesine engel olur.  

Lif açısından zengin besinler 

Meyveler: Elma, armut, ahududu, avokado, incir,  

nektarin, kayısı 

Sebzeler: Brüksel Lahanası, brokoli, havuç, ıspanak,  

şalgam, barbunya, taze fasülye 

Tahıllar: Keten tohumu, bulgur, yulaf 

SAĞLIKLI BİR BAĞIRSAK İÇİN ÖNERİLER 

  • İşlem görmüş karbonhidrat alımını sınırlayın. Zararlı bakteriler şeker ile beslenir ve gelişir. Aşırı şeker alımı bağırsakların işlevine zarar verebilir. 
  • Fermente gıdalar tercih edin. Sade yoğurt, lahana turşusu, kefir gibi fermente gıdalar, bağırsak sağlığını iyileştirebilecek probiyotikler içerir. 
  • Yeterli miktarda sıvı alın. Liflerin çözülebilmesi ve bağırsak hareketlerinin kolaylaşması için su gereklidir. 
  • Stresten uzak durun. İkinci beyin olarak adlandırılan bağırsaklar sinir sistemi ile irtibat halindedir. Depresyonda olan kişilerde sıklıkla bağırsak rahatsızlıkları yaşanabilir. 
  • Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçının. Antibiyotikler bağırsak florasına ve bağışıklığına zarar verebilir. 
  • Hareket edin. Araştırmalara göre egzersizin bağırsaklara faydası bulunuyor. Aynı zamanda yürüyüş, kabızlık tedavisinde bağırsak kasılmalarını kolaylaştırıyor. 
  • Meyvelere diyetinizde yer verin. Özellikle elma, armut gibi kabuğunda yüksek oranda lif içeren meyveleri tarım ilaçlarından arındırmak için güzel yıkamakta fayda var. 
  • Yüksek lifli besinleri kademeli olarak alın. Lif alımı çok hızlı arttığında karın rahatsızlığı, kramplar ve ishal gibi yan etkiler görülebilir. 

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar