Beyindeki muhteşem sinir ağı

Beyindeki muhteşem sinir ağı dünyada aynı anda milyarlarca iletişim faaliyeti yapılıyor. Dünya çapındaki bu ağ, oldukça üstün ve kapsamlı bir ağdır. Bu gerçeğe karşın bu büyük ağ, insan beyni ile karşılaştırıldığında oldukça sıradan kalır. İnsan beyninin içinde ortalama yüz milyar nöron (sinir hücresi) bulunuyor.

Bu mükemmel ağı daha iyi anlamak için şu örneği verebiliriz: Beyindeki bu nöronlar, sahip oldukları uzantılardan uç uca eklenecek olursa, uzunlukları birkaç yüz bin kilometreyi buluyor. Bilim insanlarının, beyni, ‘evrendeki en büyük gizemlerden biri’ olarak tanımlamasına sebep olan en önemli unsurlardan bir tanesi, bu olağanüstü ağın varlığıdır.

İnsan beyninde yaklaşık 100 trilyon sinaps yer alıyor. Sinapslar, sinir hücrelerinde kimyasal geçişin gerçekleştiği yerlerdir. Vücuttaki herhangi bir hücre, sinapslar yoluyla, bin ayrı beyin hücresi ile bağlantı kurabiliyor. Bu olağanüstü ağ sayesinde meydana gelen bilgi işlem hızı, gerçek anlamda hayret verici. Tek bir bit’lik bilgi, bir anda tam 100 bin nörona ulaşabiliyor. Bu özelliği ile beyin, bilinen en hızlı bilgisayardan yüz binlerce kat daha hızlıdır.

Böylesine kapsamlı bir ağı, küçücük bir alana sığdırmak ve onun katrilyonlarca bağlantı yapmasını ve bunu saliseler içinde başarmasını sağlamak elbette imkânsız. Dünyadaki gelmiş geçmiş tüm insanların sahip olduğu bu muhteşem sistemi yoktan var etmek için insanın yapabileceği hiçbir şey yok. Beyin, insanların bu gerçeği görebilmesi için çok kapsamlı ve detaylı yaratılmış bir mucizedir. İnsanlara armağan edilmiş bu değerli hediyenin
sahibi, çeşit çeşit nimetleri karşılıksız bağışlayan Yüce Allah’tır. Üstün yaratılış harikası beynin varlığı, Yüce Rabb’imizin büyüklüğünü ve kudretini bir kez daha sergiliyor.

“Andolsun, biz insanı, süzme bir çamurdan yarattık. Sonra onu bir su damlası olarak, savunması sağlam bir karar yerine yerleştirdik. Sonra o su damlasını bir alak (embriyo) olarak yarattık; ardından o alak’ı bir çiğnem et parçası olarak yarattık; daha sonra
o çiğnem et parçasını kemik olarak yarattık; böylece kemiklere de et giydirdik; sonra bir başka yaratışla onu inşa ettik. Yaratıcıların en güzeli olan Allah, ne Yücedir.” (Müminûn, 23/ 12-14)

NOT DEFTERİ

Kısa sureler ne anlatıyor?

Fîl Suresi (Mekkî): Fillerle donanmış ordusuyla Kâ’be’yi yıkmaya gelen Ebrehe’nin helâkını anlatır.

Kureyş Suresi (Mekkî): Kureyş’in, Kâbe’yi koruması sebebiyle nail oldukları nimet- ler anlatılır.
Mâûn Suresi (Mekkî): Yar- dımlaşmaya engel olan kişile- rin vasıflarından söz edilir. Kevser Suresi (Mekkî): Kevser, çok hayır, bereket demektir. Cennette Efendimi- ze (sas) mahsus bir havuzun da adıdır.
Kâfirûn Suresi (Mekkî): Sure, inkârcılarla iman edenlerin çizgisini belirler.
Nasr Suresi (Medenî): Hz. Peygamber’in (sas) tebliğinin gayesine ulaştığını müjdeler. Tebbet Suresi (Mekkî): Efendimizin (sas) amcası Ebu Leheb’den bahseder.
İhlâs Suresi (Mekkî): Allah’a inancın özetini temsil eder. Felâk Suresi (Mekkî-Me- denî): Efendimiz (sas), ken- disine yapılan büyüden Felâk ve Nâs sûrelerini okuyarak kurtulur.
Nâs Suresi (Mekkî-Medenî): Nâs, insanlar anlamına gelir.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar