Öyle bir besin düşünün ki kilo vermeyi desteklesin, salataları şenlendirsin; bununla da kalmasın, bağırsaklardan kalbe kadar vücuda sayısız faydası bulunsun! Yiyecekleri, hazırlanma aşamasında mikroplardan arındıran, evleri ve yüzeyleri dezenfekte eden, hasılı yararları saymakla bitmeyen sirkeden bahsediyorum. Peygamber Efendimizin “ne güzel katıktır” diyerek bizlere tavsiye ettiği muhteşem gıdadan.
Tokluk Hissi Verir
Siz hiç güne bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı elma sirkesi ve bir çay kaşığı bal ekleyip aç karnına içerek başladınız mı? Cevabınız hayırsa, denemeye değer! Aç karnına içilen sirkeli suyun açlık kan şekeri üzerindeki olumlu etkisini duymuş olmalısınız. Araştırmalara göre sirkenin bileşimindeki malik asit, yağ ve şekerin enerjiye dönüşümünü destekleyerek kan şekerinin ani yükselmesini yüzde otuzlara kadar düşürüyor.
Sirke tek başına zayıflatmasa da diyet ve egzersiz yapanlara da avantajlar sağlar. Yemeklere sirke eklendiğinde içeriğindeki asetik asit, nişastanın emilimini bloke ederek kan şekerinin yükselmesine engel olur. Aynı zamanda midenin boşalım hızını yavaşlatan sirke, kişiye tokluk hissi de verir.
Sirke üzerine yapılan son çalışmalar, onun kötü kolesterolü düşürmekte de oldukça etkili olduğunu kanıtladı. Sirkenin eklendiği yemeklerde tuz katma ihtiyacının azalması, tansiyonun yükselmesini önlemede rol oynar.
Direnci Yükseltir
Sirke üretimi iki aşamalı bir süreçtir. Meyve ya da tahılların mayalanmasıyla ortaya çıkan alkol, fermente edilerek asetik asit içeren sağlıklı bir besine dönüşür. Hele bir de doğal elmalardan veya türlü meyve ve sebzelerden ev yapımı sirkeler üretiyorsanız, tadına doyum olmaz!
Sirke, mayalı bir besin olduğu için, bağırsak florasına da iyi gelir. Bağırsaklardaki iyi bakterileri besler ve sayısını arttırır. Bağırsak hareketlerini düzenler, gaz üretme potansiyelini düşürür.
Özellikle elma sirkesi yüksek miktarda antioksidan içerir. Vücut direncini yükseltir. Ancak reflü ve gastrit problemi olanlar elma sirkesini dikkatli tüketmelidir. Zira sulandırmadan içilen sirke, yüksek asit oranıyla diş minesine, yemek borusuna ve mideye zarar verebilir.
Sirkeyi Nerelerde Kullanabiliriz?
- Şeker ve tuz içermediğinden, kısıtlı diyetlerde bile yiyecekleri tatlandırmak için idealdir.
- Asitli bir yapıya sahip olduğu için süzme peynir yapımında ve etleri marine etmede yararlanılabilir.
- Bakteri öldürücü etkisiyle meyve ve sebze temizliğinde gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
- Sirkedeki yüzde beşlik asit oranı, bazı ev patojenlerini öldürmek için yeterlidir.
- Ancak Salmonella gibi sirkenin yeterince etkili olamadığı bakteriler de vardır. Bu sebeple tek başına temizlik maddesi olarak düşünülmese de ev işlerinde faydalanılabilecek ucuz ve zararsız bir üründür.
Aklınızda Bulunsun!
Sirke Evde sirke yapmak isterseniz sirkenin mayalanması için sirke anasına ihtiyaç duyacağınızı aklınızdan çıkarmayın. Mayalama esnasında oluşan bu jelimsi tabaka, buzdolabında saklanarak tekrar tekrar kullanılabilir. Sirke anasını, şeker oranı yüksek meyveler, içme suyu, bulgur ve nohut gibi malzemeler oluşturur. Evinizde sirke anası yoksa bir çay bardağı organik sirke kullanarak da sirkenizi mayalayabilirsiniz.