Kilo Koruma Neden Zor?

İdeal vücut ağırlığına ulaşmak için irade ve azimle çabalayan herkes, bu emeğinin karşılığında kalıcı bir başarı elde etmek ister. Bununla birlikte gerçek zaferi genellikle "zayıflamak için" sağlıklı beslenenler değil; bunu bir hayat tarzı hâline getirenler elde ediyor.

Sağlıklı olmak için ille zayıf görünümlü bir vücuda mı sahip olmamız gerekiyor? Yoksa bu, günümüzde oldukça yaygın olarak görülen bir şekilcilik algısı mı? Vücutta biriken fazla yağların kronik hastalıklara, hareket kısıtlamalarına ve özgüven eksikliğine sebep olabileceği muhakkak! Ancak maharet zayıf olmakta değil, ideal ağırlık sınırlarını korumakta ve sağlıklı bir yaşam düzenine sahip olmakta.

Zannedildiği Kadar Zor Değil

Aslında kilo vermek, zannedildiği kadar zor değil. Hem bunun için sihirli değneklere, mucize kürlere, detoks sularına da ihtiyaç yok. Doğru porsiyonlarda, uygun besinleri seçerek düzenli bir şekilde kilo vermek pekâlâ mümkün. Yeterli sıvı alımı ve egzersizle desteklenirse hedefinize daha sağlıklı ve kalıcı ulaşmanız da cabası! Peki verilen kilolar neden genellikle çok hızlı bir şeklide geri alınıyor? “Her güzel şey bir gün biter.” diyerek verilen kiloları çarçabuk geri almayı normal görmeyin. Elde ettiğiniz bu başarıyı korumak sizin elinizde.

Kalıcı Alışkanlıklar Değerlidir

Hedefe ulaştıktan sonra eski alışkanlıklarınıza göz kırparsanız, çabucak başladığınız yere dönmeniz oldukça yüksek bir ihtimal. Bu kilo alıp verme döngüsüne, “yo-yo etkisi” deniliyor. Sebepleri ise gerçekçi olmayan hedefler ve olumlu beslenme alışkanlıklarının -maalesef- kalıcı ol(a)maması. Eğer verdiğiniz kiloları korumak istiyorsanız aşağıdaki önerilerimizi dikkate alın.

Koruma Diyetinde “7 S” Kuralı
  1. Sürdürülebilir bir diyet planı belirleyin. Çok kısıtlayıcı ve zorlayıcı öğünler yerine, günlük menüler planlayın. Diyetlerde oldukça popüler olan sebze smoothielerini ve farklı detoks sularını ömür boyu listenizde tutmak istemeyebilirsiniz.
  2. Sürekli diyette olma fikrinden kurtulun. Psikolojik açıdan sürekli kısıtlanma hissi, bir süre sonra kendinizi daha gergin ve isteksiz hissetmenize yol açar. Buna mani olmak için çevrenize beslenme tarzınızı değiştirdiğinizi hatırlatabilirsiniz.
  3. Süreyi, diyet müddetiniz kadar tutmaya çalışın. Hedefinize üç ayda ulaştıysanız, bunu korumak için de kendinize üç ay verin. Bu dönemde vücudunuz, kaybettiğiniz yağ dokularını hızlıca yerine koymak isteyecektir. Dikkatli olun!
  4. Sorumluluk alın. Tabii ki hedefe ulaştıktan sonra artık daha esnek bir diyete sahipsiniz. Ancak koruma döneminde öğün dengesini sağlamanın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Öğle yemeğinde yüksek kalorili yiyecekler tercih ettiyseniz akşama daha hafif bir menü seçin. Günlük enerji ihtiyacınızı çok aşmamaya çalışın.
  5. Sınırlarınızı unutmayın, “Bir günden bir şey olmaz!” demeyin. Enerji ihtiyacını aştığınız her gün, sizi eski kilonuza yaklaştırır. Kendinize serbest öğünler için limit koyun. “Haftada iki kere tatlı yeme hakkı” gibi uygulanabilir sınırlamalar sizi koruyacaktır.
  6. Sıhhatinizi önceleyin. İdeal ağırlığınıza ulaşmak, her zaman en sağlıklı çözüm olmayabilir. Verdiğiniz kiloları almamak için kısıtlayıcı diyetlerden uzak durun. Birkaç kilonun geri kazanımı normaldir. Günübirlik sağlıksız aç kalışlarla ve kürlerle bu kilolardan kurtulmaya çalışmayın.
  7. Sayılara takılmayın. Bazen hayalinizdeki vücut ağırlığı, ideal beden ölçülerinize uymayabilir. Kan değerleriniz normalse ve özgürce hareket edebiliyorsanız tartıdaki rakamları çok fazla önemsemeyin.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar