Rahmetli dedemin yemek masasının yanı başına asılmış levhada yazan bir âyet-i kerîme, tüm torunlarının zihnine kazınmıştı: “Yiyiniz içiniz, fakat israf etmeyiniz. Zira Allah israf edenleri sevmez.” (A’raf Sûresi, 7/31). Rezzâk olan Rabbimiz bütün yarattıklarını bol ve çeşitli nimetlerle rızıklandırıyor ve bize sınırlarımızı da hatırlatıyor. Bir yanda milyonlarca insan açlıkla mücadele ederken, öte yanda çılgınlık sayılabilecek bir tüketim artışı! Sahi, açlık mı daha büyük bir kriz, yoksa israf mı?
İsraf; gereksiz tüketim, boşa harcama ve savurganlık anlamlarına gelir. Akan bir nehrin kenarında abdest alırken bile israf etmemeyi öğütleyen bir peygamberin ümmetiyiz. Ayrıca, bize sunulan bunca nimette savurganlık yapmak mizacımızla da örtüşmüyor. Ancak hazırlanan raporlara göre günümüzde besinlerin yaklaşık %60’ı çöpe atılıyor. İsrafın en çok yapıldığı yer ise evler. Çöpe atılan gıdaların başında ekmek, sebze ve meyveler geliyor. Dünya nüfusunun yüzde onunun açlıkla mücadele ettiği düşünülünce; israf edilen gıdaların dörtte biri kurtarılsaydı bu insanların aç kalmasının önü alınabilirdi diye düşünmeden edemiyor insan.
Bereketli Sofralar
Ramazan ayının heyecanını kuşandığımız şu günlerde, israf konusunda hassasiyetlerimizi gözden geçirmekte fayda var. Misafir ağırlamak kültürümüzde önemli bir yer tutuyor. İftar sofralarımızı ne kadar çok kişi şenlendirirse kendimizi o kadar mutlu hissediyoruz. Bununla birlikte, bazen misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak adına yaptığımız çeşit çeşit yemekler, israfın kapısını da aralayabiliyor. Haydi gelin bu ramazan gösterişli masaları israftan uzak, muhabbet ve bereket dolu sofralara çevirelim! Hem artan yemeklerin çöpe atılıp israf olmasına hem de zorla yenen yemeklerin vücudumuza zarar vermesine engel olalım.
Her İstediğini Yeme!
Aman çöpe gitmesin diyerek zorla yenen yemeklerin de bir çeşit israf olduğu şüphesiz! Cenabıhakk’ın bizlere emanet olarak verdiği vücudumuzun sağlığını korumak da boynumuzun borcu. Gereğinden fazla beslenmek ve aşırı derecede kilo almak, her şeyden önce vücutlarımıza zarar verir. İsraf farkındalığıyla atacağımız birkaç küçük adımla hem gıda hem de sağlık israfından korunmak mümkün!
İsraftan Kaçınmanın On Yolu!
- Bir alışveriş listesi yapın ve ona bağlı kalın.
- Yemekleri önceden planlayın ve artanları kullanın.
- Sırf ucuz yahut indirimde olduğu için ihtiyaç fazlası alım yapmayın.
- Fiyatları ve mağaza indirimlerini takip edin.
- Enerji tasarruflu cihazlar kullanın.
- Kullanılmadıklarında elektronik cihazların fişini çekin.
- Yeniden kullanılabilir kaplar ve torbalar kullanın.
- Sürekli değiştirmek yerine cihazlarınızı onarmayı deneyin.
- Kendi ürünlerinizi yetiştirin veya yerel olarak satın alın.
- Tek kullanımlık peçeteler yerine el bezi yahut havlu kullanın.