Aç Değilsiniz, Ghrelin Hormonunuz Yüksek!

Dr. Deva

Soru:

Amerika’da yaşıyorum, fazla kilolarım var. Vücut kitle indeksim 40 civarında. Kilo veremememin sebebi, açlık ve tokluk hormonu denilen ghrelin ile ilgili olabilir mi? Bu hormonla ilgili ilaçlar ya da takviyeler benim derdime deva olur mu, zayıflayabilir miyim?
(Rumuz: Şişman)

CEVAP:

Saygıdeğer kardeşim, öncelikle şişmanlık ve buna bağlı metabolik sendromun tıp literatüründe artık bir hastalık olarak değerlendirildiğini bilmemiz gerekir. Bu hormon hakkında sorunuza cevap vereceğim; bununla birlikte, yerimiz yeterli olmadığı için obezite ile ilgili bazı önemli bilgileri de başka bir sayıda ele almaya çalışacağım.

Mide Boşaldıkça Konuşan Hormon

Ghrelin hormonu, mide iç duvarındaki hücrelerde üretilen peptit bir hormon olup açlığın düzenlenmesinde vazife görür. Açlık ve tokluk döngüsünde kilit rol oynar. Mide boşaldıkça ve vücudun enerjiye ihtiyacı oldukça salgılanır. Bu durumlarda bu hormon vesilesiyle beyne sinyaller gönderilir ve yeme arzusu tetiklenir. Hipotalamusta bulunan açlık merkezini etkileyerek iştahı artırır. Yemek yediğimiz zaman ghrelin seviyeleri düşer. Midenin boşalmasıyla bu seviye artmaya başlar. Bu da bir sonraki öğün için besin arayışını artırır. Ghrelin hormon seviyesi yemek alışkanlıkları, stres, uyku ve diğer hormonlardaki değişikliklerden etkilenir. Ghrelin’in enerji dengesinde de rolü vardır. Vücuttaki yağ depolarının kullanımını artırarak metabolizmayı hızlandırır ve enerji harcanması ile kilo kaybı gerçekleşir.


Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar