Öncelikle tıbbi anlayışımı en başta söyleyerek başlayayım: Beslenme ve ek gıdalarla alakalı, çocuklar dahil olmak üzere hepsinin doğal olarak alınması taraftarıyım; ancak kan tahlilleri sonucunda bir şeyin eksikliği vücutta belirlendi ve doğal yollardan alınması ile bu eksiklik tamamlanamıyorsa o zaman ekstre şeklinde alınabilir, buna en önemli örneklerden birisi D vitamini eksikliğidir. Özellikle kış aylarında D vitamini eksikliği olabilir, o durumda beslenmenizde süt ürünlerini artırabilirsiniz, yine de düzelme sağlanamıyorsa o zaman D vitamininin dışardan alınmasında sakınca yoktur. Bu kanaatim tüm vitaminler, eser elementler için de geçerlidir. Yoksa A’dan Z’ye bütün vitamin haplarını kontrolsüz bir şekilde almayı uygun bulmayan hekimlerdenim. Dengeli ve mevsime göre beslenme ile vücudun ihtiyacı olan tüm besinler alınabilir.
Protein İhtiyacı ve Protein Tozları
Proteinler aminoasitlerden müteşekkil büyük organik bileşiklerdir, hayatın devamı için gereklidir ve canlıların temel yapıtaşlarıdır. Proteinler, insan vücudunun yapısal ve fonksiyonel işlevleri için gerekli besin maddelerinin birincisidir. Bu temel ihtiyaç hücrenin gelişmesini, direncini etkiler ve vücutta kas dokusunu güçlendirir. Vücut bağışıklığının sağlanmasına yardımcı olur. Et, süt, yoğurt, peynir, yumurta ve bazı baklagiller gibi gıda yolu ile alınan protein, midede aminoasitlere ayrılır ve ince bağırsaklardan emilerek kan ile karaciğere ulaşır, vücudun ihtiyacına göre karaciğer tarafından kullanılır, vücutta uzun süreli açlık durumunda en son proteinler tüketilir.
Yukarıda vitamin kullanımıyla alakalı olarak söylemeye çalıştığım şeyleri egzersiz yapanlar için de söyleyebilirim. Şayet profesyonel bir sporcu değilseniz, ifrat derecede farklı sporlarla uğraşmayı da uygun bulmuyorum. Bu konuda da olması gereken, her yaş için uygun olan sporları dengeli bir şekilde yapabilmektir. Spor merkezlerine gidip günde iki üç saat ağırlık çalışıp kasları geliştirmeye çalışmak yerine, o iki saati yaşa uygun sporlara ayırıp, vücudun zinde kalmasını sağlamak daha akıllıca ve daha sağlıklı olacaktır. Mesela bir genç için futbol, basketbol veya tenis gibi sporlarla meşgul olmak, ileri yaşlar için de doğa yürüyüşleri yapmak gibi.
Aşırı egzersizler yanlış uygulandığında vücuda pek çok zararları olabilir, bilinçsiz şekilde yapılan sporlar ve vücut geliştirmeler vücuda faydadan çok zarar verecektir. Bazen kas dokusunda zedelenmeler bazen de kırıklara kadar varan problemler ortaya çıkabilir.
Protein Tozlarına Gelince…
Kanaatimce sadece profesyonel sporcular tarafından bir uzman eşliğinde kullanılması gerekir. Protein tozlarının aslı süt, peynir altı suyu (kazein), yumurta ve soyadır. Bu doğal ürünlerden farkı ise toz hâline getirildikten sonra uzun süreli muhafaza için farklı katkı maddeleri ile desteklenmiş olmasıdır. Aşırı şekilde tüketildiğinde kemiklerde erime, böbreklerde taş oluşumu kalp büyümesi, karaciğer problemleri, ishal ve organ yıpranmaları gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği de aşikardır.
Sadece profesyonel spor ile meşgul olanlar tarafından diyetisyen tavsiyesi ile vücudun ihtiyacı tespit edildikten sonra alınmasını önerebilirim, hele hele 18 yaşından küçüklerde protein tozları çok daha sakıncalıdır.
Yazılarımda hep anlatmaya çalışıyorum, ne yaparsak yapalım yaptıklarımızı denge içinde yapalım. Yani aşırılıklardan uzak, tam orta noktada olmaya çalışalım. Kainattaki dengeyi de vücudumuzdaki dengeyi de bozmayalım. Çalışan sistemlerin bir dengesi vardır ve o dengeye göre en mükemmel şekilde hareket ederler. Bizlerin bu düzene müdahalesi sonrasında önü alınamayacak problemlerle yüz yüze kalabiliriz.