Kalkanları Kuşanın Kış Geldi!

Kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirecek şifa kaynaklarına ihtiyacımız var. Soğuk günlerin olmazsa olmazı bitki çayları ve bal, sarımsak, mandalina gibi besinler, bağışıklık sistemimizin enfeksiyonlara karşı tepkilerini hızlandırıyor.

Nezle, grip ve soğuk algınlığı vakaları havaların soğumasıyla birlikte giderek artıyor. Bu rahatsızlıklara bir de “Acaba Korona mıyım?” endişesi eşlik edince, hepimizin beti benzi atıyor. Bu korkulardan kurtulmanın yolu, vücut direncini artırmaktan ve bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçiyor. Bunun için dengeli beslenmekle birlikte; şifalı çayları ve gıdaları tüketmeyi de ihmal etmememiz gerekiyor.

İşte Şâfî isminin tecellisiyle, rabbimizin içerisine çeşit çeşit faydalı bileşenler yerleştirdiği, bizleri hastalıklara karşı adeta bir kalkan gibi koruyan besinlerden bazıları!

Ihlamur

Doğal bir sakinleştirici olan ıhlamur, iltihapla mücadeleye yardımcı olan Tiliroside ve Kaempferol gibi güçlü antioksidanlar içerir. Muhtevasında A, B6, C ve P vitaminlerinin yanı sıra demir, manganez ve kalsiyum gibi mineraller bulunur. İçeriğinde bulunan Linalool maddesinin rahatlatıcı etkisi, öksürük şikâyetleri için birebirdir. Ayrıca ağrı kesici özelliğiyle boğaz enfeksiyonlarına iyi gelir.

Zencefil

Gingerol, zencefilde bulunan ve çok güçlü antioksidan özelliği taşıyan bir bileşendir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek suretiyle vücudun enfeksiyonlara karşı tepkilerini hızlandırır. Ağrılara sebep olan iltihapları azaltır. Uzmanlar, günlük zencefil tüketiminin bir fındık büyüklüğünü geçmemesini tavsiye etmektedir.

Bal

Antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikleri, balın uzun süre bozulmadan korunmasını sağlar. Etkili bir öksürük kesici olan bu mucizevi gıda, boğazı rahatlatır. İçerdiği yüksek antioksidan sayesinde bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olur.

Sarımsak

Halk arasında “doğal antibiyotik” olarak adlandırılan sarımsak, içerdiği Allicin bileşiği sayesinde antimikrobiyal özellik gösterir. Soğuk algınlığı semptomlarının şiddetini azaltabilir. Enfeksiyonlara karşı koruma sağlaması için yemeklere eklenmesi oldukça faydalıdır.

Narenciye

Turunçgillerde bulunan Naringenin maddesinin antioksidan, DNA onarıcı, kanser önleyici, bakteri ve virüslere karşı koruyucu pek çok özelliği vardır. Balgam söktürücü ve iltihap giderici olarak da fayda sağlayan Naringenin, çoğunlukla mandalina, limon gibi turunçgillerin kabuk kısmında; domates ve incirde bulunur.

Kuşburnu

Vücudu grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı korumada C vitamini tüketimi oldukça etkilidir. Bol miktarda C vitamini içerdiğinden dolayı kuşburnu kış ayları için iyi bir alternatif olabilir. Bir bardak kaynatılmış suyun içine 7-8 adet kuşburnu meyvesi koyup demlendikten sonra içmeniz, günlük C vitamini ihtiyacınızın büyük bir bölümünü karşılamanız için yeterli olacaktır.

Grip Kalkanı Karışım

Atalarımızın, “Korkulu düş görmektense uyanık yatmak evladır!” sözünden ilham alarak biz de “Hastalıkla mücadele etmektense öncesinde tedbir almak yeğdir.” diyebiliriz. Bağışıklığı güçlendirecek pek çok şifalı bileşen içeren aşağıdaki karışımı hazırlayıp buzdolabınızda muhafaza edebilir; çaylarınıza karıştırabilir, ya da macun gibi kaşık kaşık yiyebilirsiniz. Limonu, tüketmeden evvel taze taze eklemeniz, C vitamininden istifadenizi artıracaktır.

  • Rendelenmiş orta boy bir taze zencefil
  • Üç dört yemek kaşığı bal
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir tatlı kaşığı taze limon suyu

Küçük bir not: İsterseniz bir orta boy kuru soğanı ve üç diş sarımsağı da rendeleyerek karışıma ekleyebilir; böylelikle çok daha güçlü bir macun elde edebilirsiniz.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar