Beslenme Günlüğü

Hayatın akışı içerisinde atladığımız öğünler ve aceleyle atıştırdığımız kalitesi düşük yiyecekler sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Beslenme tarzımızı düzenleyerek sağlıklı yaşam rutinimizi inşa etmek için bir günlük tutmak, basit ama etkili bir çözüm olabilir.

Beslenme tarzımızın hayat kalitemiz ve sağlığımız üzerindeki etkisi büyüktür. Birçok hastalığın altında yatan sebepler ve bunların tedavileri beslenme ile yakından ilişkilidir. Eğer sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı hâline getirmek için size yardımcı olacak bir arkadaş arıyorsanız beslenme günlüğü fikrini sevebilirsiniz.

Beslenme günlüğüne, zamanları ve miktarlarıyla birlikte gün içinde tüketilen yiyecekler ve içecekler kaydedilir. Bu kayıtlar, beslenme düzeninizle ilgili size önemli ipuçları verir. İsterseniz günlük, isterseniz aylık çizelgelerle kendinizi takip edebilir, ileriye dönük yeni hedefler belirleyebilirsiniz.

Günlük yazmaya başlamadan önce gelin sağlıklı beslenmenin ana prensiplerini hatırlayalım. Çok geç saatlerde yememek ve öğün atlamamak en önemli iki unsur.

Günde üç-dört porsiyon meyve ve sebze, bir-iki bardak süt veya yoğurt tercih etmek, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaya yeter. Her gün yeterli miktarda protein kaynağı ile kas ve kemik sağlığı korunur. Şekerli ve paketli gıdalardan, çok büyük porsiyonlardan uzak durmak, kilo kontrolünü sağlar. Günümüzün en az yirmi dakikasını fiziksel aktiviteye ayırmak ve günlük ortalama sekiz-on su bardağı su içmek, sağlıklı yaşamı destekler. Unutmadan! Bu öneriler, sağlıklı bireyler için. Eğer bir hastalığınız varsa doktorunuzun veya diyetisyeninizin önerilerini dikkate almakta fayda var!


Haydi Yazalım!

Beslenme günlüğünü bir deftere, buzdolabına asılan bir kâğıda, hatta cep telefonunuza bile kaydedebilir; üzerine notlar alabilirsiniz. Belirli sıklıklarla günlüğünüzü inceleyebilir, sağlıksız olduğunu düşündüğünüz yiyecekleri (atıştırmalıklar, tatlılar, asitli içecekler vb.) hayatınızdan çıkarmayı hedefleyebilirsiniz.

Eğer yediklerinizi tek tek yazmak için vakit bulamazsanız puanlama veya renklendirme yöntemlerini kullanabilirsiniz. Söz gelimi üç puan/yeşil renk bugün sağlıklı beslenmeye çok dikkat ettim; iki puan/turuncu renk ufak tefek hatalarım olsa da dikkat etmeye çalıştım; bir puan/kırmızı renk beslenme düzenime dikkat etmem gerekiyor anlamlarına gelebilir. Çizelge tasarımı ve başlıklar tamamen hayal gücünüze kalıyor. Doldurduğunuz günlük kayıtlarınızı bir beslenme uzmanına danışarak alışkanlıklarınıza uygun sağlıklı bir beslenme planı oluşturmanız bile mümkün!

Beslenme Günlüğünün Faydaları
  • Daha sağlıklı seçimler yapmaya, mevcut hataları fark edip düzeltmeye yardımcı olur.
  • Kronik hastalıkların bireysel takibini kolaylaştırır. Diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların ölçümleri günlüğe not edilebilir.
  • Mide yanması ve besin alerjileri gibi beslenmeyle doğrudan ilişkili rahatsızlıklarda vücudun tepki verdiği yiyecek/ler kolaylıkla tespit edilebilir.
  • Günlük su tüketimi, yapılan egzersiz süresi, alınan ilaçların takibi, hatta yemeklerden sonra hissedilen duygusal değişiklikler bile kayıt altına alınabilir.
  • Günlük, haftalık veya aylık periyotlarla ağırlık ölçümünü kaydetmek, kilo takibini kolaylaştırır.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar