Önce robotlar insanın yaptığı her şeyi yapacak, insan gücüne artık gerek kalmayacak diye korktuk. Sonra yapay zekâlı robotlar işimizi elimizden alacak diye endişelendik. Fakat muhatap alıp soramamıştık bir türlü işin aslını. Artık sorabiliriz, çünkü yapay zekâ henüz ete kemiğe bürünmedi ama dile geldi! Ve ChatGPT sayesinde aramıza karıştı.
OpenAI tarafından geliştirilen bir dil modeli olan ChatGPT o meşhur korkuyu, daha doğrusu soruyu yeniden gündeme getirdi. Bu sefer işsiz kalacağımıza biraz daha ikna olmuş gibiyiz. Çünkü sizi dinliyor, her sorunuza cevap veriyor, isterseniz masallar, şiirler yazıyor.
Muhatabını bulmuşken sormamak olmazdı: Biz de, “İnsanlar senden korkuyor, işlerini ellerinden alacağını düşünüyorlar. Bu konuda ne düşünüyorsun?” diye sorduk. Bir yapay zekâ modeli olduğunu ve insanlara yaptıkları işlerde yardımcı olmak için tasarlandığını söyledikten sonra şöyle devam etti: “Ancak, insanlar tarafından yapılan işleri yaparken onların yerini almak gibi bir amaç ya da niyetim yok. Aksine, insanların zamanlarını ve kaynaklarını daha verimli kullanmalarına yardımcı olmak amacıyla tasarlandım.”
ChatGPT nedir?
Peki, ChatGPT nedir, nasıl çalışıyor? OpenAI tarafından ilk olarak 30 Kasım 2022’de kullanıma sunulan robot, hangi dilde sorarsanız size o dilde cevap veriyor. İster Mozart’ın doğum günün ister İstanbul’u kimin fethettiğini sorun, sahip olduğu ya da taradığı binlerce cümle arasından size olasılık olarak en doğru sonucu söylüyor. Örneğin, “Türkiye’nin başkenti neresi?” diye sorarsanız hemen “Türkiye’nin başkenti” ile devam eden cümleleri tarayarak bu sırayı takip etmesi en olası kelime ile tamamlıyor: “Ankara”. Elbette daha karmaşık sorulara da cevap verebiliyor. Yazılım ve kodlama konusunda da oldukça geniş bir bilgisi var.
Ücretli Versiyon Başladı: ChatGPT Plus
Beta sürümü ile ücretsiz kullanıma sunulan ChatGPT’nin ücretli versiyonu ChatGPT Plus da kullanıma sunuldu. Aylık 20 dolar karşılığında satın alınabilecek versiyon sayesinde talep yüksek olsa bile kullanıcılar sorularına daha hızlı cevap alabilecek. Güzel tarafı ise ChatGPT’ye ücretsiz erişim devam edecek. Robotlar bir gün dünyayı ele geçirir mi bilinmez ama yapay zekâ teknolojisi çok büyük değişimlere gebe gibi…
Hayatımızı Kolaylaştıran Uygulamalar
Planta: Ev bitkilerinin bakımı hep zor olmuştur. Ya bitki yerini sevmez ya sahibi çok su verir. Her bitkinin ihtiyacı da farklı olunca iş artık uygulamalara düşüyor. Planta, bu alanda size kolayca yardımcı olacak bir uygulama.
Poweramp Music Player: Telefonunuzda depoladığınız müzikleri iyi bir ses performansı ile daha da önemlisi kolayca dinlemek mi istiyorsunuz? Aradığınız uygulama Poweramp Music Player! Üstelik yayımladığı son güncellemelerle kullanıcılarına daha iyi bir deneyim sunuyor.
Teknoloji Dünyasından
Tesla “En Güvenilir Otomobil”
Yolculardan yayalara farklı kişilerle yaptığı testlerle araçların güvenliğini test eden Avrupa Yeni Değerlendirme Programı’nın (Euro NCAP) verilerine göre 2022 yılının en güvenilir otomobili Tesla Model S oldu. Henüz Türkiye’de satışa sunulmayan Hyundai IONIQ 6 ise “büyük aileler için sedan” sınıfında 5 yıldız alarak zirveye oturdu.
Apple Tabletler de Katlanabilecek!
Rakibi Samsung’un ardından Apple da ürünlerinde katlanabilir ekran kullanacağını duyurdu. Fakat beklenenin aksine katlanabilir ekran özelliği iPhone’lara değil iPad ürünlerine gelecek. Teknoloji analistlerine göre Apple yeni katlanabilir ekranlı iPad Fod modelini 2024’te satışa çıkarmayı düşünüyor.