Dyt. Melike Eldem
Dekoratif biblolarda neden nar tercih edilir hiç düşündünüz mü? Bolluk ve bereketin simgesi olarak bilinen nar; hurma, üzüm, zeytin, incir, muz ve kirazla birlikte, Kur’an-ı Kerim’de adı geçen sayılı meyvelerden. Antik Mısır’dan Yunan mitolojisine kadar pek çok kültürde kutsal kabul edilen nar, binlerce yıldır insanlığın ilgisini çekiyor. Bu mücevher gibi meyve, sağlığa olan faydaları keşfedildikçe modern dünyada giderek daha fazla değer kazanıyor.
Antioksidan kapasitesi en yüksek meyvelerden biri olan nar, hücreleri yaşlanma ve yıpranmaya karşı koruyarak genç ve sağlıklı hücrelerin destekçisi olur. Ekim ayında tezgâhlardaki yerini almaya başlayan meyve, ocak sonuna dek süren mevsimi boyunca bir şifa kaynağı olarak sofralarımızı süsler. C vitamini, K vitamini ve folik asit açısından oldukça zengindir. Grip ve nezleye karşı koruyucu etkisinin yanı sıra hastalık sürecinde de hızlı iyileşmeye katkı sağlar.
Cenabıhakk’ın sanatını yansıtan, öbek öbek sıralanmış kırmızı yakutları andıran nar taneleri, aynı zamanda harika bir lif kaynağıdır. Bu özelliği sayesinde bağırsak sağlığını destekleyerek kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.
Kalp dostu
Kan hücrelerine benzeyen nar tanelerinin, kalp sağlığına olan faydaları saymakla bitmez. Nar, içerdiği şifalı bileşiklerle iltihap yapıcı mekanizmaları engellerken, kötü kolesterol olarak bilinen LDL düzeyini düşürür ve damarlarda birikimini önler.
Damarların iç tabakalarında üretilen ve kan akışını kolaylaştıran nitrik oksit bileşeninin miktarını artırarak damar sağlığını korur. Bu bileşen sayesinde kan akışı hızlanır ve nitrik oksit, kalp krizlerine karşı koruyucu bir rol üstlenir. Damar tıkanıklığı ve felç gibi ani sağlık sorunlarını önleyici bir rol üstlenen nar, aynı zamanda tansiyon düşürücü etkisiyle de kalp sağlığını destekler.
Gençlik iksiri
Nar, kan akışını artıran etkisiyle cilt damarlarını genişleterek cildin daha canlı ve genç görünmesini sağlar. İçeriğindeki “elagitannin” adlı madde, bağırsak bakterileri tarafından kullanılır ve bu da kalp, beyin ve kas hücrelerinde yenilenerek enerji artışını destekler. Bu yenilenme süreci, yaşlanmayı yavaşlatan doğal bir etki sunar.
Narın içerdiği güçlü antioksidanlar, hastalıklı hücrelerin çoğalma hızını azaltarak vücudu birçok kanser türüne karşı korur. Aynı zamanda kalp kası hücrelerini güçlendirerek kalp yetmezliği riskini düşürür ve Alzheimer gibi beyin hücrelerine hasar veren hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Yaşlılarda kas kaybını önleyen nar, gençlerde kas gücünü artırır ve performansı yükseltir.
Araştırmalar, nar suyunun böbrek taşı oluşumunu yavaşlattığını ve engellediğini ortaya koymaktadır. İdrar söktürücü etkisi ile toksinlerin vücuttan atılmasına destek olurken, bağışıklık sistemini de güçlendirir. Bütün bu faydalardan, düzenli nar tüketimiyle yararlanılabilir. Zayıflama diyetlerinde de rahatlıkla tercih edilen nar taneleri, 1 çay bardağı kadar porsiyonu ile yalnızca 70 kalori içerir.