İşte Çocuğumuzun Bayılarak Okuyacağı Kitaplar

Aslında böyle bir liste hazırlamak, kitap başlıklarını madde madde sıralayıvermek çok da zor bir şey değil. Çocuk edebiyatı eserleri arasında dünyanın bambaşka yerlerinde okunup ortak bir sevgiye mazhar olmuş onlarca kitap var. Bununla birlikte, ebeveynler olarak ihtiyacımız olanın kitap listeleri bulmak değil, kitap okuma sevgisi kazandırmanın yollarını bilmek olduğunu düşünüyorum. Çünkü bizim listeleyip “dayattığımız” kitaplar, okuma sevgisine vesile olmak yerine tam tersi etki yapabilir. İhtiyacımız olan, çocuğumuzun heyecan duyarak okuyacağı kitapları keşfetmesini kolaylaştırmak sadece.


Çocuğum Kitap Okumayı Sevmiyor!


Bu satırlara göz gezdiren her anne-babanın kurmaktan korktuğu bir cümledir bu. Ekranlara, video oyunlarına, sanal platformlara koşarak giden çocuklar, kitaplara niçin aynı ilgiyi göstermiyor? Cevap çok basit aslında. Dijital dünyadaki heyecanı keşfetmişler ve bu heyecanı paylaşabilecekleri arkadaşları, ortamları var. Kitapların sunabileceği farklı dünyalardan ise haberleri yok. Çünkü -büyük ihtimalle- etraflarında kendini kaptırmış bir şekilde kitap okuyan kimseyi görmemişler ve görmüyorlar. Bir kitabın coşkusunu duyan, onu bitirmek için uykusuz kalan, kitap okumayı bir ödev gibi değil de ödül gibi gören kimseyle muhatap olmamışlar. Peki, ne yapalım?


Bir Okur Yetiştirmek İstiyorsanız OkuyunN!


Bunun en kolay ve en kestirme yolu bu. Sizin zevkle yaptığınız, başka işlerden zaman artırıp başına geçmeye sabırsızlandığınız bir eylemin canlı şahidi olsun çocuklarınız. Sadece okumakla kalmayıp okuduğunuz kitaplar üzerine farklı aktiviteler de planlayabilirsiniz. Arkadaşlarınız arasında kuracağınız bir kitap kulübüyle aylık buluşmalar, filme uyarlanmış kitapların senaryosu üzerine tartışmalar, ya da okuduğunuz kitapta geçen mekâna düzenlenen özel geziler. Bunlar çoğaltılabilir, tek bir kitabın açabileceği farklı kapıları yaşayarak göstermenin türlü yolu bulunabilir.

Çocuğunuzun Recihlerine Saygı Duyun


Her çocuğun damak tadı nasıl ayrıysa, okurken zevk alacağı kitap türü de değişebilir. Sizin severek yediğiniz limonlu bamya yemeğini, o, dünyanın sonu gelse yemek istemeyebilir. O hâlde benzer besin değerini alabileceği farklı bir yemek arayışına girersiniz. Aynı şekilde, iyi bir mesajı olduğuna inandığınız bir kitap çocuğunuzun hiç ilgisini çekmeyebilir. Onu okuması için ısrarcı davranıp hem okumaktan soğuması hem de aranızdaki ilişkinin zarar görmesine sebep olmak yerine, benzer konuları işleyen bir seçki içinde kendi seçimini yapmasına imkân sağlayabilirsiniz. Kendi kararı ve seçimiyle eline aldığı bir kitabı çok daha büyük bir iştahla okuyacaktır. Kütüphaneye, kitapçıya, ya da bir başkasının evine gittiğinizde hangi tür kitapların ilgisini çektiğini yakalamaya çalışın. Damak tadını nasıl kabulleniyorsanız kitap zevkini de öyle benimseyin.

Kitaplarla Olan Tanışıklığını Erken Başlatın


Bir yenidoğana istediğiniz kitabı okuyabilirsiniz: yemek kitabı, kişisel gelişim kitabı, hatta kullanım kılavuzu. İçerik fark etmeksizin her türlü metni dinleyebilir; önemli olan, onunla kurduğunuz göz teması ve sesinizdeki tatlılıktır. Elinizdeki kâğıt destesi sayesinde onunla yakaladığınız yakınlıktır. O kâğıt destesi sayesinde sizinle iletişim kurabileceğini, güzel vakit geçirebileceğini deneyimler. Biraz daha büyüyüp oyuncaklarından keyif almaya başladığı zamanlar gelince, gözünün ve elinin yetişeceği yerlere kitaplar koyun. Doğal bir şekilde kitaplarına ulaşsın, ona kitap okuyacağınız zaman hem fiziksel hem duygusal olarak yakınlık göstereceğinizi bilsin.

Kütüphaneleri Sosyal Hayatınızın Bir Parçası Hâline Getirin


Her hafta ailecek kütüphaneye gidip birlikte zaman geçirdiğiniz, kitapların arasında, kitaplara dokunarak harcadığınız birkaç saatiniz olsun. Yüzlerce kitabın içinde çocuğunuzun ilgisini çeken tür ve konuları anlamaya çalışın. Onu doğru yönlendirebilmek için siz de repertuarınızı genişletmeye gayret edin. Çocuğunuzun arkadaşlarıyla buluşma mekânı olarak da kütüphaneleri kullanabilirsiniz. Sevdiği arkadaşlarıyla bir araya gelip kitap zevklerini paylaşabilecekleri tatlı anlar pekâlâ mümkün olur böylece.


Bir de kendi adına çıkarılan bir kütüphane kartı oldu mu buraya olan sevgisi ve aidiyet hissi katlanacaktır.


Söz ustası Ali Çolak’ın o harika cümlesini konumuza uyarlayarak noktayı koyalım: Gariptir insanoğlu; kendisi kitap okumayı sevmez, çocuğu kitap dostu olsun ister!


Kitaplarla dost olan evlatlar yetiştirmek için önce kendimiz o büyülü dünyalara yeniden dalalım!

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar