Haydi Çiçeklenelim!

Çiçekler de insanlar gibi! Bazısı sıcak iklimleri sever; bazısı serpilip arzıendam etmek için daha nemli bölgeleri arar. İsterseniz hangi çiçek neyi sever; nasıl topraktan hoşlanır gelin birlikte bakalım…

Evimizde üç insan yirmi çiçek yaşıyoruz, diye yazmıştım bir Instagram gönderisine. Daha önce sosyal medyada paylaştığım Titiz Hanım’ın başına gelenleri unutarak hem de! Nazar değdi Titiz Hanım’a. Bir gün saksısı hop diye yere düştü; birkaç dalı kırıldı. Kalbi de kırılmış olacak ki eskisi gibi açmadı bir daha. Sonra oğlumuz geldi dünyaya. Bizimki büyüdükçe Titiz Hanım sarardı soldu, küçücük kaldı.

Sizce de nazar mı değmiştir benim güzel sarmaşığıma? Yoksa oğlumla vakit geçireceğim derken ihmal mi ettim onu? Kimileri daha baştan, “Ben çiçeklere bakamıyorum. Eve giren her çiçek soluyor.” der, kestirip atar. Üzülürüm böyleleri adına. Salah Birsel’den ödünç alıp “Keşke onların da kanına çiçek sevgisi karışsaydı.” diye içlenirim. Peşin kabulleri yüzünden evlerini güzelim çiçeklerden, yaşama sevincinden mahrum bırakırlar çünkü.

Bana kalırsa çiçek yetiştirmek o kadar da zor değil. Çiçekler de insanlar gibi! Bazısı sıcak iklimleri sever; bazısı serpilip arzıendam etmek için daha nemli bölgeleri arar. İsterseniz gelin birlikte bakalım hangi çiçek neyi sever; nasıl topraktan hoşlanır…

Çiçek Yetiştirmenin Faydaları

Çiçekler hafızalarımızda güzel anılar bırakır. Babam yazları camiden, elinde bir hanımeli çiçeğiyle dönerdi. Her seferinde annemin yüzünde gülücükler açtıran bu çiçeği nerede görsem kokusunu içime çeker ve babamı rahmetle anarım. Çiçeklerin tek faydası bıraktığı hatıralar değil elbette. Evinde çiçek yetiştiren birisi, sorumluluk almayı öğrenir söz gelimi. Çocuklara erken yaşlarda bir saksı çiçeği hediye edilmesi bu yüzden önerilir. Yeri gelmişken birkaç faydasını daha sıralayıp geçelim. Çiçekler,

  • Havayı temizler
  • Uyku kalitesini artırır
  • Zihin sağlığını güçlendirir
  • Ses yalıtımına katkı sağlar
  • İnsanları rahatlatır
  • Ortam kokusunu güzelleştirir
  • Konsantrasyonu artırır
Toprak Nasıl Olmalı?

Uzun ömürlü, sağlıklı çiçekler için en önemli unsurlardan biri topraktır. Bunun için:

Özellikle saksı çiçekleri için satılan topraklardan almaya özen gösterin.

Çiçeğiniz için birkaç çeşit toprağı karıştırabilirsiniz. Organik bir toprak düzenleyici olan torf, çiçeğinizin beslenmesinde önemli bir rol oynar. Torfu; aldığınız çiçek toprağı, Hindistan cevizi toprağı ve bir avuç perlit ile karıştırırsanız oldukça sağlıklı bir karışım elde etmiş olursunuz.

Marketlerden aldığımız çiçek topraklarında gördüğümüz beyaz perlitler suyun uzun süre toprakta tutulmasını ve hava almasını sağlar.

Toprağınızı solucan gübresi gibi kimyasal yahut bitkisel maddelerle senede birkaç kez besleyebilirsiniz.

Alıp eve getirdiğiniz çiçekler, ilk günlerde kötü bir performans sergileyebilir. Ortam ve bakım değişikliği, bitkiyi etkileyen başlıca faktörlerden biridir. Sabırla ilgilenmeye devam etmelisiniz.

Peki ya Sulama?
Çiçek, Allah’ın dünya üzerinde insanlara sunduğu görsel bir şölendir! Bir çiçeğin tomurcuklanışı ve açışı insana tefekkür etmek için kaçınılmaz fırsatlar sunar.Ne demiş Özdemir Asaf:
“Çiçekler bir şölen yaşamda,
Renklerin en büyük orkestrası…
Dursuz-duraksız çalar her insanda
Sevinci, aldanıyı, ölümü ve yası.”

Çiçekleriniz için altında drenaj delikleri olan saksılar kullanmanızı öneririm. Suyu bütün kökleri ıslatacak şekilde toprakta gezdirin. Saksının altından suyun sızdığını gördüğünüzde sulamayı bırakın. Suyun fazlasını saksının dibinde tutmayın. Değerlendirmek isterseniz henüz sulanmamış çiçekleriniz için kullanabilirsiniz. Bir sonraki sulama için çiçeğinizin toprağının tamamen kurumasını beklemeyin. Ama ıslak yahut nemliyken de gereksiz yere sulama yapmayın.

Çiçeğiniz İyi Görünmüyorsa…
Çiçeklerin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için yeni çıkan köklerinin toprağa teması son derece önemlidir. Eğer çiçeğiniz eskisi gibi büyümüyorsa saksısını değiştirmenin zamanı gelmiş olabilir.

Çiçeğiniz artık eskisi kadar mutlu görünmüyorsa bunun birkaç sebebi olabilir.

Daha büyük bir saksıya ihtiyacı olabilir: Çiçeklerin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için yeni çıkan köklerinin toprağa teması son derece önemlidir. Eğer çiçeğiniz eskisi gibi büyümüyorsa saksısını değiştirmenin zamanı gelmiş olabilir.

Gereğinden az veya çok sulanmış olabilir: Çiçeklerinize verdiğiniz suyu mevsimlere göre ayarlamıyorsanız verdiğiniz su yazın az, kışın çok gelmiş olabilir.
Böceklenmiş olabilir: Bu durumlarda genellikle çiçeğiniz gereğinden fazla sulanmıştır. Böceklerden tamamen kurtulmanız için çiçeğinizin toprağını değiştirmelisiniz.
Yeteri kadar gün ışığı almıyor olabilir: Birçok çiçek güneşi sever. Çiçeğinizin doğrudan ya da dolaylı olarak gün ışığı almasına dikkat edin.
Aşırı soğuk ya da sıcak havaya maruz kalmış olabilir: Eğer çiçeğiniz sararmaya başladıysa yüksek olasılıkla gereğinden fazla suluyorsunuzdur. Yapraklarının ucu kurumaya başladıysa bu da havanın kuruluğundan olabilir.
Sevilmediğini hissediyor olabilir: Diğer tüm şartları sağladıktan sonra ara ara çiçeklerinizle konuşup onlara sevgi cümleleri fısıldarsanız çok daha mutlu olduklarını görürsünüz.

Büyük Yapraklı Bitkiler Nem Sever

Son zamanlarda evlerde sık sık gördüğümüz deve tabanı, starliçe, kauçuk, fil kulağı gibi geniş yapraklı salon çiçekleri, yapraklarının sulanmasından hoşlanır. Hiç olmazsa haftada bir kez yapraklarını ıslak bir bezle silebilir ya da sprey yardımıyla nemlendirebilirsiniz.

Sarmaşıklar

Sarmaşıklar doğrudan güneş ışığına çok fazla ihtiyaç duymaması ve sık sık sulama gerektirmemesi yönüyle iç mekânlar için harika bir alternatiftir. Çok fazla soğuk yahut sıcak havaya maruz kalmadıkları ve düzenli sulandıkları müddetçe evlerinizi süslemeye devam edeceklerdir.

Orkideler

Açtığında çiçeği aylarca solmayan bu çiçeğin bakımı zannedildiği kadar zor değil. Orkideler direkt güneş ışığını çok sever. Bu yüzden en çok yakıştığı yerler pencere önleridir. Bununla birlikte düzenli sulamak, orkidenizi sene boyu çiçekli tutmanızı sağlayabilir.

Kaktüsler

Kaktüsler nazlı çiçeklerdir. Çok kökleri olmadığından küçük saksılarda büyüyebilirler. Güneşi severler; aydınlık bir alanda bulundurmanız önemlidir. Toprağını kontrol ederek az miktarda düzenli olarak sulamanızı öneririm.

Çiçekler Evinizin Havasını Temizliyor!

Buraya kadar okuyup da “Ben de gidip bir çiçek almak istiyorum!” diyenlerdenseniz, aşağıdaki listeye bir göz atın derim. Çünkü NASA tarafından hazırlanan bu liste, havayı temizleyen 17 bitkiden oluşuyor. Seksenli yıllarda uzay istasyonlarını zehirli havadan arındırmanın yollarını arayan NASA bitkiler üzerinde bir araştırma yapmış. Karbondioksiti oksijene çevirmede en etkili bitkileri tespit etmeye çalışmış. Araştırmanın sonunda ortaya işte bu liste çıkmış. Listedeki bitkilerden kolaylıkla ulaşabileceklerimiz şunlar: Ağlayan incir, Antoryum, Aşk merdiveni, Barış çiçeği, Dağ palmiyesi, Dracena Marginata, Kasımpatı, Kılıç çiçeği, Salon palmiyesi ve Sarmaşık.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar