Hapşırmaktan Yorulduk!

Burun akıntınız ve boğaz ağrınız mı var? Gözleriniz kaşınıyor ve sulanıyor mu? Çok sık mı hapşırıyorsunuz? Bütün bunlar bahar alerjisinden kaynaklanıyor olabilir.

Alerjisi olan kişinin aşırı aktif bir bağışıklık sistemi vardır. Zararsız bir maddeye maruz kalmak bile, farklı tepkilere neden olur. Vücudumuz zararsız bitki polenlerini tehlikeli bir düşman olarak görür ve bağışıklık sistemini harekete geçirir. Devamında histamin adı verilen kimyasalları salgılar. Histaminler, mevsimsel durumlarda polenleri vücut sisteminden dışarı atmak için hapşırığı, burun akıntısını ve gözlerde meydana gelen kaşıntıyı tetikler. Yaygın alerji tetikleyicileri olarak polen, küf, evcil hayvan kepeği ve toz akarları sıralanabilir. İlkbaharda, ağaç polenleri ve çimen polenleri havaya salınır ve polen sayısının artmasına neden olur.

Mevsimsel Alerjiler?

Yılın farklı zamanlarında ortaya çıkan alerjilerdir. Alerjik rinit veya saman nezlesi olarak da bilinen mevsimsel alerji semptomları; polenler veya diğer alerjenler göze, buruna ve boğaza girerek reaksiyon başlattığında ortaya çıkar.

Dünya genelinde insanların yüzde otuzu mevsimsel alerjiye maruz kalıyor. Yani çevrenizde hâlinizden anlayan birilerini kolaylıkla bulabilirsiniz. Bununla birlikte küresel ısınma sebebiyle alerji mevsimi uzuyor ve alerjiler giderek şiddetleniyor. Ayrıca maalesef artık kış soğuğunun, grip veya virüs varyantlarının artmasıyla birlikte alerji semptomlarınızdan emin olamayabilirsiniz.

Doktorunuzun verdiği alerji ilaçlarınızı veya alerji koruyucu iğnelerinizi ihmal ederseniz bahar coşkusundan mahrum kalabilirsiniz. Zira alerjiden dolayı burun tıkanıklığına bağlı olarak horlama ve uyku bozuklukları, anksiyete, performans ve iş üretkenliğinde azalma görülebilir. Çocuklarda ise alerji dikkat eksikliği, odaklanma güçlüğü gibi durumlara neden olabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Her şeyden önce gerçekten alerji olup olmadığınızı belirlemek çok önemlidir. Çünkü soğuk algınlığı veya virüslerden kaynaklanan semptomlarla alerjik reaksiyonları ayırt etmek zordur. Basit birkaç işaret bu konuda size yardımcı olabilir. Örneğin tıkanıklığınız iki haftadan fazla sürerse alerjiden şüphelenebilirsiniz veya gözleriniz, burnunuz ve ağzınızın üst kısmı kaşınıyorsa; mukusunuz ince ve berraksa veya parkta bir gün geçirdikten sonra semptomlarınız artıyorsa yüksek ihtimalle alerjiniz var demektir. Ayrıca, ateşiniz olup olmaması bir başka ayırt edici durumdur. Genellikle, alerjide virüs kaynaklı semptomlardan farklı olarak ateşiniz çıkmaz. Gerçeğe en yakın tespiti elbette doktorunuzun uygulayacağı testler yapar.

Mücadele İçin 5 Öneri:
  1. Tuzlu suyla burnunuzu temizleyin ve gargara yapın: Bu uygulama hapşırık, tıkanıklık ve kaşıntı semptomlarını azaltabilir.
  2. Pencerelerinizi doğru zamanlarda açıp kapayın: Polen alerjisi için belirli saatlerde pencereler kapalı olmalıdır. Küf ve toz gibi iç mekân alerjileri için, pencereleri açın ve temiz hava girmesine izin verin.
  3. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutun: Taze, temiz, besin değeri açısından zengin yiyecekler yiyin ve aktif olun. Bağışıklık sisteminiz ne kadar sağlıklı olursa, vücudunuz histaminlerle daha iyi savaşabilir.
  4. Elma sirkesi tüketin: Araştırmalar, elma sirkesinin doğal bir alerji ilacı olduğunu göstermektedir. Mukus üretimini azaltmak ve lenfatik sistemini temizlemek için her gün bir çorba kaşığı tüketmek semptomları azaltabilir.
  5. Sıcak içecekler yudumlayın: Bitki çayları, susuz kalmanızı önleyerek tıkanıklığı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar