Albümden buluta: Fotoğraf saklama rehberi

Bir an hayal edin; önünüzde ne zamandan kaldığını bile hatırlamadığınız bir ayakkabı kutusu, heyecanla karıştırıyorsunuz. Parmak uçlarınız; kırılmış polaroitlerin, sararmış vesikalıkların üzerinden geçiyor. Kız kardeşinizin altıncı doğum gününde çektiğiniz o sevimli fotoğrafı arıyorsunuz. Ama yok, hiçbir yerde yok! 

Recep Şükrü Şanverdi

Peki ya ilk öğrenci grubunuzla yaptığınız yaz kampının kareleri? Yıllar yılı bilgisayardan bilgisayara aktarmış; gözünüzden sakınmıştınız onları. Şimdi hangi harici diskteler acaba? İçinizi en çok acıtansa babanızla ilgili olanı. İlk arabasıyla çektirdiği o göz kamaştıran fotoğrafı yeniletip çerçeveletecek, babanızı yıllar öncesine götürecektiniz; ama olmadı. Oysa daha geçenlerde tarayıp kendinize e-posta olarak göndermiştiniz!

Bu hayal kırıklıkları, hepimizin yaşadığı yaygın bir sorunu gösteriyor. Her anı yakalamaya çalıştığımız bu baş döndürücü çağda, sayıları çoktan binleri aşan fotoğraflarımızı düzenleyip depolamak, tam bir bilmece hâline geldi. Çünkü dondurulmuş hatıralarımız artık ne albümlere sığıyor ne de ayakkabı kutularına. 

Neyse ki bu amansız mücadelede tek başımıza değiliz. Pek çok internet sitesi ve dijital platform, işimizi kolaylaştıran depolama çözümleri sunuyor. Üstelik bu araçlar fotoğraflarımızı depolamakla kalmıyor, aynı zamanda onları kolayca bulmamıza da yardımcı oluyor. Google Fotoğraflar’dan Dropbox’a, Amazon Fotoğraflar’dan Apple iCloud’a kadar pek çok araç, anılarımızı ulaşılabilir kılmak için hazır kıta bekliyor. Üstelik bu araçların hatırı sayılır bir kısmı da ücretsiz!

Babadan kalma çözümlere veda edin

Büyük ve kalın zarflarla, cicili bicili albümlerle ve ayakkabı kutularıyla vedalaşmanın zamanı geldi. Çünkü babadan kalma depolama çözümleri artık işe yaramıyor. Ne okuma bayramı fotoğraflarımızı nemden koruyabiliyor ne de annemizin gelinlikli fotoğraflarını sararmaktan. Üstelik bunlar, akla ilk gelen problemler! Koleksiyonumuza her gün onlarcasını eklediğimiz dijital görüntüleri tek tek tabettirip saklamak artık neredeyse imkânsız. Her şey bir yana, fiziksel kopyaları saklamak için gereken alan bile başlı başına büyük bir problem. 

Dijital devrim, kullandığımız görüntüleme araçlarını da saklama ve paylaşma
şekillerini de kökten değiştirdi. Dijital fotoğraf makineleri ve akıllı cihazlar, filmli kameraların yerini aldı ve fiziksel fotoğraf popülasyonu hızla düştü. Bana sorarsanız iyi de oldu. Çünkü pek çok dijital araç, benzersiz özellikleri ve büyük avantajları ile harika depolama çözümleri sunuyor. İşte aradığınız kareyi “şıp diye” önünüze getirecek popüler alternatiflerden birkaçı.

Google Fotoğraflar

Google Fotoğraflar, yüksek kaliteli görseller ve hacimli videolar için ücretsiz depolama alanları sunuyor. Aşağıdaki özellikleri hoşunuza giderse siz de bu hizmetten yararlanabilirsiniz. 

Yedekleme: Video ve fotoğraflarınızı, kullandığınız cihazlar üzerinden otomatik olarak yedekliyor. Böylelikle cihazınız kaybolsa da hatıralarınız güvende kalıyor.

Düzenleme: Yapay zekâyı çok iyi bir şekilde kullanarak görüntülerinizi başta kişiler, tarihler ve konum olmak üzere pek çok veriye göre gruplandırabiliyor. Bu da aradığınız görselleri hızlıca bulmanızı sağlıyor.

Arama: Google görseller altyapısını kullanarak aradığınız kareleri kolayca bulmanızı temin ediyor. Örneğin “mescit” veya “okuma” gibi anahtar kelimelerin yardımıyla aradığınızı anında bulabiliyorsunuz. 

Paylaşma: Tekil fotoğraflarınızı ve albümlerinizi e-posta, mesaj aplikasyonları ya da sosyal medya araçları vasıtasıyla kolayca paylaşmanıza imkân tanıyor.

En güçlü yönü: Google Fotoğraflar, gelişmiş yapay zekâ desteğiyle hızlı ve kolay bir şekilde aradığınız fotoğrafı bulmanızı sağlıyor. Belirli nesneler, yüzler veya konumlar üzerinden arama yapabiliyorsunuz.

En zayıf yönü:Google’ın fotoğraflar üzerindeki veri toplama ve kullanma politikaları, gizlilik konusunda hassas olan kullanıcılar için endişe verici olabilir.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar