Küresel pandemi sonrası hızla değişen hayat şartları, çalışma koşullarını da dönüştürdü. İnsanların hatırı sayılır bir kısmı evlerinden çalışmaya başlarken mobil iş gücünün nüfusu da süratle arttı. Ne yazık ki beslenme alışkanlıkları da bu dönüşümden nasibini aldı!
İşlerini “evde tek başına” ve “rahat rahat” yapan kimseler de sürekli hareket hâlinde çalışanlar da yavaş yavaş öğünleri atlamaya ya da geçiştirmeye başladı. Bu transformasyon, beslenme ve diyet uzmanlarını bir konuda her zamankinden daha fazla düşünmeye sevk etti. Acaba mobil ve masabaşı iş gücü daha sağlıklı beslenebilir miydi?
Masabaşı Çalışanlar
Çalışma saatlerini bilgisayar karşısında geçirenler, genellikle çay ve kahve gibi kafeinli içecekleri tüketmeye daha eğilimlidirler. Öte yandan, bu gruptaki çalışanların su tüketimi, nispeten, daha düşüktür. Hâlbuki masabaşı çalışanların kan dolaşımının düzenlenmesinde, su içmenin büyük rolü vardır. Üstelik çalışma masasında yapılacak küçük değişikliklerle, daha sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturulabilir.
İşe kapaklı sürahilerle başlayabiliriz. Gördükçe su içmemiz gerektiğini hatırlatacak bu cam kapları nane, limon, salatalık koyarak görsel bir şölene çevirebilir, aynı zamanda farklı aromalarla zenginleştirdiğiniz bu yaşam kaynağını sık sık ve afiyetle içebiliriz.
Sağlıklı Tercihler
Açlığımızı yatıştırmak için sağlıklı tercihler yapmak da oldukça önemli. Paketli besinlerden ve şeker oranı yüksek hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Zira bu besinlerin insülin direnci üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Ayrıca zamanla bu gıdaların bağımlılık yapabileceğini de aklımızdan çıkarmamalıyız.
Bu tehditlerden emin olmak için çalışma ortamlarımızda abur cubur depolamamaya dikkat edebiliriz. Bunun yerine masamızda veya otomobilimizde ceviz, badem, fıstık gibi sağlıklı kuruyemişler (mümkünse birer avucu geçmeyecek şekilde) yahut taze meyveler (günde iki-üç adet) bulundurabiliriz. Bu doğal besinler günlük vitamin ihtiyacımızı karşılayıp açlık hislerimizi ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda hareket azlığı sebebiyle yaşayabileceğimiz bağırsak sorunlarına da mâni olur.
Beslenme
Kamyon şoförlüğü, direksiyon eğitmenliği, gıda kuryeliği, gazete dağıtıcılığı gibi zamanınızın çoğunu direksiyon başında geçirmenizi gerektiren bir mesleğe sahipseniz, öğünlerinizi planlamak her zaman mümkün olmayabilir. Arabaya servis imkânları her ne kadar süre kazanmak açısından mantıklı görünse de sağlık açısından durum pek de makul değildir. Yüksek miktarda tuz ve doymuş yağ içeren bu türlü ayaküstü yemekler, zamanla sağlığınıza zarar verebilir.
Oturmanın Yan Etkilerini Soleus Şınavı İle Azaltabilirsiniz!
Mobil ve masabaşı çalışanların, sindirim sistemi problemleri gibi ortak dertleri var! Neyse ki çalışma saatlerinize göre ayarlayacağınız hareketli periyotlar, bu ve benzeri problemlerle baş etmenize yardımcı olabilir. Masanızdan kalkarak egzersizler yapabilir, mobil çalışıyorsanız aracınızı park ederek kısa süreli yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Bunların yanında hemen herkesin rahatlıkla uygulayabileceği basit ama etkili bir alternatif daha var: Soleus şınavı! Derin bacak kaslarını güçlendirmeye yönelik bu egzersiz, oturmanın yan etkilerini azaltarak metabolizmayı hızlandırıyor. Yapılan son araştırmalar, Soleus kasını çalıştırmanın bacak toplar damarları üzerinde koruyucu bir etkisi olduğunu ve kan şekerini düşürdüğünü ortaya koyuyor.
Nasıl Yapılır
Çalışma sandalyenizde otururken ayak tabanlarınızı zemine sabitleyin ve bacak kaslarınızı gevşetin. Daha sonra ayak parmaklarınızı sabit tutup topuklarınızı kaldırıp indirmeye başlayın. Bu harekete en az dört dakika devam edin.