Ne Yesek Ne Yemesek?

Bu ay, bana ulaşan e-postalardan birine cevap vermek yerine, sıklıkla karşılaştığım bir soruya, “Ne yiyelim ne yemeyelim?” sorusuna, diyetisyen arkadaşlarımın da desteğiyle cevap vermeye çalışacağım.

Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim: Helal-haram hassasiyetinden taviz vermemek ve dengeli olmak şartıyla her türlü besinden istifade edebilirsiniz. Gelin öncelikle sağlıklı beslenme için olmazsa olmaz birkaç tavsiyeyle başlayalım!

Yediklerinizi Çeşitlendirin:

Sofranızda bütün besin gruplarına yer vermeye çalışın. Menülerinizi süt, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze-meyve ve ekmek-tahıl gruplarıyla çeşitlendirmeye çalışın.

Sebze ve Meyveyi Öneseyin:

Sebze ve meyveler, bol su ve vitamin-mineral içeren az kalorili besinlerdir. Kilo kontrolü ve kalp sağlığı için meyve-sebzeler olmazsa olmazdır. Burada dikkat etmeniz gereken, söz konusu besinleri her mevsimde değil; “kendi mevsimlerinde” tüketmektir.

Öğün Atlamamaya Çalışın:

Tabu hâline getirmeden, düzenli öğünlerle beslenmeye özen gösterin. Sürekli öğün atlamak, bunu alışkanlık hâline getirmek, olur olmaz zamanlarda ihtiyacınızdan fazla gıda tüketmenize sebep olabilir.

Kuru Baklagiller ve Lifli Besinler Tüketin:

Barsak sağlığı için lifli besinlerin tüketilmesi oldukça önemlidir. Bunun bilincinde olarak beslenmek, sizi kabızlığa karşı koruyacaktır.

Hazır Yiyecekleri Sınırlayın:

Ambalajlı yiyecekler, hazır tatlılar ve yararı gözetilmeksizin rastgele yenilen şeyler, genellikle, çok fazla yağ ve tuz içerir. Bu gıda maddeleri hem kilo almanızı hızlandırır hem de kalp sağlığınızı tehdit eder.

Doyacak Kadar Değil, Yetecek Kadar Yiyin:

Sağlığınızı korumak için fazla kilolu olmamak da önemlidir. Leziz yemekler karşısında nefsinize hâkim olun. Vücut kitle indeksinizin 25’i geçmemesine dikkat edin.

Yağı Azaltın:

Özellikle margarinden uzak durun! Katı yağ olarak tereyağını ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz. Tercihinizi zeytinyağından yana kullanın. Pişirme tercihi olarak haşlama yahut fırınlamayı önceleyerek kızartmalardan sakınabilirsiniz.

Besin Piramidi

Besin piramidi, farklı besin gruplarının ideal tüketim miktarları hakkında fikir vermek üzere tasarlanmış bir diyagramdır. Piramidin en üstünde daha az tüketilmesi gereken besinler, en altına ise daha çok tüketilmesi gereken gıdalar yerleştirilmiştir. Piramitteki en alt katman tahıl grubudur, ikinci tabakada meyve ve sebzeler, üçüncü sırada hayvansal ürünler, en üst kısımda ise yağ ve şeker yer alır.

Tahıl grubundaki besinler, yüksek lif içerir ve karbonhidratın kaynağıdır. Bu grup dengeli alınmak zorundadır. Meyve ve sebzeler, sağlıklı bir metabolizma için olmazsa olmaz besinlerdir. Vücudumuzun enerji gereksinimiyle birlikte vitamin ve antioksidan ihtiyacını da karşılar. Beyaz ve kırmızı et, süt, yumurta ve balık gibi hayvansal ürünler; protein, kalsiyum, fosfor ve B12 gibi önemli vitaminleri alabilmemiz için gereklidir.

Piramidin en üstünde yer alan yağ ve şekerden elbette vaz geçemeyiz. Ancak bunları dengeli bir şekilde tüketebiliriz. Zaten zeytinyağından, hayvansal gıdalardan ve kuruyemişlerden alacağımız yağ ve şeker çoğu zaman yeterli olacaktır.

Aklınızda Bulunsun!
  1. Egzersize önem verin; yürüyüşü bırakmayın.
  2. Doymuş yağlar yerine doymamış bitkisel yağları tercih edin.
  3. Rafine edilmemiş tahıl ürünlerini tüketmeye özen gösterin.
  4. Meyve ve sebzeleri mevsimlerinde tüketin.
  5. Sofranızda su ürünlerine, kırmızı etten daha fazla yer verin.
  6. Kalsiyum ihtiyacınız için yapraklı sebzelere ve süt ürünlerine pozitif ayrımcılık yapın.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar