Kendi kendini imha eden tablo 18 milyon pounda satıldı! 

Hatırlarsınız 2018 yılında Londra'daki Sotheby's müzayede evinde 1,1 milyon paund gibi bir meblağa satılan Banksy’in ünlü ‘Kırmızı Balonlu Kız’ adlı eseri, satıldıktan bir kaç dakika sonra kendi kendini imha ederek resmin yarısının paramparça olması ile ünlenmişti. Alışılmışın dışındaki bu olay sonrası herkes Banksy’nin eserini parçaladığını düşünerek şoke olmuştu. Ama aslında Banksy öyle zeki bir sanatçı ki o gün o eserin parçalanmasını yarıda durdurarak yeni bir sanat eseri meydana getirdi.

HAZIRLAYAN   NEVA ÖZGÜN 

Ve bu eser tam 4 yıl sonra 18 milyon 582 bin pounda satılarak rekor kırdı. Bu fiyata şaşırmamak gerek çünkü Banksy tabloyu yapmakla kalmadı, onun satışını da bir sanat eserine dönüştürdü o gün. 

Kimliğini bugüne kadar gizli tutan ve ilk kez İngiltere’nin Bristol kentinin sokaklarında grafitilerini yapmaya başlayan Banksy, doğası gereği kendini yok eden eserler üretiyor. Öyle ki yasal olmadığı için yaptığı duvar çizimlerinin çoğunun ömürleri kısa oluyor. Balonlu kız eserini de ilk kez 2002 yılında Londra’daki bir köprünün üzerine yapmıştı. Ayrıca çevreci, savaş karşıtı ve tüketim çılgınlığını eleştiren mesajlar vermeye çalışan, siyasi ve toplumsal olaylara karşı da çizimleriyle yorum getiren Banksy, ‘Balonlu Kız’ resmini 2014’te Suriyeli mültecilere destek amacıyla da kullandı. Küçük kızın tesettürlü bir versiyonunu Eyfel Kulesi’ne yansıttı. Web sitesinden yaptığı açıklamada ise“Suriye’deki şiddet olayları sebebiyle evlerinden ayrılmak zorunda kalan milyonlarca insanla birlikteyiz.” mesajı verdi. Banksy’nin ne zamana kadar kimliğini gizli tutacağı bilinmez. Fakat eserleri yıllarca konuşulacağa benziyor. 

Beyaz perde 

Yıldızlararası 

Yön.: Christopher Nolan / Oy.: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Michael Caine 

Bilim insanı kariyerini yıllar önce bırakmış olan Cooper’un karşısına bir gün beklenmedik bir teklif çıkar. Ailesinin ve dahası insanlığın güvenliği için zor bir karar alması gerekir. Yeryüzünde yaşam, kuraklık ve iklim değişiklikleri sebebiyle tehlikeye girmiştir. İnsan ırkı yok olma tehlikesiyle yüz yüzedir. Derken yeni keşfedilmiş bir solucan deliği, tüm insanlık için umut olur. Buradan geçip boyut değiştirerek daha önce hiçbir insanoğlunun erişemediği yerlere ulaşmak ve yeni yaşam alanlarını araştırmak için Cooper ve ekibi yeni bir dünya arayışına girer. 

Memento, The Prestige, Inception gibi birbirinden başarılı filmlerin yönetmeni Christopher Nolan imzalı Yıldızlararası (Interstellar), yine diğer yapıtlar gibi bizi çokça düşünmeye sürüklüyor. Bilim kurgu ve dramla harmanlanmış filmin senaryosu Fizikçi Kip S. Thorne’nun evrendeki ‘Solucan delikleri’ teorisinden ilham alıyor. Christopher Nolan filmi olmasının yanında, filmin kült eserler arasında yer almasındaki en büyük etkenlerden biri de Hans Zimmer müzikleri elbette. 

Küratör 

Cancun Sualtı Müzesİ / MEKSİKA 

Dünyanın en ilginç müzelerinden biri olarak kabul edilen ‘Cancun Su Altı Müzesi’, Meksika’nın Karayip kıyılarındaki Cancun kentinde yer alıyor. Heykeltraş Jason deCaires Taylor yıllarca yaptığı heykelleri deniz dibine yerleştiriyor ve ortaya 450 heykelin yer aldığı muhteşem su altı müzesi çıkıyor. Tabii bu muhteşem görsel şölene yakından tanıklık etmek için; şnorkelle ya da aletli dalış gibi bir yolla suyun altına inmeniz gerekiyor. Heykeller, zamanla mercanların, yosunların ve balıkların üzerinde yer edinmesiyle canlı resiflere dönüşmesi sonucu misafirlerine görsel bir şölen sunuyor. 

Müzeyi musamexico.org adresinden inceleyebilirsiniz. 

Ayraç 

İnsanın anlam arayışı 

Viktor E. Frankl 

Yaşadığı acılara rağmen insan hayata nasıl devam eder? Üstelik İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanya’sının toplama kamplarında bir tutsaksa. Gaz odalarında, krematoryumlarda yapılan katliamlar, gardiyanların tutuklulara davranışları, açlığın, susuzluğun son raddeleri, yüreği fazlasıyla sızlatan işkenceler… Gözlerinin önünde bunlar yaşanırken nasıl ümitvar olabilir, nasıl kurtulmayı başarabilir insan? Avusturalyalı psikiyatrist Viktor Emil Frankl’in bu sorulara cevap verdiği ve 30’un üzerinde dile çevrilen “İnsanın anlam arayışı” kitabı, hayatta karşılaşılan acıları tekrar gözden geçirmek için adeta bir başucu kitabı. 

Kendisi de aynı kampta günlerce yaşam mücadelesi veren Frankl, “İnsanın temel uğraşı haz almak ya da acıdan kaçınmak değil, yaşamında bir anlam bulmaktır.” diyor. Kitaptan anlıyoruz ki; en çetin şartlarda dahi hayatın içinde anlamlar bulup onlara sarılanlar ruhlarını koruyabiliyor. Yaşamın anlamını ve ona bağlı olarak umudu kaybedenler manen ve maddeten yitip gidiyor. Freud ve Adler’den sonra, kendine has varoluşçu terapinin büyük isimlerinden olan Frankl, kitabın son bölümünde, yaşadıklarını Logoterapi adını verdiği yöntem ve teknikler üzerinden bir sonuca ulaştırıyor. 

BİR KELİME 

Farsçada “ahenk” kelimesi uyum manasına gelir. Ölçü, edep manalarını taşıyan “Hang” sözcüğünden türetilmiştir.  Alemdeki tüm varlıklar bir düzen, uyum ve ahenk içindedir. İnsanın kendi özündeki güzelliği keşfedebilmesi için dengeli olması, etrafıyla ve kendisiyle uyumu yani ahengi yakalaması gerekir. 

BİR SÖZ 

“Akıl; kör adamın elindeki asaya, ilham; gözü gören adamın elindeki meşaleye benzer.” 

Cemil Meriç 

BİR BİLGİ 

Alman bilim insanları, laboratuvar ortamında şimdiye kadar ölçülmüş en düşük sıcaklığı oluşturmayı başardı. Mutlak sıfır (mümkün olan en düşük sıcaklık) soğukluğuna 38 pikokelvin kaldı. Mutlak sıfır santigrat ölçü sistemine göre -273.15 dereceye denk geliyor.   

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar