Esra Büyükçombak
Gün içerisinde en çok karşılaştığınız görüntü, toplu taşıma araçlarında seyahat ederken, yolda yürürken ve hatta araç kullanırken cep telefonuyla meşgul olan insanlar, değil mi? Peki siz günde kaç saat telefonla vakit geçiriyorsunuz? Boynunuzu doğru şekilde tutabiliyor musunuz? Boyun ve omuz bölgelerinizde giderek artan ağrılar var mı? Bu sorular bizi, literatürde “text neck syndrome” olarak geçen ve dilimize “cep-boyun hastalığı” ya da “cep telefonu boynu” olarak çevrilen yeni bir sağlık sorununa götürüyor. Mesajlaşma sırasında başınızı uzun süre öne eğik bir şekilde tutmak; kafanızın, boynunuzun ve sırtınızın orta kısmındaki eklemlere ve kaslara sürekli bir baskı uygulamasına yol açıyor.
Boyun bölgesinde bulunan yedi tane omurun “C” şeklinde durması gerekir. Bu kıvrım, aynı zamanda, esnek hareket edebilmeyi sağlayan bir koruma mekanizmasıdır. Başınızı aşağı eğerseniz boynunuz öne doğru hareket eder, omuzlarınız öne doğru bükülür, boyun ve omuz kaslarınız gerilir. Boyun kasları, normal şartlarda, yaklaşık 4-5 kilogram olan başımızın ağırlığını desteklemek üzere yaratılmıştır. Çeneniz göğsünüze yakınken akıllı telefonunuza bakıyorsanız boynunuza yaklaşık yirmi beş kilogramlık bir kuvvet uygulanır. Bu durum hemen ağrıya neden olmayabilir; ancak zamanla bu durum daha sıkıntılı bir hâle gelir. Ayrıca boynunuzun doğal kıvrımının bozulmasına yol açar. Bu süreç, istenmeyen etkileri de beraberinde getirerek belli bir süre sonra omuz ve sırt ağrılarına, baş ağrısına hatta kamburluğa ve kol uyuşmasına bile sebep olabilir.
Cep-Boyun Hastalığı Uyku Sorunlarına Sebep Oluyor
Tablet, akıllı telefon ve bilgisayar gibi teknolojik aletler, kişiyi kendine bağladığı için uzun süre ekrana maruz kalmak göz yorgunluğuna sebep olur. Dijital göz yorgunluğunun belirtileri arasında, bulanık görme ve göz kuruluğu sayılabilir. Uzun süre ekrana bakmak, ekranın parlaklığı ve yanlış oturma şekli bu sıkıntıları tetikleyebilir.
Zararlarını çok iyi bildiğimiz hâlde yapmaya devam ettiğimiz bir kötü alışkanlığımız daha var: Bahsi geçen bu teknolojik aletleri, yatma saatine yakın zamanlarda kullanmak! Enerji düzeyi çok yüksek olan mavi ışık beyni uyarır, vücudun doğal sirkadiyen (biyolojik) ritmini bozar. Uykuya dalmayı zorlaştıran bu sorundan kurtulmak için hafif esneme hareketleri yapmak veya ılık bir duş almak işe yarayabilir.
Solunum Mekanizmasına Zarar Veriyor
Bu cihazları kullanırken yapılan hatalardan biri de yanlış pozisyonda oturmaktır. Buna “yığılmış” bir pozisyonda oturmak da denebilir. Bu pozisyon, akciğerlerinizin genişleme yeteneğini kısıtlayarak solunum mekanizmanıza zarar verir. Bu durum daha az oksijen solumanıza ve kanı vücudunuza dağıtan kalbinizin daha fazla çalışmasına ve yorulmasına neden olur.
“Cep Telefonu Boynu”ndan Kurtulmak İçin 6 Öneri
- Boynunuzu rahatlatmak için önce duruşunuzu düzeltin. Doğru duruş, kulağınızdan omzunuza doğru dikey bir çizgi çizebileceğiniz duruştur.
- Duruşunuz düzgün değilse, esneme hareketleri yapmayı deneyin. Basit esneme hareketleri bile, gerginliği ve kas ağrılarını hafifletebilir.
- Akıllı telefonunuzdan bir şeyler okumak için çenenizi aşağı eğmek yerine, cihazınızı göz hizasına yükseltmeyi deneyin. Aynı şey masaüstü bilgisayarınız için de geçerlidir. Ekranınız göz hizasında olmalıdır. Böylece başınız sürekli aşağı yönlü baskı yaparak kas gerginliğine sebep olmaz.
- Boyun ağrınız varsa, önce ısıtırak germe ve esneme egzersizleri yapmaya çalışın. Dokuyu ısıtan kremler de ağrılarınızı hafifletmenize yardımcı olacaktır.
Mesaj yazmak yerine telefonunuzun sesli dikte özelliğini kullanmak bir başka çözüm alternatifi olabilir. - Akıllı telefonunuzu kullanmayı tamamen sınırlamak neredeyse imkânsız da olsa mola vermeyi ya da telefounuzu daha kısa sürelerle kullanmayı deneyebilirsiniz.