Hangi Magnezyumu Kullanalım?

Son zamanların popüler minerallerinden magnezyum, insanlar tarafından bilinçsizce kullanılıyor.

MELİKE ELDEM

Magnezyum, vücutta gerçekleşen 300’e yakın hayati reaksiyonda etkili bir mineral. Hücre yenilenmesinde; yeni hücrelerin ve DNA’nın yapımında rol oynar. Magnezyumun kemik sağlığı, kas ve sinir fonksiyonları için önemli olduğu yıllardır biliniyordu; ancak son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, magnezyumun pek çok hastalıkla yakından ilgili olduğunu ortaya koydu.

Kan Şekerini Dengeliyor

Yapılan son araştırmalar, Tip 2 Diyabet hastalarının kandaki magnezyum seviyelerinin düşük olduğunu gösterdi. Bunun altında yatan sebebin; magnezyumun, insülin direncinin etkisiyle idrarla atılması olduğu kanıtlandı. Bu veriler ışığında şeker hastalarında magnezyumun kullanılması, modern tedavilerde sıklıkla tercih edilmeye başladı. Artık magnezyum takviyesi ile diyabetik hastalarda insülin direncinde azalma, kan şekerinde dengelenme sağlanabiliyor.

Yüksek Tansiyonu Düşürüyor

Magnezyumun yüksek tansiyonun dengelenmesinde de önemli bir rolü var. Hücrelerde yoğunlaşan magnezyum, kalsiyum dengeleyici etkisiyle damarlarda genişlemeye ve kan basıncının azalmasına destek oluyor. Dolayısıyla da tansiyonda düşme sağlanabiliyor. Bilimsel çalışmalar, hipertansiyon tedavisinde magnezyumun önemi konusunda artık hemfikir.

Sağlıklı Gıdalar İhtiyacı Karşılamak İçin Yeterli

Sağlıklı bireylerde yeterli magnezyum ihtiyacı genellikle gıdalar ile karşılanabilir. Kaju başta olmak üzere yağlı tohumlar, yoğurt, avokado gibi meyveler, bitter çikolata, baklagiller, çekirdekler, yağlı balıklar, yeşil yapraklı sebzeler magnezyum açısından oldukça zengin. Ancak bazı durumlarda beslenme ile yeterli magnezyum sağlanamaz. Akdeniz diyeti tipi beslenmeyenler; beden kitle endeksi 30’un üzerinde olanlar; 60 yaş üzeri kişiler; kusma ve ishal durumları; tansiyon hapı, mide koruyucu takviyeler ve idrar söktürücü ilaçlar kullananlarda magnezyum eksikliği sıklıkla görülebilir.

Magnezyum Çeşitleri Ve Faydaları

Magnezyum Sitrat: Migrene, anksiyeteye, depresyona ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Sindirim kanalından hızlı emilir. Dışkı yumuşatıcı etkisi vardır. Kabızlık yaşayanlar kullanabilir.

Magnezyum Glisinat: Oldukça iyi bir bir sakinleştiricidir. Vücudu gevşetir. Kronik ağrılara iyi gelir. Anksiyeteye ve uykuya olumlu katkı sağlar. Gece yatmadan alınabilir.

Magnezyum Malat: Kaslar üzerine en faydalı magnezyum formudur. Kasları hareketlendirir. Akşam kullanımı kalp hızını arttırır, enerji verir ve uykusuzluğa sebep olur. Bu yüzden sabahları kullanılmalıdır. Spor öncesi tercih edilebilir.

Magnezyum Taurat: Kan şekeri üzerine etkilidir. Yüksek kan basıncını düşürür. Diyabet ve tansiyon hastaları için idealdir.

Magnezyum Trionat: Beyne en iyi şekilde geçen magnezyum formudur. Alzaymır ve depresyon gibi rahatsızlıklarda çok etkilidir. Özellikle odaklanmaya ve bilişsel işlevlere katkı sağlar.

Magnezyum Oksit: En ucuz ve etkisiz formdur. Bağırsaklardan emilimi ve beyne geçişi çok azdır. Tek başına hastalıkların tedavisinde kullanılamaz. Kabızlık tedavisi için diğer formlara destek amaçlı kullanılabilir.

Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri
  • Yorgunluk ve tükenmişlik
  • Kas ağrıları ve kramplar
  • Uyuşmalar
  • Tansiyon yüksekliği
  • Astım ve nefes darlığı
  • Nabız düzensizliği
  • Baş dönmesi ve şiddetli baş ağrısı
  • Uykuya dalamama, gece sık sık uyanma
  • Takviye kullanılmasına rağmen vücutta D vitamini seviyesinin yüksel(e)memesi.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar