Google’da Aradığınızı Bulmanın 10 Yolu!

Aklımıza gelen her şeyi Google’a soruyoruz; peki ya doğru cevabı alabiliyor muyuz? Bu ay sizler için Google’da aradığınız cevabı daha doğru ve kolay bulmanın on yolunu derledik.

Ne zaman başımız sıkışsa çareyi Google’da arıyoruz. Oğlumuz için en iyi okulu da biliyor, gezilecek en güzel rotaları da! Genellikle sorduğumuz sorulardan eminiz; peki aldığımız cevaplardan? Sizler için Google’da aradığınız yanıtları en kolay ve doğru şekilde bulmanın yollarını derledik.

Tırnak işareti (“”): Sonuçları daraltmak için kelimelerinizi çift tırnak işaretiyle arayabilirsiniz. Bu şekilde Google, aradığınız kelime ve kelime grubunun harfi harfine ve aynı sıra ile geçtiği tüm sonuçları önünüze getirir.

And: İngilizcede “ve” anlamına gelen “and” sözcüğü sayesinde aramak istediğiniz iki kelimenin yer aldığı tüm sonuçlara ulaşabilirsiniz. Fakat tırnak işaretinde olduğu gibi kelimeler yan yana olmak zorunda değildir.

Or: İkisinden biri olsa yeter diyorsanız, Türkçede “ya da” anlamına gelen “OR” komutunu kullanabilirsiniz. Bu durumda yelpaze daha da genişleyecek; aradığınız kelimelerden birinin geçtiği sonuçlar bile önünüze gelecektir.

Eksi işareti (-): “and” ve “or” metotlarının tam aksine, aradığınız cevapta bir kelimenin geçmesini istemiyorsanız o kelimenin başına eksi (-) işareti koymanız yeterli. Örneğin “iPhone 14” almak istiyorsunuz ama Amazon’dan değil. Bu durumda şöyle yazabilirsiniz: iPhone 14 -Amazon

Yıldız işareti (*): Bir cümlenin, bir şiir dizesinin yahut şarkı sözünün hatırlayamadığınız kelimelerinin yerine yıldız () işareti koyabilirsiniz. Bu durumda Google aramayı tamamlayarak yapar.

İki nokta yan yana (..): Alışveriş sitelerinin fiyat filtreleme özelliğini Google’da da kullanabilirsiniz. Örneğin aradığınız cep telefonu 5 bin ile 10 bin TL arasında olsun istiyorsanız şöyle arayabilirsiniz: Cep telefonu 5000 lira ..10.000 lira

Site: Google aracılığı ile yalnızca bir internet sitesinde de arama yapabilirsiniz. Bunun için arama yapacağınız sitenin tam adresini bilmeniz gerekiyor. Eğer e-Devlet Kapısı’nda “4A Hizmet Dökümü” sorgulaması yapmak istiyorsanız bunun için şöyle yazabilirsiniz: 4A Hizmet Dökümü site:turkiye.gov.tr

Filetype: Belirli bir dosya türünde arama yapmak istediğinizde birkaç kelime yazıp ardından pdf ya da ppt yazmak yerine şunu deneyebilirsiniz: Halikarnas Balıkçısı filetype:pdf

Intitle: Bir haber okudunuz ama onu ikinci kez bulamıyorsunuz. Aklınızda kalan kelimeleri yazarak bu komutla Google’a sadece yazı başlıklarını taratabilirsiniz. intitle:green card başvurusu

Inurl: Bu komut sayesinde Google, aradığınız kelimelerin geçtiği URL’leri içeren sonuçları karşınıza çıkarıyor. İstanbul kelimesinin geçtiği URL’ler için şöyle yazabilirsiniz: inurl:istanbul

Teknoloji Dünyasından

Microsoft Bin Kişiyi İşten Çıkardı: Kendinizi Güncelleyin…

Geçtiğimiz yıl yüzde 30 değer kaybeden Microsoft, yaklaşık bin kişiyi işten çıkardı. 221 bin çalışanı olan Microsoft’tan yapılan açıklamada, “Tüm şirketler gibi biz de iş önceliklerimizi düzenli olarak değerlendiriyor ve yapısal düzenlemeler yapıyoruz.” denildi.

Snapchat ve Apple gibi teknoloji şirketleri de işçi politikalarını gözden geçireceğini duyurmuştu. Sonuç olarak firmalar gibi çalışanların da bilgi ve becerilerini gözden geçirmesi, yenilemesi ve değişen teknolojiye ayak uydurması gerekiyor.

e-Devlet’e Yapay Zekâ Desteği Geliyor

Kullanıcı sayısı 60 milyonu aşan e-Devlet Kapısı’na yapay zeka desteği geliyor. “Araçlarım”, “Çalışma Hayatım” ve “İkametgahım” hizmetlerinin eklendiği e-Devlet Kapısı üzerinden 901 kurum ve kuruluşun 6 bin 801 hizmetine ulaşılabiliyor. Ayrıca sistemin mobil uygulamaları üzerinden de 3 bin 731 hizmete erişim sağlanabiliyor.

Hayatımızı Kolaylaştıran Uygulamalar

Otternal Life: Bir alışkanlık takip uygulaması olan Otternal Life sayesinde belirli periyodlarla yapmanız gerekenleri kendinize hatırlatabilirsiniz. Kim bilir, belki de bu uygulama yeni alışkanlıklar oluşturmanıza yardımcı olur. Çevrimdışı da çalışabilen uygulama, sadece Android kullanıcıları için.

Basmo: Kitap okumayı seviyor; daha fazla ve düzenli okumanın yollarını arıyorsanız Basmo tam size göre. Bu iPhone uygulamasıyla, mevcut okuma listenizi kataloglayabilir, yeni listeler hazırlayabilir, kitaplarla ilgili düşüncelerinizi günlüğünüze kaydedebilirsiniz.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar