Kenan Kalecik
Piyasada Android ve iPhone telefonlar için pek çok navigasyon seçeneği var. Üstelik birçoğu Android Auto ve CarPlay’i de destekliyor. Hâl böyle olunca Google Haritalar ve Waze’e alternatif bulmanın kolay olduğu düşünülebilir. Ancak rakip bir ürüne geçmek kolay görünse de pek çoğumuz için alışkanlıklarımızı değiştirmek zor.
Google Haritalar ve Waze’in piyasaya hâkim olmalarının elbette iyi bir nedeni var: Her ikisi de ücretsiz. Ancak bu kusursuz oldukları anlamına gelmiyor. Her iki uygulamanın da pek çok eksiklikleri var. Sizin için her bir uygulamanın artılarını ve eksilerini derledik.
Google Haritalar
Artıları: Google Haritalar’ın en ayırt edici özelliği, yakıt tasarruflu güzergâh önerisi yapması. 2021’de kullanıma sunulan çevre dostu rota, araç emisyonlarını ve navigasyon sırasında yakıt tüketimini karşılaştırmak için rotaları hesaplarken tepeler, yol eğimleri ve trafik dahil olmak üzere pek çok faktörü dikkate alıyor. Google Haritalar tahmini varış sürelerini karşılaştırıyor ve çevre dostu rota önemli bir gecikme yaratmıyorsa, en hızlı rotaya alternatif olarak sunuluyor.
Eksileri: Google Haritalar her ne kadar çevrimdışı harita desteği sunsa da bu özelliği kullanmak neredeyse imkânsız. Çevrimdışı haritaların kapsamı, sadece ekrandaki seçim kutusu ile belirlenebiliyor. Alternatif uygulamalarda olduğu gibi belirli bir şehri ya da ülkeyi çevrimdışı indirmek mümkün değil.
Waze
Artıları: Waze’in en iyi özelliği, kuşkusuz, trafik raporlama sistemi. Uygulama kullanıcılara trafik sıkışıklığını, hız tuzaklarını, bozuk trafik ışıklarını, yolda arızalanan araçları ve kazaların yerini anlık işaretlemelerine imkân sunuyor. Hatta karşılaşılan yol durumu hâlâ geçerli ise onaylanabiliyor, değilse kullanıcı durumun geçerli olmadığını rapor edebiliyor. Waze’in bir artısı da Apple Haritalarda da olan rota başlangıcı için saat ve gün seçilebilmesi. Böylece esnek yolculuklarda zaman tasarrufu yapabilirsiniz.
Eksileri: Waze’in en büyük eksikliği şüphesiz arayüzü. Rakipleri Google ve Apple Haritalar’ın modern görüntüsünden çok uzak olan Waze, daha çocuksu renklere ve görüntüye sahip. Üstelik her zaman olmasa da rota önerilerinde sizi çileden çıkarabiliyor.
Google, Apple’ı AB’ye şikâyet etti
Google, Avrupa Birliği’nden Apple’ın iMessage hizmetini incelemesini talep etti. Arama devi, birkaç büyük şebeke operatörüyle birlikte AB düzenleyicilerine başvurarak Apple’ın iMessage hizmetini, merkezi platform hizmeti olarak sınıflandırmalarını istedi. Bu sayede iMessage, Dijital Piyasalar Yasası’nın (DMA) yeni kuralları kapsamına girecek. DMA yasası, büyük teknoloji şirketlerinin pazardaki payını azaltarak rekabeti dengelemeyi amaçlıyor.
AB Komisyonu hâlihazırda Apple’ı bir eşik bekçisi (gatekeeper) ve şirketin bazı ürünlerini de merkezi platform hizmetleri olarak kategorize etmiş durumda. Buna iPhone işletim sistemi iOS, App Store ve Apple’ın Safari tarayıcısı da dahil. Komisyon şu anda iPad işletim sistemi iPadOS’un da iMessage gibi Dijital Piyasalar Yasası kapsamına girip girmediğini inceliyor.
Facebook ve Instagram’a abonelik seçeneği geldi
Facebook ve Instagram’ın sahibi Meta, Avrupa’daki kullanıcılarına uygulamayı reklamsız kullanabilmeleri için abonelik seçeneği sunmaya başladı. Kullanıcılar Instagram hesaplarını, aylık 12.99€ karşılığında reklamsız kullanabilecek.
HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRAN UYGULAMALAR
Bundle: Bundle, yerli ve yabancı birçok platformdan haberleri bir araya getiriyor. Uygulamada zevkinize göre teknoloji, bilim, siyaset gibi çeşitli kategorilerde seçimler yapabilir, özel filtrelerle kendi haber gündeminizi oluşturabilirsiniz.
Notion: En iyi not uygulamaları arasında yer alan Notion, yenilikçi özellikleri ve kullanıcı dostu arayüzüyle öne çıkıyor. Çalışma programları, zaman takibi, iş listesi gibi pek çok amaç için kullanabileceğiniz Notion; diğer uygulamalar ile de entegre edilebiliyor.