Çocuklarınız ‘Oyun’un Dijital Sokaklarında Kaybolmasın!

Dijital çağda çocuklar artık sokakta değil ekran başında oyun oynuyor. Ebeveynler ise çocukları zamanın tehlikeli sokaklarından korumak isterken dijital sokaklarda kaybedebiliyor. Peki, çocuklara gönül rahatlığı ile oynatılabilecek oyunları nasıl seçebiliriz?

Günümüz çocukları teknolojinin içinde dünyaya geliyor. Hâliyle sokakta oynanan masum oyunlarla değil bilgisayar ve konsol oyunlarıyla iç içe büyüyorlar. Gelgelelim çok fazla seçenek var… Hangi oyunlar çocuklar için güvenli, içerik ya da görsel olarak çocukların gelişimine, yaşına uygun? Bütün bunların cevabını bulmak anne babalara düşüyor.

Elbette isim isim uzun bir oyun listesi hazırlamak mümkün. Fakat biz bu yazıda en önemli etiketleri tanıtarak hem evdeki oyunları kontrol edeceğiniz hem de bundan sonra oyun seçerken dikkat edeceğiniz maddeleri toplamak istedik.

Evdeki Oyunları Kontrol İle Başlayın

İlk iş hâlihazırda evde oynanan oyunların çocuğunuzun yaşına uygun olup olmadığını kontrol ederek başlayın. Bunun yolu çok kolay! PEGI (Pan European Game Information) yani Avrupa Oyun Bilgi Sistemi, video oyunlarını yaşa ve içeriğe göre sınıflandırıyor. PEGI 3 ve PEGI 7 etiketleri yeşilken, PEGI 12 ve PEGI 16 etiketleri turuncu renge sahip. Örneğin oyun kutusu üzerinde PEGI 12 etiketi yer alıyorsa bu oyunun içeriği 12 yaş ve üzeri için uygun oluyor ve içerdiği hayalî kurguda şiddet, kaba dil, düşük düzeyli cinsel imalar ya da kumar öğeleri yer alabiliyor. PEGI 16 etiketine sahip oyunlarda ise açıkça şiddet, küfür, cinsel imalar, kumar ve uyuşturucu kullanımı yer alabiliyor.

PEGI OK: Her Yaşa Uygun

Kırmızı renge sahip PEGI 18 ise 18 yaş ve üstü için uygun anlamına geliyor. Bu etikete sahip oyunlarda savunmasız insanları nedensiz olarak öldürme, ileri derecede görsel şiddet, küfür, cinsel içerik, kumar, uyuşturucu kullanımını özendirme ve ırkçılık/ayrımcılık yer alabiliyor.

Bir de her yaşa uygun olan PEGI OK etiketine sahip oyunlar var. Bir oyunun bu etiketi taşımaya hak kazanabilmesi için kesinlikle şiddet, cinsel aktivite, çıplaklık, kötü dil, kumar tanıtımı içermemesi, oyunda uyuşturucu, alkol veya tütünün teşvik edilmemesi, korkutucu sahnelerin olmaması gerekiyor.

———

Yapay Zekâ da Zirveden İndiremedi: En Değerli Şirket Apple

OpenAI ile yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT’yi hayatımıza sokan Microsoft milyarlarca dolarlık yatırımların meyvesini alsa da dünyanın en değerli şirketleri sıralamasında zirveyi Apple’dan yine alamadı. Temmuz ayında hisse değeri yüzde 1,4 gerilese de Microsoft, 2,49 trilyon dolar piyasa değeri ile ikinci sırada yer aldı. Zirvenin sahibi Apple ise tarihî bir başarıya imza atarak piyasa değerini 3 trilyon doların üstüne çıkardı ve dünyada bu rakama ulaşan ilk şirket olmayı başardı.

İşte Temmuz 2023 verilerine göre dünyanın en değerli 10 şirketi:

  1. Apple: 3.08 trilyon dolar
  2. Microsoft: 2.49 trilyon dolar
  3. Saudi Aramco: 2.09 trilyon dolar
  4. Alphabet: 1.67 trilyon dolar
  5. Amazon: 1.37 trilyon dolar
  6. Nvidia: 1.15 trilyon dolar
  7. Tesla: 848.8 milyar dolar
  8. Meta: 819.8 milyar dolar
  9. Berkshire Hathaway: 769.8 milyar dolar
  10. Visa: 483.9 milyar dolar
Hayatımızı Kolaylaştıran Uygulamalar

ChatGPT: Yapay zekâ robotunu hâlâ cep telefonunuza indirmediyseniz, hiç vakit kaybetmeyin! Cep telefonu uygulaması da tıpkı web uygulaması gibi sade ve kullanıcı dostu. Bu ücretsiz uygulama, aynı zamanda geçmiş sorgulamalarınızı da cihazlarınız arasında senkronize ediyor.

CardZap: Masanızda bir yığın yeni basılmış kartvizit bulundurduğunuz oldu mu? Peki, en son ne zaman birine kartvizit verdiniz? Çekmecede bekleyen kartvizitleriniz belki üzülecek; ama CardZap ile kendinize dijital bir kartvizit oluşturmanın zamanı geldi. Üstelik ürettiğiniz kartviziti karekod olarak paylaşabilirsiniz.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar