Bütün dünyada yaşanan TikTok çılgınlığı artık devletler tarafından yasaklarla kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Trump’ın, başkanlığı döneminde Çin menşeli olduğu için “güvenlik tehditi” olarak görülen TikTok, ABD’nin Montana eyaletinde mahkeme kararıyla yasaklandı. Böylece ABD’de TikTok’u “tamamen” yasaklayan ilk eyalet Montana oldu.
Çinli sosyal medya platformu TikTok daha önce de pek çok ülke tarafından çeşitli nedenlerle yasaklandı. Fakat bu yasaklar genellikle kamu çalışanları ya da kamuya ait cep telefonları ile sınırlıydı. Montana’da ise TikTok uygulaması tamamen yasaklandı. Yasanın 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girmesiyle AppleStore ve GooglePlay’den TikTok indirilemeyecek. Yasayı uygulamayan mağazalar ise indirmenin devam ettiği her gün için 10 bin dolar ceza ödeyecek.
TikTok Neden Yasaklanıyor?
TikTok’un daha önce başka ülkelerce de yasaklandığını söylemiştik. Örneğin Pakistan, uygulamayı “ülkenin kültürel değerlerine karşı müstehcenliği yaydığı” gerekçesiyle yasaklama kararı almıştı. İtalya’da ise bir çocuğun ölümü sonrası TikTok’a kısıtlama getirilmişti. ABD’de ise resmi hizmet için kullanılan cihazlarda TikTok kullanımına yasak gelmişti. Hemen ardından Avrupa Birliği de (AB) benzer bir adım atmış ve çalışanlarına sosyal medya uygulaması TikTok kullanımını güvenlik endişeleri nedeniyle yasaklamıştı. TikTok’u yasaklayan ülkeler arasına daha sonra Kanada, Avusturya, Danimarka, Avustralya gibi pek çok ülke katıldı. Hatta Fransa, kamuda yasakladığı uygulamayı daha fazla kısıtlamak için yeni bir yasak üzerinde çalışıyor.
TikTok, Çocuklar İçin Zararlı mı?
Peki, TikTok neden bu kadar tehlikeli? Ülkeler TikTok’u neden yasaklıyor? Ülkeler tarafından tehdit olarak görülen TikTok, çocuklar için de zararlı mı?
Çinli ByteDance şirketine ait TikTok’un kullanıcılarının büyük çoğunluğunu çocuklar ve gençler oluşturuyor. Çocukların saatlerce TikTok’tan video izlemesi başlı başına bir problemken, TikTok videolarının içeriği daha büyük bir sorun oluşturuyor. Dijital Nefretle Mücadele Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre TikTok, dakikalar içerisinde çocuk profilindeki bir kişiye intihar, yeme bozukluğu, ruh sağlığı ve beden imajı temalı içerikler sunuyor. Uygulamanın gençlere zararlı içerikler gösterdiğini ortaya koyan rapora göre, bu gösterimler her 39 saniyede bir gerçekleşiyor.Kurumlarını korumak isteyen devletler bir bir TikTok’u yasaklıyor ve şirkete para cezası kesiyor.
Teknoloji Dünyasından
Twitter’da Değişim Devam Ediyor
Elon Musk, WhatsApp’ın kapalıyken bile dinleme yapabildiğini öğrenince küplere binmişti. WhatsApp’ın yeni güncellemesi tartışma konusu olduğunda o meşhur tweet’i atmıştı: “Use Signal.” Güvenli ve uçtan uca şifreli açık kaynak bir mesajlaşma programı olan Signal’ı öneren Musk, Twitter’da direkt mesaj (DM) özelliğini uçtan uca şifreli hâle getirdi. Yeni bir özelliğin ilk versiyonu şimdilik sadece doğrulanmış hesaplara sunuldu. Musk haberi Twitter hesabından, “Deneyin, ama henüz güvenmeyin!” diyerek paylaştı.
Hayatımızı Kolaylaştıran Uygulamalar
Microsoft SwiftKey: Mevcut üçüncü parti klavyeler arasında kullanıcılarına güçlü bir tahmin motoru sunan Microsoft SwiftKey, bu yönüyle öne çıkıyor. “Ücretsiz” indirilebilen uygulamada, ücretsiz temalar, özel bir numara satırı ve çoklu dil desteği de bulunuyor.
Keeplink: Keeplink kopyaladığınız bağlantıları kolayca kaydetmenizi sağlıyor. Üstelik sakladığınız bağlantılar kullandığınız web tarayıcınızda kolayca açılabiliyor. Ayrıca bu bağlantıları kategorilere ayırabilir, kategorilerinizi adlandırabilir, bir simge ekleyebilir ve hatta bir arka plan oluşturabilirsiniz.