Dökülen Saçlarından Sen Sorumlusun!

Yaşlanma, genetik faktörler, hormonal değişiklikler, stres ve sağlık sorunları gibi sebeplerle pek çok kişinin kâbusu hâline gelen saç dökülmesini tamamen ortadan kaldırmak şimdilik mümkün olmasa da bu problemle mücadele etmenin de yolları var.

Poyraz Bey, gençlik yıllarından itibaren özen gösterdiği saçlarının, bir gün her zamankinden fazla döküldüğünü fark etti. Endişeli bir şekilde yaptığı internet aramaları, onu bazı “doğal” çözümlere ulaştırdı. Keşfettiği ev yapımı saç maskelerini ve bitkisel kürleri hiç vakit kaybetmeden tecrübe etmeye başladı. Önce biraz iyileşme fark ettiyse de kısa süre sonra saçları eskisinden daha donuk ve cansız görünmeye başladı. Poyraz Bey, düzeleceği ümidiyle keşfettiği yöntemleri bir bir denemeye devam etti; fakat durum her geçen gün daha da kötüye gitti. Nihayet bu macera, cildinin tahriş olduğunu fark etmesiyle son buldu. Gittiği dermatolog hanım, kullandığı “mucizevi ürünler”in saç derisinde alerjik reaksiyona yol açtığını teşhis etmişti.

Enfeksiyondan kurtulması aylar alan ve epey saç kaybına uğrayan Poyraz Bey, şimdilerde benzer problemleri yaşayan herkese, saçlarıyla ilgili bir şey denemeden önce uzmana görünmelerini tavsiye ediyor.

Yalnız Değilsiniz

Saç dökülmesi, ne yazık ki her yaştan kadın ve erkeği etkileyebilen, yaygın bir durum. Araştırmalar, yaklaşık olarak erkeklerin %50’sinin, kadınlarınsa %25’inin elli yaşına kadar farklı seviyelerde saç kaybına uğradığını ortaya koyuyor.
Bir miktar saç dökülmesi, saç büyüme döngüsünün normal bir parçası olsa da aşırı saç dökülmesi oldukça rahatsız edicidir ve kişinin öz benlik saygısı ve güveni üzerinde negatif etkiler meydana getirebilir.

Sık Görülen Nedenler

Genetik faktörler, hormonal dengesizlikler, ağır diyetler, fiziksel ve yoğun duygusal stres, saç dökülmesinin başlıca sebepleridir. Söz gelimi ailenizde saç dökülmesi sıklıkla karşılaşılan bir durumsa sizin saçlarınızın dökülmesi de oldukça yüksek bir ihtimaldir. Bunun gibi genetik sebeplere bağlı saç dökülmesini tamamen ortadan kaldırmak şimdilik mümkün olmasa da dökülmeyi geciktirmek ve dökülen saç teli sayısını azaltmak mümkün. Ayrıca, protez saç ve saç nakli tedavileriyle kişiler özledikleri görünümlerine yeniden kavuşabiliyor.

Troit Hormonu

Troid hormonu, saç sağlığı için oldukça önemlidir. Tiroid bezinin yavaş çalışmaya başlaması, saçların yavaş uzamasına, mat ve kırılgan bir hâle gelmesine sebep olur. Tiroit bezinin gereğinden çok çalıştığı durumlarda ise saçlar incelir ve dökülür. Bununla birlikte zeminde yatan hastalık tedavi edilirse saç üzerindeki olumsuz etkiler de düzelebilir.

İlaçlar

Bazı ilaçlar, saç dökülmesi riskini artırabilir. Özellikle kemoterapi ilaçları, kan sulandırıcılar, antidepresanlar ve akne ilaçları saç dökülmesine yol açabilir. Bazı durumlarda, ilacı durdurmak veya değiştirmek saç dökülmesini durdurmaya yardımcı olsa da bu her zaman mümkün olmayabilir.

Beslenme

Saçlarımızın sağlığı, besinlerin vücudumuzda doğru şekilde emilmesiyle de alakalıdır. Sağlıklı beslenen kişilerde saç problemleri daha az görülür.

Proteinden yoksun katı diyetlerde ve vitamin eksikliğine yol açan durumlarda saç kökleri ihtiyaç duyduğu besin maddelerinden mahrum kalır ve bunun doğal sonucu olarak saçlar daha çok dökülür.

Stres

Aşırı duygusal stres, saçın büyümesini olumsuz etkileyen kortizol hormonu seviyesinin yükselmesine sebep olur. Stresin saç dökülmesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve kaliteli uyku oldukça önemlidir.

Sonuç olarak, sağlıklı saçlar için kulaktan dolma bilgilere güvenmek yerine, uzman tavsiyesi almak sonradan yaşanması muhtemel sorunların önünü almak için olmazsa olmazdır.

Doğru Beslenme Önemli

Protein: Saçlarımızın daha sağlıklı, kalın ve güçlü olması için yeterli miktarda protein almak önemlidir. Yumurta, tavuk, balık, kırmızı et, süt ürünleri, fasulye, mercimek gibi gıdalar yüksek protein içerir.

Demir: Demir eksikliği, saç dökülmesine neden olabilir. Kırmızı et, ıspanak, brokoli, kara lahana, fasulye, kuru meyveler ve kabuklu yemişler gibi demir açısından zengin gıdalar tüketmek ihmal edilmemelidir.

Vitaminler: B vitamini kompleksi (B12, B6, folik asit), C vitamini, D vitamini ve E vitamini gibi vitaminler saç dökülmesiyle mücadelede oldukça yararlıdır. Balık, avokado, ceviz, badem, havuç, portakal, brokoli, kabak, ıspanak, tatlı patates gibi gıdalar bu vitaminleri içerir.

Su: Sağlıklı saçlar için yeterli miktarda su tüketilmelidir. Su, saç derisini nemli tutarak saçların daha sıhhatli ve parlak olmasını sağlar.

Şeker: Yüksek şeker alımı, saç dökülmesine neden olabilecek iltihaplanmaya yol açabilir. Bu bakımdan şeker tüketimini sınırlandırmak, saç dökülmesiyle mücadeleye yardımcı olabilir.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar