Sevgili okurum, öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, size -tüm hastalarla beraber- Allah’tan acil şifalar diliyorum! Terleme, vücudun sıcaklığını düzenlemek amacıyla oluşan doğal bir fizyolojik süreçtir. Bu süreç, vücudun ısısını koruyabilmek ve optimal seviyede tutabilmek için ter bezleri tarafından üretilen sıvının yüzeye çıkartılmasıyla gerçekleşir. Bununla birlikte bazı insanlar, sizde de olduğu gibi, hiperhidroz adı verilen bir rahatsızlıkla karşı karşıya kalabilirler. Hiperhidroz, vücudun sıcaklığından veya çevresel koşullardan bağımsız olarak ter bezlerinin aşırı çalışması neticesinde ortaya çıkar. Bu durum, terleme miktarının normalin çok üzerine çıktığı ve insanların günlük hayatını olumsuz yönde etkileyebilecek kadar yoğun olduğu anlamına gelir.
Anormal Terlemeyi Nasıl Anlarız?
Vücudumuzun, normal şartlarda, dakikada metrekare başına bir mililitre ter salgıladığı bilinmektedir. Ancak, hiperhidroz rahatsızlığı durumunda bu terleme miktarı, yukarıda verilen normal aralığının 40 katına kadar çıkabilir. Bu sebeple aşırı terleme yaşayan insanlar, hareketsiz bir şekilde otursalar dahi yoğun terleme yaşayabilirler.
Hiperhidrozun sebepleri çok çeşitlidir. Hatta bazı durumlarda hiperhidroz, bir başka hastalığın habercisi de olabilir. Bunun yanında ilaç kullanımıyla yahut sinir sistemiyle ilgili sorunlarla bağlantılı olduğu durumlar da vardır. Aşırı terleme, bütün vücutta genel bir sorun olarak ortaya çıkabileceği gibi, bölgesel olarak yoğunlaşıp avuç içlerinde ve koltuk altlarında da görülebilir. Bu durum, insanların sosyal hayatlarını ve özgüvenlerini olumsuz etkileyebilir ve tedavi edilmesi gerekebilir.
Doktora Ne Zaman Görünmeli?
Tehlike sınırlarına varmayan aşırı terleme, genellikle sıcak havalarda veya yoğun fiziksel aktivitelerden sonra fizyolojik bir tepki olarak ortaya çıkar. Oysa hiperhidroz kapsamındaki terleme bu durumdan oldukça farklıdır. Bu türlü terlemenin belirtileri arasında, sürekli olarak terleyen eller veya ayaklar, nemli ve terli kıyafetler, terli yüz veya kafa derisi, ıslaklık hissi veren yastık veya yorgan, sürekli ter kokusu, terlemeye bağlı cilt tahrişi, aşırı susuzluk hissi, baş dönmesi ve hâlsizlik gibi belirtiler sayılabilir. Ayrıca, aşırı terleme neticesinde cildin yapısında birtakım değişiklikler meydana gelebilir. Bu da ciltte kırışıklıklara, sivilcelere ve diğer pek çok soruna yol açabilir.
Eğer aşırı terleme, günlük hayatınızı olumsuz yönde etkiliyor ve belirtileriniz artarak devam ediyorsa, mutlaka bir doktora başvurmanız ve gerekli tedavi yöntemleri hakkında bilgi almanız gerekir.
Terleme Türleri
Terleme, bölgesel ve genel olmak üzere iki ana grupta incelenir. Bölgesel terleme, genel terlemeye göre daha sık görülen bir durumdur. Vücudun belirli bölgelerinde yoğun bir şekilde gerçekleşen bu terleme, genellikle nörolojik nedenlerden kaynaklanır. Frey sendromu olarak bilinen durum, genellikle, yemek yeme sırasında oluşan terlemeyi de kapsar ve oldukça nadir görülür. Diğer bir terleme türüyse İkincil Hiperhidroz’dur ve bu durumda genellikle obezite, hipertiroidi, menopoz, hipoglisemi, solunum ve kalp yetmezliği gibi altta yatan başka bir sebep bulunur. Birincil hiperhidroz ise, genellikle nörolojik sebeplerden kaynaklanan terleme türüdür ve çoğunlukla aile geçmişi olan kişilerde görülür. Her iki terleme türü de kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler.
Tedavi Yöntemleri
Terleme tedavisi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. İlaçlar, özellikle el terlemesi gibi bölgesel sorunlarının tedavisinde kullanılan etkili bir yöntemdir. İyontoforez tedavisi ise, cilde düşük voltajlı elektrik akımı uygulanarak yapılan bir tedavi yöntemdir ve özellikle ellerde etkilidir. Botoks tedavisi, el, ayak ve koltuk altı terlemesi için sıklıkla tercih edilen bir başka yöntemdir. Bu yöntemde, terleme bölgelerinde derinin altına az miktarda botoks toksini enjekte edilerek ter bezlerinin uyarılması geçici olarak bloke edilir. Cerrahi yöntemler, genellikle diğer tedavi usullerinin sonuçsuz kaldığı durumlarda kullanılır. Günümüzde, daha çok endoskopik cerrahi yöntemleri tercih edilmektedir.
Hiperhidroza Neden Olabilecek Bazı Rahatsızlıklar
- Hormonal değişiklikler
- Kalp damar ve solunum sistemi hastalıkları
- Tüberküloz ve enfeksiyonlar
- Nörolojik değişiklikler
- Zehirlenmeler
- Çocuklarda görülen C ve D vitamini eksiklikleri
- Hipoglisemi ve hipertiroidi
- Bazı kanser türleri
- Tiroit hormonları, morfinler; ateş düşürücüler, antidepresanlar ve ağrı kesiciler gibi bazı ilaçlar
- Menopoz ya da hamilelik
Aşağıdaki Belirtileri Görüyorsanız Dikkatli Olun
- 6 aydan uzun bir süredir vücudunuzda genel yahut bölgesel terleme görüyorsanız
- Haftada en az bir kere terleme atağı geçiriyorsanız
- Terleme yaşam kalitenizi gözle görülür bir şekilde düşürüyorsa
- Ailenizde ve akrabalarınızda hiperhidroz öyküsü varsa
- Uyandığınızda yastığınızı nemli buluyorsanız