Çocukluk çağında kazanılan alışkanlıklar, hayatımızın geri kalanını da etkiler. Bu düzen, beslenme alışkanlıkları için de farklı değildir. Bebeklikten başlayarak erken çocukluk döneminde edindiğimiz beslenme alışkanlıkları, özellikle ergenlik dönemindeki tat ve zevk değişiklikleri ile kalıcı hâle gelir. Erken dönemlerde yiyecek seçiminde titizlik gösteren ailelerde yemek düzeni daha dengeli oluşuyor ve beslenme bozuklukları daha nadir görülüyor.
Beslenme Çantasında Neler Var?
Bir yılda ortalama 180 gün okul olduğunu düşünürsek okul öğünlerinin önemini daha iyi kavrarız. Gün içinde tüm besin gruplarından dengeli olarak beslenen çocuklar, vitamin/mineral ihtiyaçlarını karşılamada ve sağlıklı büyüme konusunda önemli bir avantaja sahip olurlar. Bu sebeple beslenme çantası için hamur işleri ve abur cuburlar yerine daha sağlıklı yiyecekler tercih edilmelidir. Tabii bu yiyeceklerin gıda güvenliği de büyük önem taşıyor! Kolay bozulabilecek besinler ve özellikle sıcak havalarda ekşime yapabilecek yiyecekler gıda zehirlenmesi ihtimalini artırabilir.
Ortak Tavır Önemli
Çocuk gelişimi ve eğitiminde sıklıkla karşılaştığımız sınırlar, beslenme düzeninde de karşımıza çıkıyor. Çocuklar belirli bir düzene ve sınırlamalara muhatap olduklarında kendilerini daha güvende hissediyorlar. Özellikle abur-cubur, şekerleme ve atıştırmalık türünde yiyeceklerin tüketilmesi konusunda ortak tavır sergileyen ebeveynlerin çocukları, bu tür sınırlamalara daha rahat uyum sağlıyor.
Abur cubur sınırlaması için birkaç tüyo!
- Hazır gıdaların ve şekerlemelerin vücudumuza verebileceği zararlardan bahsederek başlayabilirsiniz. Bu açıklamaları yapmak, çocukların sağlıklı tercihler yapmasına destek olacaktır.
- Çocuğunuzun yaşına uygun olan şekerleme yeme sıklığını konuşun. Örneğin 3 yaşındaki bir çocuk için haftada 1 gün, 7 yaşındaki bir çocuk için haftada 2 gün şekerleme günü olabilir. Bu kararı çocuğunuzla birlikte alın.
- Atıştırma günlerini seçmesi için çocuğunuza söz hakkı verin. Böylelikle kendi kararının uygulanması onu motive edecektir.
- Zorlama ve çatışma ortamından uzak durmak, şekerlemeden uzak durmak kadar elzemdir. Çocuğunuzun sağlığını önemserken; duygularını incitmekten, aranızdaki ilişkiyi bozacak inatlaşmalardan kaçının.
- Şekerlemelerden çocuğunuzu ve kendinizi uzak tutmanın en basit yolu, bunları mutfağınızdan ve market listenizden çıkarmaktır.
Ergenlik Çağına Dikkat!
- Fast food gıdalar bu yaş grupları için oldukça cazip ve popüler. Ancak yağ hücrelerinin sayısındaki artışın çocukluk çağında gerçekleştiğini düşünürsek yağlı besinleri gençlerden uzak tutmakta büyük fayda var.
- Hormon değişimleriyle gözlemlenen akneler, yağlı besinler sebebiyle artış gösterebilir.
- Kahve, asitli içecek veya popüler diğer içecekler gençlerimizin buluşmalarına eşlik ediyor.
- Yüksek şeker oranlı içeceklerin zararlarından bahsederek daha bilinçli olmalarına destek olabiliriz.
- Ergenlik çatışmalarından kaçınmak için en sağlıklı yol, güzel örnek olmak olabilir. Yemek tercihlerimiz, öğün saatlerimiz ve spora verdiğimiz önem ile onlara rol model olabiliriz.