Ramazan’da tuttuğumuz oruçlar, bedenimize pek çok yönden yarar sağlıyor. Fakat 11 ay gibi uzun bir süre sık yemek düzenine alışan vücudumuz için bu günlerde bir geçiş programına ihtiyacımız var. İşte size Ramazan ayı gelmeden uygulayabileceğiniz birkaç öneri
ÖĞÜN SAYINIZI AZALTIN
Oruç zamanında sahur ve iftar olmak üzere günde 2 öğün besleniriz. O sebeple Ramazan’a yaklaştıkça gün
içerisinde yaptığımız ara öğünleri, azaltarak kaldırmaya başlayabiliriz. Sürekli atıştırmak, sık sık yemek yerine, vücuda sindirim için zaman tanımalı ve hafif açlığı tatmasını sağlamalıyız.
Gününüzü mümkünse kahvaltı ve akşam ye- meği olmak üzere 2 ana öğün olarak planlayın. Kahvaltı öğününü biraz geciktirerek uzun süre açlık durumuna vücudunuzu hazırlayabilirsiniz.
DAHA ÇOK SU İÇİN
Ramazan’da vücudun sıvı ihtiyacını karşılayabilmek için iftar ve sahur arasında düzenli aralıklarla su içmekte fayda olacak. Bu sebeple özellikle akşam saatlerinde su içmeye vücudunuzu alıştırın. Ramazan başında birden gece su alımını arttırmak,
tuvalet ihtiyacı için sık sık uyku bölünmesine yol açabilir. Yavaş yavaş arttıracağınız su miktarına vücudunuz daha kolay adapte olacaktır. Aynı zamanda yiyecek miktarındaki azalmalar kabızlığa yol açabilir. Su ihtiyacını tek seferde karşılamak yerine, azar azar su içmek; kabızlık probleminin çözümünde önemli bir rol oynar.
ARA ARA ORUÇ TUTARAK RAMAZAN’A HAZIRLANIN
Recep ve Şaban aylarını vücudunuzu Ramazan’a hazırlamak için bir fırsata çevirin. Nafile oruçlar tutarak hem sevap kazanabilir, hem de Ramazan ayına kadar daha kısa günlerde oruç tutarak açlığa alışabilirsiniz. Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmaya çalışın.
KRONİK HASTALIK SAHİPLERİ DİKKAT!
Son 1 yılda yeni bir kronik hastalık (diyabet, hipertansiyon gibi) teşhisi aldıysanız, mutlaka doktorunuza danışın. Yeni hastalığınızın varlığında oruç tutabilme durumunuz, varsa kullandığınız ilaçların alınma saati ve dozajları hakkında hekiminizle görüşmeyi ihmal etmeyin.
DÜZENLİ SPOR ALIŞKANLIĞINIZ VARSA TEMPOLU YAVAŞLATIN
Eğer her gün düzenli yürüyüş veya egzersiz yapma alışkanlığınız varsa, Ramazan’da bunu bir anda bırakmayın. Oruç tutacağınız günlere birkaç hafta kala günlük egzersiz süresini ve temposunu düşürün. Kademeli olarak sporu azaltmanız, metabolizmada fazla enerji birikimini önler.
Haftada birkaç güne indirdiğiniz spor aktivitesini, oruçlu iken de yapmaya devam edebilirsiniz.
PORSİYONLARI KÜÇÜLTÜN
Oruçta hızlı acıkmayı önlemek için artık öğünlerinizde çok fazla yemek yemekten kaçının. Daha az miktar yemeklerle daha uzun süre tok kalmaya çalışmak sizi oruçlu geçireceğiniz günlere hazırlayacak.