Okul öncesi dönem için hazırlanan resimli kitaplar, bir çocuğun erken okuryazarlık gelişiminde hayli önemli bir rol oynar. Bununla birlikte, doğru resimli kitabı seçmek, anne babalar için zaman zaman göz korkutucu bir görev olabilir. Bu durumda çocukları seçim sürecine dahil etmek, deneyimi daha keyifli bir hâle getirebilir. Ayrıca çocuğunuzda kitaba sahip olma ve bağlılık duygularını geliştirebilir. Resimlerin, karakterlerin, anlatının ve mesajın seçimi; çocuğun hayal gücü, empati ve dünya görüşü üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Seçimi Birlikte Yapın
Resimli kitapları, yani okul öncesi dönemi konuştuğumuza göre, çocuğumuzun ilgi ve meraklarını yeni yeni anlamaya ve keşfetmeye başladığımız zaman dilimlerinde olduğumuzu hatırlayalım. Kütüphane ya da kitabevine gittiğinizde çocuğunuz hangi bölümlere yöneliyor? Hangi resimler dikkatini çekiyor? Kamyonlu kitaplarla mı ilgileniyor yoksa hayvanlı kitaplarla mı? Bu, yapacağınız seçimin en önemli ipucu. Çocuklarımızda kitap okuma alışkanlığını yemek yemek, diş fırçalamak, su içmek gibi doğal bir ihtiyaç hâline getirebilmek istiyorsa öncelikle onların ilgi ve merak alanlarını anlayabilmemiz gerekiyor.
Resimlere Dikkat Edin
İnsanlık tarihine baktığımızda yazıdan önce resmi görürüz. Çocuğumuzun dünyasında da henüz yazı yoktur. O, resimlerle oluşturur kavram dünyasını. Yetişkinlikteki sanat zevkinin mayası, diğer her konuda olduğu gibi, bu dönemde atılır. Metni birebir kopyalayıp ona yeni bir boyut kazandırmayan resimlerden ziyade, sadece görsel anlatıyla bile bir şeyler söyleyebilen kitapların arayışında olmak önemlidir. Kendi göz zevkinizi geliştirmek ve bu konuda daha iyi yönlendirme yapabilmek için büyük yayınevlerinden çıkan kitapları araştırabilir, iyi illüstratörlerin işlerini sosyal medyadan takip edebilirsiniz. Bir süre sonra güzel bir çizim görünce heyecanlandığınızı fark edeceksiniz. Doğru yoldasınız!
Kurguyu Iskalamayın
Seçtiğiniz kitabı ilerleyen aylar (belki de yıllar) boyunca defalarca okuyacağınızı aklınızda tutun. Kitabın hikâyesi yeni şeyler düşünmeye, yeni anlamlar bulmaya, üzerinde konuşmaya müsait mi? Bu noktada tekrar tekrar okumaya müsait olmaları yönüyle ritmik metinler önemlidir. Belli söylemlerin hikâye boyunca ara ara tekrar edilmesi de okuma zevki veren, kitabı hayatın içine dahil eden bir unsurdur. Tekrar eden bu söylemler, hikâye akışını çocuğa hatırlatır ve mental olarak güvende hissettirir.
Karakterleri İnceleyin
Resimli kitapların en önemli unsurlarından biri olan karakterler, olay örgüsünün geliştirildiği ve temaların aktarıldığı birincil araç olarak hizmet eder. Dolayısıyla çocuğun hikâyeyle özdeşleşmesine ve onu anlamasına yardımcı olmada çok önemli bir rol oynar. İyi geliştirilmiş karakterler, çocuğun empati kurmasına ve farklı bakış açılarını, kültürleri ve deneyimleri anlamasına yardımcı olur. Bir kitapta çocuğun seveceği tek bir karakter, onu okumaya ve keşfetmeye devam etme konusunda teşvik edebilir. Çoğu zaman hikâye unutulsa bile kitap karakteri unutulmaz; çocuk, o karakter sayesinde edindiği yeni becerileri uygulamaya devam eder.
Öğretmeye Odaklanmayın
Okul öncesi dönemde çocuk için pek çok şey yenidir. Öğretme kaygısı gütmeden, güçlü karakterler, sürükleyici hikâye ve usta işi resimler barındıran “iyi” kitaplarla arkadaşlık etmesini sağlamak, çocuğunuza bu konuda yapabileceğiniz en büyük iyiliklerdendir. Böyle kitaplarla vakit geçirirken öğrenme hâlinde olacak, sizinle ve kitaplarla olan bağı güçlenecektir. Kendinizi düşünün; akademik bir yayını okurken mi yoksa sürükleyici bir romanın içindeyken mi daha çok zevk alır, zamanın nasıl geçtiğini bile anlamazsınız? Bilgi taşıma anlamında akademik metin elbette daha hacimlidir ve belki okuduğunuz romandan hiçbir şey “öğrenmemişsinizdir”. Ama onun karakterleriyle içsel bağ kurmuş, hikâyenin akışında kendinizce anlamlar bulmuşsunuzdur. İşte bu anlamlar, çocuğunuzun dünyasında çok daha büyük yer edinir!