Kenan Kalecik
Teknoloji dünyasının heyecanla beklediği Apple’ın yeni ürünü Vision Pro, ABD’de raflardaki yerini aldı. Bugüne kadar piyasaya sürülen artırılmış sanal gerçeklik başlıkları sadece oyunseverlere hitap eden bir cihazdan öteye geçemedi. Bununla birlikte Vision Pro sadece teknoloji meraklılarına hitap etmekle kalmayıp aynı zamanda iş ve eğitim dünyasında da önemli bir rol oynamaya aday…
Estetik, dayanıklı, hafif ama kablolu
Vision Pro, estetik tasarımı ve kaliteli malzemesi ile oldukça iddialı. Fakat bataryasının başlıktan ayrı olması, sürekli bir kablo bağlantısı gerektiriyor. Yine de insan sormadan edemiyor: İlki böyleyse sonrakiler nasıl olacak? Vision Pro ile Black Mirror’ın birkaç bölümünde işlenen ütopik sanal gerçekliğin artık gerçekleşmeye başladığını söyleyebiliriz.
Kullanıcı, gözlerini ve ellerini cihaz ile eşleştirdikten sonra, bulunduğu yeri tarayarak sanal gerçekliğe ilk adımını atıyor.
Kullanım yelpazesi oldukça geniş
Vision Pro, sadece bir tüketim aracı olmanın ötesinde, iş toplantılarından eğitim materyallerine kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahip.
Örneğin bir sunum hazırlayacaksınız. Her yerde hazırlamak mümkün; ama Vision Pro sizi bir adım öteye taşıyabilir: Slaytlarınızı arkanızdaki perdeye yansıtıp, simüle ve büyük bir salonda kendinizi sunuma hazırlayabilirsiniz.
Evden mi çalışıyorsunuz?
Başlığı taktığınızda laptopunuzun üzerine istediğiniz büyüklükte, istediğiniz kadar monitör yerleştirebilirsiniz. Bu sanal monitörlerde tıpkı gerçeğinde olduğu gibi ekran bölebilir, pencereler arası geçiş yapabilirsiniz. Birinde görüntülü görüşme yaparken diğerinde çalışmaya devam edebilirsiniz.
Ürün, gelişmiş 3D görüntüleme yeteneği ile kullanıcıların sanal ama daha gerçekçi bir deneyim yaşamasına olanak tanıyor. Öyle ki, odanıza isteğininiz ürünü yerleştirebilir, 2D bir fotoğrafa anında 3D bakış atabilir ya da salonun ortasında çizimlerinizi simüle edebilirsiniz.
Bir Apple teknolojisi olan Vision Pro tahmin edebileceğiniz gibi Mac bilgisayarlarla çok daha kolay entegrasyon sağlıyor. En ucuz Vision Pro fiyatı ise 256 GB seçeneği için 3,499 dolardan satışa sunuldu. Ürünün 512 GB ve 1 TB seçenekleri de var…
Google Bard, Gemini oldu: Artık ücretli
Şubat sayımızda Google’ın yapay zekâ modeli Bard’ı yeni teknolojisi “Gemini” ile güncellediğini duyurmuş ve yapay zekâ savaşları kızışıyor demiştik. Google yaptığı basın toplantısı ile Gemini’ın artık Bard’ın yerine geçtiğini duyurdu.
Gemini, Ultra sürüm olarak tanımlanan Gemini Advanced ile kapasitesini bir hayli artırdı. Yapay zekâ modeli artık 40’tan fazla dilde, 170’ten fazla ülkede hizmet verecek. Gemini Advanced’i kullanabilmek için Google One Al Premium planına abone olmak gerekecek.
Gemini Advanced mobil uygulamada
Bir diğer yenilik ise Android ve iOS kullanıcıları için. Adroid uygulama hayata geçse de iOS kullanıcıları şimdilik Gemini’a önümüzdeki haftalarda Google uygulamasından erişebilecek.
Gemini Advanced kullanıcılara Basic ($1,99), Standart ($2,99), Premium ($9,99) ve AI Premium ($19,99) olmak üzere dört farklı abonelik ve fiyat seçeneği sunuyor. Elbette iki aylık ücretsiz deneme sürümü de var. 2TB depolama kapasitesine sahip Premium aboneleri ayrıca, daha önce Duet AI olarak bilinen hizmet Workspace için Gemini’a dönüşecek: Böylece Gmail, Dokümanlar, E-Tablolar, Slaytlar ve Meet daha fazlası için Gemini’ı kullanılabilecek.
HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRAN UYGULAMALAR
Coursera: Öğrenmenin yaşı da zamanı da yok. Hele ki günümüzde sürekli güncel kalmanız gerekiyorsa… Coursera tam bu noktada imdada yetişen bir uygulama… Eğitim portalında, 11’den fazla konuda 2,600’den fazla ücretli/ücretsiz kurs seçeneği yer alıyor.
Discord: Discord, başlangıçta oyuncuların video oyunları oynarken konuşmalarına yardımcı olan bir uygulamaydı. Kullanıcıların topluluklar oluşturabildiği, sesli/görüntülü aramalar yapabildiği uygulama artık her türden topluluğa ev sahipliği yapıyor.