Veysel Karani
Sinema Eleştirmeni
Ben Hollywood’da pazarlanan süper kahraman profillerini, insanoğlunun Mesih beklentisinin dışa vurumu olarak inceliyorum. Gerek DC gerekse Marvel karakterleri, bu beklentilerin yansıması bana kalırsa. 2023 süper kahraman filmleri bütün stüdyolar için kötü geçti. Tabii ki izleyiciler için de. Gerek senaryo gerekse oyuncu seçimleri gibi sebeplerden dolayı filmler beklenen olumlu tepkileri alamadı. Şunu da belirtmeliyim ki hem Marvel hem de DC yeni bir aşamaya geçtiler. Ünlü yönetmen James Gunn, DC için yeni planlamalar yapıyor ve bu yeni planlar 2025’te devreye girecek. Marvel ise yeni fazlara başladı; ancak bu yeni fazlar çok da başarılı gitmiyor. Özellikle baş kötü olarak tavsiye ettiği “Kang” karakterini canlandıran oyuncunun problemli hayatı, planları altüst etmiş durumda. Her neyse! 2023 için değerlendireceğim ilk film The Flash. The Flash ile ilgili senaryo, sürekli değişti ve sonrasında da başrol oyuncusu Ezra Miller’ın özel hayatındaki çalkantıların etkisiyle film resmen hayal kırıklığı yaşattı. Basit bir çizgide ilerleyen The Flash, en sevilen Batman karakterlerinden birisi olan Michael Keaton’a ve Supergirl karakterine rağmen başarılı olamadı. Özel efektleri ise ayrı bir tartışma konusuydu. Yer yer komik, zaman zaman duygusal yönleri olsa da Ezra Miller’ın özel hayatı bir lanet misali filmi esir almıştı. Ve bu lanet, filmi resmen çökertti.
Zayıf Senaryolar
Yine bir DC filmi olan “The Beetle” da oldukça basitti ve her zaman işlenen bir konuyu ele almıştı. Ergen kapasitesinde konusu, zorlama diyalogları, bütün ailenin işin içine çekilmesi, büyük anne karakterinin bile kahramanlaştırılmaya çalışılması ve bunda etkisiz kalması filmi başarısız yapmıştı. Ayrıca bir önceki DC Genişletilmiş Evreni’nin en başarısız gişe performansına imza attı. Bu performansıyla James Gunn’ın yeni evreninde kalabileceği de artık şüpheli.
Marvel’ın içlerinden birisi Müslüman olan üç kadın kahramanı ön plana koyduğu “The Marvels” filmi de en baştan itibaren zorlama unsurlardan oluşacağını belli etmişti. Loki hariç Marvel dizilerinin de başarısız olduğunu göz önüne alırsak, bu üçlünün hem uyum hem de geçiş problemi yaşadığını söyleyebiliriz. Güçlerini kullanmaya karar verdikleri anda yer değiştirmeleri başlı başına sıkıntılı. Müslüman ailenin komedi unsuru olarak filme dahil edilmesi de oldukça riskli bir planlama.
Sığ Karakterler
Son olarak değerlendireceğim film “Guardians of the Galaxy: Volume 3.” Bu film, Marvel için yılı kurtaran bir yapım oldu. Gerek karakterlerin derinliği gerekse senaryosu, bir kahraman filminde aranması gereken bütün özellikleri üzerinde taşıyordu. Oyuncuların hepsinin harika iş çıkardıklarını söyleyebilirim. Roket karakterinin üzerinden ilerleyen film, arkadaşlık, dostluk, vefa gibi erdemleri teknolojinin verdiği imkânlarla çok iyi anlatıyor. Roket karakterini kurtarmak için ekibin birlikte çalışması ve Gamora karakterinin bu ekibe istemeden de olsa katılıp sonrasında gönüllü olması, son ana kadar devam eden gerilim ve merak unsurları, bu serinin harika bir finalle sonuçlanmasının sebebi. Roketi bilimsel deneylere kobay yaparak istediğini elde etmeye çalışan kötü karakterin, hastalıklı mükemmeli bulma çalışmaları da harika bir ayrıntıydı.
Başarının Sırrı
Süper kahraman filmlerinin başarısız olmasında oyuncuların özel hayatlarındaki olumsuzluklar kadar kötü karakterlerin başarısız olması ya da yeterince kötü olamamaları da etkili. Eğer bu konuda başarısız olunursa filmler de ilerleyemiyor. “The Guardians of Galaxy: Volume 3” ise bu problemi aşarak başarılı oluyor. Tıpkı serinin diğer iki filminde olduğu gibi.
Marvel ve DC yeni dönemlerinde başarılı olmak istiyorlarsa baş kötüye önem vermek zorundalar. Tıpkı son iki Avengers filmleri, tıpkı Zack Snyder’s Justice League filmi gibi. Ümit ederim ki 2024-2025 planları “Supe”lar için güzel ve olumlu geçer. Çünkü seyirci de bunu bekliyor. Bu filmleri küçümsememek, “çocukça” olarak değerlendirmemek gerekiyor. Öyle süper kahraman filmleri var ki felsefeleriyle değme dramalara taş çıkartırlar. İyi ki fantastik filmler var hayatımızda. Tıpkı “Binbir Gece Masalları” gibi…