Kur’an’dan dualarımız olsun 

Dua, en güvenilir dost olan Rabbimize yüreğimizi açmadır. Tıpkı Peygamberimizin yaptığı gibi. Tabi duada önemli olan bir nokta da onu en güzel kelimelerle yapmak. Kur’an bize her konuda olduğu gibi BU konuda da rehber oluyor ve en güzel ifadelerle dua etmeyi öğretiyor.

MUSTAFA KONUK

Dua, yaptığımız bütün hatalara, günahlara karşı, en güvenilir dost olan Rabbimize yüreğimizi açmadır. Çünkü O (cc), yüzlerce kere günah işlesek dahi bir kere bile yüzümüze vurmaz. Sabreder. İşlediğimiz günahtan pişmanlık duyup ellerimizi semaya kaldırmamız O’nu memnun eder. Ve mü’min, hiç kimseye güvenemeyeceği kadar Rabbine güvenir. Açar kalbinin en derinliklerindeki, kimsenin bilmediği sırları. Bilir O’nun en güzel sırdaş olduğunu. Hem hatalarına pişmanlıklar diler hem de yenilerini yapmamak için güç, sabır, irade ve yardım. 

Rahmet Peygamberi Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) de duayı dilinden düşürmezdi. Duayı günlük hayatının her anına serpiştirmiş ve adeta bir ‘dua insanı’ olmuştur. Sadece Rabbine ellerini açmış ve isteyeceklerini sadece O’ndan istemiş. Hem öyle bir isteme ki bu, kendinden geçercesine… İşte Rabbe yükselen kulluk nişanı hükmündeki böyle yakarışlara, Allah rahmetle mukabele eder. Ve bunun farkına varan kul, artık kendisi gibi hiçbir kuldan umut beklemez ve sadece Rabbine açar ellerini, ona söyler dertlerini, mutluluğunu, hüznünü… 

Duanın çok önemli olmasının yanı sıra onların hangi kelimelerle ifade edilmeleri de o kadar önemli. Peygamberimiz (sas) yüzlerce dua hediye etmiş bizlere. Bunların yanı sıra Rabbimiz de (cc) sözlerin en faziletlisi Kur’an’da bize nasıl dua edileceğini öğretmiş. Çünkü herhangi bir sultanın huzurunda bile alelade sözler söylenmeyeceği gibi Rabbimizin huzurunda da kelimeler, sözler daha hassas seçilmeli. İşte, İlahi Beyan’da geçen ve farklı ihtiyaçlar durumunda okunacak enfes dualardan bir demet: 

Dünya ve ahirette hayır ve iyilik isteme duası: 

Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik, güzellik ver, ahirette de iyilik ve güzellik ver ve bizi ateşin azabından koru. (Bakara, 201) 

Şeytanların şerrinden korunma duası: 

Ya Rabbi! Şeytanların vesveselerinden, onların yanımda bulunmalarından Sana sığınırım. (Mü’minûn, 97-98) 

Ayaklarımızın kaymaması, dinde sabit olmamız için okunacak dua: 

Ey bizim kerim Rabbimiz! Bize hidayet verdikten sonra kalplerimizi saptırma ve katından bize bir rahmet bağışla. Şüphesiz bağışı bol olan Vehhab Sensin Sen. ( Âl-i İmrân, 8-9) 

Evlilerin ve evlenme niyetinde olanların ihmal etmemeleri gereken dua: 

Ey keremi bol Rabbimiz! Bize gözümüzün, gönlümüzün süruru olan temiz eşler ve nesiller ihsan eyle, bizi müttakilere önder eyle. (Furkan, 74) 

Vefalı evlatların ebeveynleri için okuyabileceği dua: 

Ya Rabbi! Onlar küçüklüğümde beni nasıl özenerek, dikkatle yetiştirdilerse, ona mükâfat olarak Sen de onlara merhamet buyur. (İsrâ, 23-24) 

Rabbimizden af ve mağfiret talebi: 

Ya Rabbi! Sen bizi affet, Sen bize merhamet et. (Mü’minûn, 118) 

Çekilen sıkıntılara karşı sabır talebi duası: 

Ey Rabbimiz! Üzerimize sabır yağdır. Ayaklarımızı sabit kıl. Kâfirlerden meydana gelen topluluğa karşı bize yardım et. (Bakara, 250) 

Salih amel ve iyi bir nesil için dua: 

Ya Rabbi! Gerek bana, gerek anneme babama lütfettiğin nimetlerine şükür yoluna beni sevk et. Senin razı olacağın makbul ve güzel iş yapmaya beni yönelt ve bana salih, dine bağlı, makbul nesil nasip eyle. Rabbim! Kapına döndüm, ben Sana teslim olanlardanım. (Ahkâf, 15) 

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar