Kilo almak zor değil!

Yanlış duymadınız! Bu ay konumuz kilo almak. Her ne kadar popüler olan “kilo vermek” olsa da kilo alamamak da çağımızın sorunlarından biri. Kilo alamamanın psikolojik veya fiziksel pek çok sebebi olabilir.

Obezite sorunlarını, zayıflama diyetlerini, hatta bu amaç için uygulanan cerrahi müdahaleleri sıklıkla duyuyoruz. Ancak günümüzde kilo alma problemi yaşayan kişiler de oldukça fazla. Sağlıklı olmak için tek kriter vücut ağırlığımız olmasa da beslenme stilimiz ve kilomuz bize vücudumuz hakkında pekçok bilgi veriyor.

Beden kitle indeksinin 18,5 kg/m²’nin altında olduğu anlamına gelen zayıflık, fazla kilolu olmak gibi sağlık riskleri taşır. Zayıf kişilerde, normal ağırlık sınırlarında olanlara nazaran yorgunluk, iştahsızlık, uykusuzluk şikâyetleri daha yaygındır. Ayrıca sık hastalanma, sinirlilik, bulantı, kabızlık veya ishal durumlarıyla karşılaşılabilir. Yeterli yağ kütlesi olmaması sebebiyle vitamin ve mineral eksikliğine bağlı hastalıklar, saç ve tırnak problemleri, kadınlarda âdet düzensizlikleri gibi birçok sağlık problemi ortaya çıkar.

Zayıflık nedenleri

Zayıflığın altında yatan sebepleri bularak işe koyulmak en doğru yöntemdir. Az ve yetersiz beslenme, hipertiroid ve diyabet zayıflığa neden olabilir. Sindirim sistemi bozuklukları, enfeksiyon ve parazitlerin yanı sıra çok aktif yaşam tarzı ve stres de zayıflığa yol açabilir. Bunların tespit edilmesi için tıbbi tanı ve teşhis yöntemleri gereklidir. Zayıflığın sebebi özellikle gençlerde yaygın görülen anoreksiya nervoza gibi beslenme bozukluğu hastalığı ise acilen psikolojik desteğe başvurulmalıdır.

Sağlıklı kilo almak için öneriler

Kuruyemişler, tam yağlı süt ürünleri, tahıllar ve bakliyatlar, kuru meyveler, tahin, bal, pekmez gibi yiyecekler hem besleyici hem de yüksek kalorilidir.

Boş kalori almak hedefe ulaştırmaz! Unlu mamüller, tatlılar, gazlı içecekler, paketli ürünler kilo artışını sağlasa da sağlıklı kilo almak için uygun değillerdir.

Günlük enerji ihtiyacı düzenli üç ana üç ara öğün şeklinde planlanarak tamamlanabilir.
Yemeklerle birlikte içecek alımı erken doymayı sağlar. Su ve diğer içeceklerin yemekten 30 dakika önce veya sonra içilmesi, daha fazla yemek yemeyi kolaylaştırır.

Salatalara zeytinyağı, avokado, zeytin eklemek enerjiyi ve vücut direncini arttırır.
Spor yapmak sadece zayıflatmaz; aynı zamanda kas kütlesini arttırır. Et, balık, yumurta gibi besinler de kas artışına destek olur.

Yemek yenilen ortamın ferah ve keyifli olması, iştaha katkı sağlar.

Belki Sebep Vücut Tipinizdir!

Formül basit; alınan ve harcanan enerji dengeli olmalı. Ama kimileri çok yese de kilo alamazken, kimileri tabiri caizse su içse yarıyor. İşte burada genlerimizin de rol aldığı vücut tipi faktörü ön plana çıkıyor. Şunu hatırlatmadan geçmeyelim; vücut tipimiz bize ipuçları verse de, sağlık için önemli olan düzenli ve dengeli beslenmedir.

Ektomorf tipi:
Genellikle uzun boylu ve zayıf bir görüntüye sahip olan bu kişilerde kas kütlesi azdır. Kilo artışı ve kas kazanımı zorlukları yaşanabilir.

Mezomorf tipi:
Kolaylıkla kas kazanabilen atletik vücut tipidir. Vücut ağırlık dağılımı orantılıdır, rahat kilo verebilir ve kolay kilo alabilirler.

Endomorf tipi:
Kas hacmi düşük, vücut yağ oranı yüksek kişilerdir. Genellikle kilo verme amacı taşırlar çünkü metabolizma hızının yavaşlığı sebebiyle kilo alımına daha yatkın olurlar.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar