Saygıdeğer Kardeşim!
Hayat koridoru bazen dar ve sıkıntılı olabilir. Yolların darlığı istemeden de olsa eşlerin birbirine zarar vermesine sebep olabilir. Kur’an-ı Kerim’in övdüğü ‘affetme’ ve ‘yapılanları görmezden gelme’ erdemleri böyle günlerde daha bir önem kazanır. Bundan dolayı, dar bir koridordan geçtiğimiz, bazen istemeyerek de olsa birbirimize sürtündüğümüz şu günlerde tahammül kapasitemizi artırıp özellikle hayat arkadaşımızı hoş görme en önemli hasletimiz olsa gerektir.
Saygıdeğer ‘Egeli’ kardeşim!
Ekonomik sıkıntıların, ahlak ve inanç problemlerinin ve egoizmin zirve yaptığı günümüzde, eşlerin birbirini anlayabilmesi bizlerin en önemli meselesi olmalı. Evet, biliyorum, insanın her anı eşref saatine denk gelmez. İşte o denk gelmediği zamanlarda sabrın yorganına sarılmak yuvamızı tehlikelerden koruyacaktır. En azından eşlerden birisi stresli ise diğeri ona göre daha sabırlı olup onu sakinleştirmesi gerekir ki, bir çarpışma yaşanmasın.
KUR’AN’IN HUZURLU İKLİMİNDE DOLAŞIN
Bir başka önemli mesele de; eşinizle birlikte Kur’an’la meşguliyet zamanları oluşturmaktır. Kur’an bereket ve şifadır. Kur’an’ın huzur ortamında ne kadar fazla vakit geçirirseniz, (Allah’ın izniyle) ailenizde huzur meltemleri esecek ve problemlerin düzeleceğine şahit olacaksınız.
KUSUR GÖRENİNDİR
Tasavvuf ehlinin çok güzel bir özlü sözü vardır: Kusur görenindir. Derviş, kimsenin kusurunu aramaz, birinde kusur görse bile görmez. Eğer bir kusuru dillendirirse, ‘Kusur görenindir’ sözüne muhatap olur. Aynen böyle de saygıdeğer Egeli kardeşim, lütfen eşinizin kusurlarını görmezden gelin. Rabbimiz, Hucurat Suresi’nde, “Birbirinizin gizli hallerini araştırmayın.” beyanıyla bunu yasaklıyor zaten. ‘Kusur görenindir’ deyip dili tutmak problemlerin çözümü için en güzel metotlardan birisidir.
DOSTLARINIZI İYİ SEÇİN
Bir de oturup kalktığınız dostlarınızı da iyi seçin. Dostunuz (!), derdinizi anlattığınız zaman, sizin gönlünüzü ferahlatmıyorsa, üstüne üstlük sizin duygularınızın daha yoğunlaşacağı olumsuzlukta konuşuyorsa onlardan uzak durmanızda fayda var. Hem siz hem de eşiniz, hayırhah arkadaş gruplarıyla buluşup sohbet etmeye gayret edin. Birlikte yürüyüşler yapın, hayır işlerinde koşturun. Bu aktiviteler, zihninizi dağıtma ve olumlu düşünmeye katkı sağlayacaktır.
BİR DOSTTAN DESTEK İSTEYİN
Şayet çözüm üretmede kendimiz yetersiz kalıyorsak o zaman yine Kur’an’a müracaat etmek gerekir ki, Nisa Suresi 35. Ayette, “Karı kocanın birbirinden ayrılacaklarından endişe edilirse erkeğin ve kadının ailesinden birer hakem belirleyin.” denilir. Bu noktada güvendiğiniz, olgun, hayatınıza olumlu katkılar yapabilecek dostlara müracaat edin. Sizi dinlesinler ve bir çözüm yolu teklif etsinler. Fakat sizler de onların tavsiyelerini baş tacı etmelisiniz. Meseleye ‘olmazcılık’la değil de ‘olurculuk’la yaklaşmak da çözüm için bir kapı olacaktır.
Son bir teklifim daha var: Birbirinize gıyabınızda çokça dua edin.
Allah’a emanet olun.