Bilim Kurgu Bir “Tür”dü, Şimdi Korkutan Gerçek!

Son birkaç ayda yapay zekâ alanında yaşanan gelişmeler, bir zamanlar Hollywood yapımı bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz hayal ürünü şeylerdi. Artık bir "tür" olmaktan çıktı, gerçekliğe büründü. Peki, korkmalı mıyız?

Kenan Kalecik

1001 Gece Masalları’ndan Frankenstein’a, Edgar Allan Poe’dan H. G. Wells’e uzun bir yolculuğu var bilim kurgu türünün. Edebiyatta hayaller âleminde bir tasavvurken, sinema perdesinde heyecanlı ve maceralı bir yolcuğuna dönüşen bilim kurgu, gelişen teknolojinin de katkısıyla gerçek oluyor.

Türk Dil Kurumu, bilim kurgu için, “çağdaş bilim verileriyle düş gücünden oluşan (film, roman vb.)” tanımlamasını yapıyor. Evet bilim kurgunun temelinde, “bugün olası olmayan” bilim ve teknoloji unsurlarının öyküleştirilmesi var. Ancak bugün teknolojinin geldiği seviye sayesinde, bilim kurgu izlerken ya da okurken çok da şaşırmıyor insan! Black Mirror dizisinde konu edilen yapay zekayâ sahip insan modeli, artık Chat GPT 4 ile çok da uzak/zor değil. Dizide ölen eşinin yerine ona benzeyen; onun gibi düşünen, konuşan, hatta tepkiler veren insansı robot, kurulumu sırasında şu minvalde bir şey söylüyordu: “Ölen eşini daha iyi tanıyabilmem için e-posta adresine ve şifresine erişmeye ihtiyacım var…”

Yapay Zekâ Nereye Kadar?

Evet, dünya yapay zekâ ile bambaşka bir yere doğru gidiyor. Şüphesiz bu teknoloji kullanılarak, insanlığın faydasına pek çok şey yapılacaktır. İster makale ister Java kodu yazmak olsun, Chat GPT hayatın her alanında sorulara cevap veriyor. Gelgelelim bunu kötü amaçlarına alet edecekler de çoktan işe koyuldu. Şubat başında siber güvenlik şirketi Blackberry, 1500 bilişim teknolojileri uzmanının katıldığı bir anket yayımladı. Ankete katılan kişilerin yüzde 74’ü Chat GPT’nin siber suçlara katkıda bulunmasından endişe duyduklarını belirtti. Anket ayrıca katılımcıların yüzde 71’inin, Chat GPT’nin diğer ülkelere saldırmak için farklı yollarla devletler tarafından da kullanılabileceğine inandığını ortaya koydu.

Beklenenden Daha Hızlı

Uzmanlar, insan konuşmasını daha iyi taklit edebilen dil modellerindeki ilerlemenin, beklenenden çok daha hızlı olduğunu söylüyor. Son birkaç ayda yaşanan hızlı gelişmeler, insanlığa umut olmaktan ziyade insanları korkuya sevk ediyor. Galiba korkmakta haksız da sayılmayız. Çünkü bilimkurgu hiçbir zaman ütopyalar kadar masum olmadı.

HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRAN UYGULAMALAR

Strava: Salona gitmeden, üyelik ücreti ödemeden, bir grup arkadaşınızla spor yapmak mı istiyorsunuz? Ücretsiz koşu, bisiklet ve yürüyüş uygulaması Strava tam size göre! Uygulama sayesinde egzersizlerinizdeki ilerleyi hatta GPS ile güzergahınızı bile arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Words Booster: Yeni bir dil mi öğreniyorsunuz? Kendinizi geliştirmek için yeni kelimeler öğrenmeniz şart! Words Booster, her gün yeni kelimeler öğrenmenize yardımcı olabilir. Uygulama, İngilizce, Almanca, Korece, İspanyolca, Fransızca, Japonca, Fince, Tayca, Hintçe, Romence ile geniş bir dil yelpazesi sunuyor.

Teknoloji Dünyasından
Apple’dan Katlanır Ekran Geliyor

Gelir mi gelmez mi derken Apple, katlanabilir ekran teknolojisine sahip telefon modeli için patent başvurusunda bulundu. Apple’ın, en büyük rakibi Samsung’un başı çektiği katlanır ekran teknolojisine bazı yenilikler getireceği belirtiliyor. “Kendiliğinden kapanabilen ekran ve düşme tespitiyle ekran koruma teknikleri” isimli patent başvurusuyla Apple’ın, yeni telefonunu düşmelere karşı daha iyi korumak üzere adımlar atması bekleniyor.

Salesforce’da Yeni İşten Çıkarma Dalgası

Yazılım devi Salesforce’un Operasyon Direktörü Brian Millham, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, şirkette yeni bir işten çıkarma dalgasının gelebileceğini belirtti. Açıklamada, “Organizasyon yapısının -eğer değişmesi ve yeniden şekillenmesi gerektiğini hissedersek- verimliliği artırmak için hamleler yapacağız.” denildi. Fakat işten çıkarma dalgasının tek nedenin “değişim” olmadığı da bir gerçek. Firma ocak ayında kârlılığa odaklanmak amacıyla yaklaşık 8 bin çalışanı işten çıkaracağını duyurmuştu.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar