Bereketli Bir Ramazan İçin 15 Teklif

Başı rahmet, ortası cehennemden kurtuluş olan Ramazan’ın kutlu zaman dilimlerine ulaşmış bulunmaktayız. “Ramazan’da yapılan her hayrın mükâfatını Ben takdir edeceğim.” buyuran Rabbimiz, bir nevi açık çek vererek üzerini bizim doldurmamızı istiyor ve rahmet hazinesinin kapılarını ardına kadar açtığını bildiriyor.

EBRU NİDA BİLİCİ

Öyleyse bu ayı hem kendimiz hem de ailemiz için kazançlı ve bereketli geçirmeye niyetlenerek hazırlıklar yapmalıyız. Bu konuda bazı teklifler hazırladık. Sizler de daha güzel yöntemler bulabilirsiniz.

1) Ramazan’dan önce ebeveynler oruç ve Ramazan hakkında çocuklarına açıklayıcı bilgiler verebilirler. Anne babalar, Ramazan’da yapacaklarını anlatıp çocukları için de bir plan hazırlayabilirler.

2) Ramazan öncesi evlerin içi ve dışı özellikle küçük çocuklarla birlikte Ramazan için süslenebilir ve bu ayın bir şölen havasında geçmesi sağlanabilir.

3) Küçük çocuklara, güzelliği ve coşkusu anlatılarak sahura kaldırılabilir.

4) Çocuklarınıza Ramazan ile ilgili unutulmaz hatıralar ve hikâyeler edinmesinde yardımcı olabilirsiniz. Hayatı boyunca hafızasında kalacak ve onun seveceğini düşündüğünüz özel sürprizler hazırla- yabilirsiniz.

5) Çocuklar çok iyi gözlemci olduklarından, ebeveynlerinin Ramazan ufkunu da gözlemleyeceklerdir. Bu sebeple çocukların yanında, “Günler çok uzun, nasıl oruç tutacağız?” “Aman, babanıza dokunmayın. Ramazan’da çok sinirli oluyor.” gibi ifadeler kullanılmamalı. Bu, çocuğun dünyasında Ramazan’a olumsuz bir algı yüklenmesine sebep olabilir.

6) Eğer anne bütün gün uyur, iftara doğru kalkarsa, baba vaktini TV karşısında veya telefonda geçirirse, çocuk Ramazan ayının mana ve ehemmiyetini keşfedemez. Ebeveynler bizzat yaptıklarıyla örnek olmalı.

7) Çocuk baskı ile oruca zorlanmamalı. Bunun yerine ödüllendirmeyle teşvik edilebilir.

8) Aile bir arada Kur’an okuya- rak, Yüce Kitabımız sevdirilebilir.

9) Çocuklara adabı muaşeret kuralları belli bir program içerisinde ve örnekler üzerinden öğretilebilir. Mesela misafirleri kapıda karşılayıp, uğurlama, onlara birlikte ikram sunma, insanları sözünü kesmeden dinleme bizzat uygulayarak öğretilebilir.

10) Küçük çocuklar, tekne orucu gibi kısa süreli oruçlar tutturularak oruca hazırlanabilir. Bu onların irade kazanması açısından çok önemli.

11) Ailece iftar yapmaya özen gösterilmeli. Gelen misafirlerinizin yanında çocukların hoşuna gidecek, onları onore ve teşvik edecek cümleler kurulmalı. Onları incitecek tavır ve sözlerden kaçınılmalı. Böylece çocuk, büyüklerin dünyasına dâhil olur ve bir fert olduğunun farkına varır.

12) Namazları ailecek kılabilir ve çocuğu da teşvik edebilirsiniz. Ebeveynlerini namaz kılarken gören çocuk fıtri olarak namaza dâhil olacaktır.

13) Çocuğunuzun arkadaşları için iftar düzenleyip iftar sonrasın- da onlara küçük hediyeler sunabilirsiniz.

14) Ramazan ayında yapacağınız yardımlaşma faaliyetlerine çocuklarınızı da dâhil edebilirsiniz. Hatta organizasyonun belirli kısımlarının sorumluluğunu bizzat çocuklarınıza verebilirsiniz.

15) Bayramlar özel zamanlardır ve mümkün olduğunca arkadaşlarınıza, çocuklarınızın arkadaşlarına ve komşularınıza hediyeler takdim edebilirsiniz. Hatta çocuklarınızın okuldaki arkadaşlarına bayram vesilesiyle küçük hediyeler verebilirsiniz.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar