Aile Kurmak Mı, Aile Olmak Mı?

Aileyi, sadece nikâhla kurulan bir kurumdan öteye taşıyıp sevgi ve saygının yeşerdiği bir yuvaya dönüştürmek için değişim şart. Kendi gelişimimize odaklanarak, hem kendimizi hem de ailemizi daha iyi bir noktaya getirmek mümkün.

Elif Nesibe Temiz

Bir şirket kurduk, adını koyduk, logosunu, hatta ürünlerini bile hazırladık diyelim. İşimiz burada biter mi? Kurduktan sonra “Bu şirketi nasıl geliştirebilir, daha iyi bir hâle getirebilir, kâr ettirebilirim?” diye düşünmemiz gerekmez mi? Zira düşünmez ve gayret göstermezsek günün sonunda gelir elde edemediği için yıkılabilir hayallerimiz. Aileyi de manevi bir şirket olarak düşünürsek; onu da sadece nikâh yoluyla oluşan ve soyadıyla anılan bir kurum olmaktan çıkarmak, içerisinde sevgi ve saygının yeşerdiği bir yuvaya dönüştürmek mümkün. Yeter ki biz aile kurmaktan ziyade aile olmaya odaklanabilelim. İmzamızı sadece evlenmek için nikâh defterine değil; aslında eşimiz, olacaksa çocuklarımız, ama en önemlisi kendimiz için değişip dönüşmeye atalım.

Sen Değiş Ki Ailen De Değişsin!

Yaratılış itibariyle olumlu yönde gelişim ve değişimi istemek üzere programlanmış varlıklarız. Kulluk mantalitemiz de tamamen insanın kendinden daha üst modelini çıkarması üzerine kurulu. Bu anlayışa göre “evli biz”in, “bekâr biz”den daha iyi bir versiyon olması gerek. Akıllı telefonunu bile üst modeliyle değiştirmek için mağaza önlerinde sıra bekleyen insan, neden kendinden daha kâmil bir âdem çıkarmak istemesin ki? Kendimizden daha iyi bir “ben” çıkarmanın yuva içindeki formülü çok basit aslında: Sen değiş ki ailen değişsin! Genelde insanlar karşısındakine yani değiştiremeyeceğine odaklanır. Ancak bakışı kendine çevirmeyle başlıyor her şey.

Aile uzmanı ve eğitmen Stephen R. Covey, “Başarılı Ailelerin Yedi Özelliği” başlığı altında bu dönüşümün basamaklarını ve süreç esnasında dikkat edilmesi gerekenleri tek tek anlatıyor. Covey’e göre bu yedi özelliği eş ve ebeveyn ilişkisine yerleştirebilmiş kişiler, ailedeki en büyük başarıyı yani huzuru yakalayabiliyor. Gelin, bu yazması ve söylemesi kolay, uygulaması ise nispeten zor ama mümkün maddelere yakından göz atalım.

Figüranlıktan Başrole Geçiş Mümkün

Mutlu ailelerde kişiler, ilişkinin öznesidir. Özne olmak, sorumluluk almak demektir. Yaşananlardan sadece etkilenmeyi değil, onu bizzat gerçekleştiren olmayı seçmektir.

Ailem Kaçıncı Sırada?

Aileyi kurduk, misyonu oluşturduk. Sıra geldi bu misyona hizmet eden eylemleri, kendi iş-güç ve isteklerimizle dengelemeye. Bu dengeyi sağlayan en önemli unsur, öncelikler listemizi belirlemek. Kendimize yöneltmemiz gereken doğru soru şu: “Ailem bu listenin neresinde yer alıyor?”
Covey, bu konuyu kendi tecrübesini paylaşarak anlatıyor kitabında. Asistanından, yıllık planını hazırlarken öncelikle aileye dair özel günleri, tatilleri, maçları, doktor işlerini takvime yerleştirmesini rica ediyor. Geri kalan boşluklara ise danışan randevularını yerleştiriyor. Peki biz Covey gibi mi yapıyoruz yoksa kıymetlilerimizle vakit geçirmek için başka işlerden fırsat kalmasını mı bekliyoruz? Aileyi ön sıraya yerleştirmek,

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar