2021’de neler oldu? 

93. Oscar en iyi film ödülünü, ‘Nomadland’ kazandı Filmde, 60 yaşlarındaki Fern’in eşini kaybettikten sonra bir karavan alıp dünyayı gezme serüveni anlatılıyor. Göçebe anlamına gelen ‘nomad’ kelimesinden türetilen Nomadland, ‘Göçebeler Diyarı’ anlamına geliyor. Filmde Fern gibi evi olmayıp, edindiği ulaşım aracıyla dünyayı gezen ve hayatı anlamlandırmaya çalışanların hikâyesi anlatılıyor.

Nobel edebiyat ödülü Abdulrazak Gurnah’a verildi 

Nobel edebiyat ödülü, Zanzibarlı edebiyatçı Abdulrazak Gurnah’a verildi. Afrika’nın doğusunda küçük bir adada doğan, mülteci bir ailenin çocuğu olarak gittiği İngiltere’de yaşamına devam eden Gurnah, kültürler ve kıtalar arasında sömürgeciliğin etkilerini ve sığınmacıların kaderini ödünsüz ve merhametle ele alması sebebiyle ödüle layık görüldü. 

Nobel tıp ödülünü, ‘ısı ve temas reseptörlerini keşifleriyle’ moleküler biyoloji alanında çalışma yapan ABD’li bilim insanları David Julius ve Ardem Patapoutian kazandı. 

2021’in en çok satın alınan türkçe kitabı 

2021’in en çok satın alınan Türkçe kitabı, Doğan Cüceloğlu’na ait ‘Var Mısın?’ oldu. 2021 Şubat ayında hayatını kaybeden başarılı psikolog ve akademisyen Cüceloğlu kitabında, ‘Hayatın anlamı nedir? İnsan kendini nasıl geliştirir? Umutsuzluk nasıl aşılır? İçimizdeki öz nasıl ortaya çıkar? Çevremiz bizi nasıl etkiler? Kime akıl danışılır?’ gibi sorulara cevap veriyor. 

Beyaz perde 

MANDALİNALAR /TANGERINES 

Yön.: Zaza Urushadze / Oy.: Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen, Misha Meskhi 

Bugüne kadar savaşın acı gerçeklerini ve insanlar üzerindeki bıraktığı travmaları ayan beyan gösteren birçok savaş filmi izlemişsinizdir. Fakat bu filmde savaşın en derin acılarını hissedip, insanların çaresizliklerini, çatışmaların bir hiç uğruna yaşandığını tek bir savaş sahnesi dahi izlemeden şahit olacaksınız. Estonya-Gürcistan ortak yapımı olan film, savaşı değil dostluğu, öldürmeyi değil yaşatmayı ele alan bir insanlık öyküsü. 

Sade gösterişsiz bir senaryo fakat düşündüren, mesaj dolu diyaloglar, mekânların sınırlılığı ve seyircinin göz aşinalığının olmadığı aktörler ama ustalıkla sergilenen oyunculuklar… Mandalinalar, kısa film tadında anlamlı bir yapıt. Herkes

savaştan kaçarken, yoksulluktan göç edememiş Ivo ve komşusu Markus bahçelerindeki mandalinaları toplayıp gitmeyi planlarken geç kalıp savaşın ortasında kalır. Bir Gürcü ve bir de Çeçen askeri evlerine alıp tedavi ederler. Fakat Ivo’nun esas amacı hem Çeçen Ahmed’e hem de Gürcü Nika’ya savaşın anlamsızlığını fark ettirebilmektir. 

winter palace in the city of St. Petersburg. Russia.

Küratör 

Ermİtaj  Müzesİ / St. Petersburg 

Dünyanın en eski müzelerinden olan Ermitaj Müzesi St. Peterburg’da yer alan bir sanat ve kültür müzesi. 3 milyonu aşkın sanat eseri koleksiyonuyla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren müze, dünyanın en büyük resim koleksiyonuna sahip. Müze o kadar büyük ki tüm eserleri detaylı inceleyerek gezmek için haftalar gerekebilir. 

Ayraç 

Ölümcül Kimlikler 

Amin Maalouf 

Sabah uyandığınızda iş yerinize ulaşmaya çalışırken yalnızca bir dakikanızı ayırın ve bir göz atın etrafınızdaki insanlara. Hayat telaşı arasında koşuşturup duran tanıdık tanımadık onca yüz… Kimi orada doğmuş büyümüş, kimi göç etmiş başka şehirden. Bazısı kendini kabul ettirmiş, bazısı halen yok sayılmakta sokakta, evde, iş yerinde. Peki, bu toplumda sizin yeriniz neresi? Nereye aitsiniz? Doğduğunuz memlekete mi, yaşadığınız şehre mi, ait olduğunuz ırka mı, inandığınız dine mi, konuştuğunuz dile mi, yoksa anadilinize mi?  İşte tam da bu sorulara yanıt arıyor Ölümcül Kimlikler. 

“1976’da Lübnan’ı terk edip Fransa’ya yerleştiğimden beri, son derece iyi niyetli olarak, kendimi ‘daha çok Fransız’ mı, yoksa ‘daha çok Lübnanlı’ mı hissettiğim ne kadar çok sorulmuştur bana. Cevabım hiç değişmez: Her ikisi de.” Lübnan’da doğmuş Fransa’da yaşamaya başlamış anadili Arapça fakat yazdığı eserleri Fransızca olarak kaleme alan Hristiyan inancına sahip Amin Maalouf, bu cümle ile ilk kimlik muhasebesini kendi için yapıyor ve ardından kimliğin basit bir şekilde nüfus cüzdanlarında görünenle sınırlı olmadığını anlatıyor. Toplumda var olan gerginliklerin ve düşmanlıkların nedeni olarak görülen “biz” ve “öteki” kalıplarının nasıl yıkılacağını, kimlik ve aidiyet kavramları üzerinden etkileyici bir anlatımla sunuyor. 

BİR KELİME 

“Zemheri” 

22 Aralık ve 31 Ocak arasındaki, senenin en soğuk günleri, kara kış. Dilimize Arapçadan geçmiştir. Farsçada kış manasına gelen ‘zam’ kelimesiyle, Arapçada uğuldayan manasına gelen ‘harir’ kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur.  

BİR SÖZ 

Her neye bakarsan kendi yüzündür; 

Kimde ne görürsen kendi özündür. 

YUNUS EMRE 

BİR BİLGİ 

Alman bilim insanı Albert Einstein’ın 1905-1915 yıllarında geliştirdiği Genel Görelilik Kuramı’na ait formüllerin bulunduğu el yazması defter, Paris’teki açık artırmada yaklaşık 13 milyon dolara satıldı. 

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar