Xiaomi, ilk elektrikli aracı SU7’yi duyurdu. Belki bugüne kadar ürettiği cep telefonları ya da akıllı ev aletleri rakiplerinin “ucuz” birer alternatifi olarak görülen markanın ilk elektrikli otomobili hiç de öyle olacağa benzemiyor. Açık mavi rengiyle Porsche Taycan’ı, dış görüşü ile Tesla Model 3’ü hatırlatan Xiaomi SU7 Max, ilk test sonuçlarına göre her ikisi ile de rekabet edebilecek özelliklere sahip. Üstelik fiyatı da daha uygun.
Speed Ultra 7, Barselona’da düzenlenen MWC 2024’te Xiaomi 14 Ultra ile ilk kez halka açık sergilendi. Xiaomi’nin SU7’si Çin dışında piyasaya sürmeyi şimdilik planlamıyor. Ancak bu iddialı çıkışıyla Avrupa otomotiv pazarına da girmesi oldukça muhtemel görünüyor.
Xiaomi SU7’nin standat modeli şu anda Çin’de 29.900 – 41.500 dolar aralığında satışa sunulurken, Max versiyonu ise 41.500 dolardan satışa sunuldu. Çin’in 29 şehrinde 76 mağazada sergilenmeye başlayan araçlar, bir hayli talep gördü. Elektrikli sedan modeli, ilk 24 saatte 90 bine yakın satıldı.
Menzili 800 Km
Max modeli 800 kilometre menzile, 265 km/s azami hıza ve 673 beygir güce sahip. Araç 0’dan 100 km/sa hıza sadece 2.78 saniyede çıkıyor. Tesla Model 3 bunun için 5 saniyeye ihtiyaç duyuyor. Standart model ise 668 kilometrelik menzili, 210 km/sa azami hızı ve 299 beygir gücüyle o kadar iddialı değil.
Xiaomi SU7 Max’in en son test sonuçları, aracın pratikte 643 km menzile ulaştığını gösteriyor. Bu, reklamı yapılan 800 km’den daha az olsa da 568 km ile Tesla Model 3’ü geçmesine yetiyor. SU7 Max, hızlanma testinde de 4.62 saniyelik Tesla Model 3’e kıyasla 3.24 saniyelik 0-100 km/sa süresiyle daha önde.
SU7 Max 0-400 mil yarışında da rakibini geride bırakıyor: 12,77 saniyelik Tesla Model 3’ten daha hızlı bir şekilde 11,17 saniyede bitiş çizgisine ulaştı.
15-20 yıl içinde dünyanın beş en büyük otomobil üreticisinden biri olmak isteyen Xiaomi’nin Avrupa otomotiv pazarına da girmesi kuvvetle muhtemel.
ChatGPT Artık Hesapsız Kullanılabilecek
Yapay zekâyı son kullanıcı ile tanıştıran ChatGPT’ye erişim artık daha kolay. OpenAI, artık ChatGPT 3.5 sohbet robotunu kullanmak için bir hesap oluşturmayı zorunlu tutmayacak. Şirket, yaptığı sosyal medya paylaşımı ile haberi duyurdu: “Yapay zekâyı ve yeteneklerini merak eden herkes için erişilebilir kılmak amacıyla bunu kademeli olarak yaygınlaştırıyoruz.” Aşamalı olarak gelecek yeni güncellemenin ne zaman ve hangi ülkelerde kullanıma sunulacağı henüz bilinmiyor.
Google Arama Motoru Ücretli mi Oluyor?
Bir süre önce yapay zekâ modeli Bard’ı, yeni geliştirdiği “Gemini” ile güncelleyen ve ücretli olarak kullanıma sunan Google, yapay zekâ destekli arama motorunda premium özellikler için ücret almayı planlıyor. Financial Times’a göre geleneksel arama motoru ücretsiz kalacak. Şirket, premium abonelikle kullanılabilen Gemini Advanced’e, yapay zekâ destekli arama özelliklerinin eklenip eklenmeyeceğini değerlendiriyor.
Popüler Kullanıcılara Ücretsiz Mavi Tık
X, yeni bir politika değişikliğine gitti ve etkili kullanıcılarına ücretsiz mavi tik verdi. 2 bin 500’den fazla doğrulanmış takipçisi olan ve zaten X Premium için ödeme yapan kişilere premium özellikler ücretsiz sunuldu. 5 binden fazla doğrulanmış takipçisi olan kişilere ise, neredeyse tüm reklamları kaldıran ve başka bir kişiye yanıt verirken tweetlerini daha da üst sıralara çıkaran Premium+’a ücretsiz erişim hakkı verildi. Daha önce belirli şartları karşılayan “tanınmış” kişilere ücretsiz verilen mavi tik özelliğini, Elon Musk uygulamayı satın aldıktan sonra ücretli hâle getirmişti.