Dijital Çağın Dili: Kodlama

Python mu, Java mı? Yazılıma merak salanlar bir türlü karar veremiyor: Nereden başlamalı? Hangi programlama dilini öğrenmeli? İşte en popüler programlama dilleri.

Teknolojinin hızına ayak uydurmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Klişe ama gerçek bu! Fakat her yenilik biz insanları şaşırtsa da gelişen teknolojinin de arkasında “insan”dan başkası yok. İşin temelindeyse kodlama yani yazılım dilleri var. Her uygulama, her ürün, ya da her teknoloji farklı bir programlama diliyle oluşturuluyor… Peki, yazılım ve kodlama öğrenmek isteyen biri nereden başlamalı? Hangi programlama dilini öğrenmeli? En popüler programlama dilleri hangileri?

Nevbahar’ın Genç Okurları İçin Araştırdık…
2022’nin Lideri Python

Java mı, Python mu? Yazılımcı olmak ya da üniversitede bilgisayar mühendisliği okumak isteyen gençler, araştırma yaparken bu tarz sorulara cevap aramış olabilir. Fakat bu tarz soruların tek bir doğru cevabı yok! Bu konuda yapılan araştırmalar, bir yandan programlama dillerinin artı ve eksi yönlerini ortaya koyarken diğer yandan kullanım trendlerine göre ölçümler de sunuyor.

Google, MSN, Yahoo, Baidu, Wikipedia ve YouTube’da yapılan aramaları inceleyerek programlama dillerinin popülerliğini araştıran TIOBE’nin verilerine göre 2022’de en çok tercih edilen Python oldu. Listede ikinci sırada C yer alırken, üçüncü sıranın sahibi, geçen yıla göre popülerliği yüzde 4,62 artan C++ oldu.

C++’ın Yükselişi Sürüyor

2022’de popülerliği en çok artan dil olan C++, bu yönüyle nereden başlayacağını bilmeyen kararsız gençlere göz kırpmış oluyor. Araştırmanın amacı tabii ki “en iyi programlama dili”ni belirlemek değil… Ama sonuçlar, yazılıma yeni başlayacaklar için hangi programlama dilini tercih etmeleri noktasında iyi bir referans niteliği taşıyor.

Teknoloji Dünyasından
200 Milyon Twitter Hesabı İnternete Sızdı

2022 verilerine göre 229 milyon kullanıcısı bulunan sosyal medya platformu Twitter, bilgisayar korsanları tarafından hacklendi. 200 milyondan fazla Twitter kullanıcısının bilgilerine ulaşan korsanlar, ele geçirdikleri e-posta verilerini internette yayınladı.

Sadece E-posta Adresleri Var

Bleeping Computer adlı internet sitesi verileri indirerek kontrol etti. Maillerin gerçek olduğunu belirten uzmanlar, sızıntıda sadece e-posta adreslerinin olduğunu; telefon numarası, konum bilgisi veya başka hassas bilgilerin yer almadığı belirtildi.

E-postanız Sızmış Olabilir!

Dünya genelinde yaşanan siber saldırıları ve ihlalleri araştırıp raporlandıran internet sitesi www.haveibeenpwned.com yeni Twitter sızıntılarını altyapısına ekledi. Bu sayede e-posta adresinizin siber saldırıyla ele geçip geçmediğini kontrol edebilirsiniz.

HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRAN UYGULAMALAR

ChatGPT: Her soruya cevap veren yapay zekâ uygulaması ChatGPT’ye ister çözemediğiniz bir problemi sorun ister tarihten bir olay ister anatomi… Sorularınıza sohbet ederek cevap veriyor. İngilizce, Almanca veya Türkçe fark etmez, her dilden anlıyor. Yeter ki mantıklı sorular sorun…

Okuma Modu: Google’ın az gören, görme yetisi olmayan ve disleksik kullanıcılar için tasarladığı Okuma Modu pek çok imkân sunuyor: Özelleştirilebilir kontrast, metin okuma ve yazı tiplerine odaklanma… Uygulama indirildikten sonra hızlı ayarlara entegre oluyor ve hem uygulamalardan hem de web sayfalarından kolayca erişilebiliyor.

Haber bültenine abone olun.

En son haberler, teklifler ve özel duyurulardan haberdar olmak için.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi yazın

Bu hafta en çok okunanlar